KİRALIK EVLERDE PSİKOLOJİK SINIR 4-5 BİN LİRA

481

Okulların açılmasına günler kala üniversite öğrencilerinin ev arayışı başladı. 60 bini aşkın öğrenciye ev sahipliği yapan Kütahya’da kiraların psikolojik sınırının 4-5 bin TL olduğunu belirten sektör temsilcileri öğrencilerin en çok tercih ettiği mahallelerde kiraların ortalama 8-10 bin TL olduğunu ifade ettiler.

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin yurt ve ev arayışları başladı. Kütahya’da öğrenci yurtlarının toplam 12 bin 641 yatak kapasitesi var. Ancak Kütahya 60 bini aşkın öğrenciye ev sahipliği yapacak. Ev arama telaşına giren öğrenciler için tavsiyelerde bulunan Kütahya Emlak’tan Çağatay Kaygan ve Öncü Emlak’tan Emre Öncü kira fiyatlarını GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendirdiler.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN

GAYBİEFENDİ, SERVİ, ALİPAŞA

Bekir Avlupınar Caddesi’nin ve belediye binası civarının öğrencilerin yer seçiminde en çok tercih ettiği bölge olduğuna dikkat çeken Kütahya Emlak’tan Çağatay Kaygan Gaybiefendi, Servi, Alipaşa Ve Yıldırım Beyazıt Mahallelerinin de çok tercih edilen mahallerin arasında olduğunu belirtti. Bu mahallelerde kiraların ortalama 7-8 bin TL civarında olduğunu kaydeden Kaygan “Eşyalı daireler için bu fiyatlar isteniyor. Ama zaten öğrencinin tercihi pek eşyasız ev yönünde olmuyor. Eşyasız daireler 4 ile 5 bin TL arasında bir ortalama ile kiracıya sunuluyor” ifadelerini kullandı.

‘DAHA YENİ VE UYGUN

AMA TERCİH EDİLMİYOR’

Kirazpınar ve Zafertepe mahallerindeki dairelerin şu an daha yeni ve daha uygun fiyatta olmasına rağmen öğrenciler tarafından pek tercih edilmediğini ifade eden Kaygan “Bu mahallere taşınanlarda bir sene oturuyorlar diğer sene merkeze yöneliyorlar. Genel olarak bilmeyen, ilk senesi olan öğrenciler o bölgeyi tercih ediyor. Ama diğer sene merkeze taşınıyorlar Öğrencinin tercihi daha çok merkezde ev tutmak” diye konuştu.

‘MAHALLENİN ÖĞRENCİYE

NE SUNDUĞU ÇOK ÖNEMLİ’

Oturduğu bölgenin, mahallenin öğrenciye ne sunduğunun çok önemli olduğunun altını çizen Kaygan “Çarşıya, kafelere yakınlık, otobüs duraklarına yürüme mesafesi olması en önemli konu oluyor öğrenciler için. Bu yüzden üniversiteye yakın yerlerin gelişmesi lazım. Ve ben Kirazpınar gibi mahallelerin öğrencilerin tercih edebileceği bir yer haline gelmesi için 5 yıla ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

ARTIK MERKEZE UZAKLIK

FARK YARATMIYOR

Kütahya’da bazı mahallelerde 3 bin 4 bin 500 liralara kiralık ev bulma şansının olduğunu ancak şu an Kütahya’da kiralık evlerde psikolojik sınırın 5-6 bin lira civarında olduğunu vurgulayan Öncü Emlak’tan Emre Öncü merkeze uzak mahallerde de fiyatlarda büyük bir değişim olmadığını ifade etti.

Bahçelievler ve Evliya Çelebi Mahallelerinde 3-4 bin liraya eşyalı kiralık daire bulunabileceğini ama o bölgede de 4-5 bin TL evlerin olmasının normalleştiğini dile getirdi. Şehir Hastanesi’nin bu konuda en büyük etken olduğunu kaydeden Öncü 7-8 bin liraya da fiyat belirleyen ev sahipleri olduğuna vurgu yaptı.

‘10 BİN LİRAYI BULUYOR’

Zafertepe ve Dumlupınar Mahallerinde de eşyalı dairelerin yine 4-5 bin liradan kiracıyla buluştuğunu aktaran Öncü “Ama Kafeler Caddesi, Zafer Meydanı çevrelerini tercih ediyor. Öğrenciye eşyalı kiralık daireler buralarda 10 bin lirayı buluyor” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin en önemli kriterlerinin üniversite yol güzergâhına yakın yerlerde oturmak olduğunu belirten Öncü sözlerine şöyle son verdi; “Adnan Menderes Bulvarı, Atatürk Bulvarı otobüsler için ana güzergâh. O güzergâha yakın olmasını, yürüme mesafesi olacak şekilde biz de tavsiyelerimizi yapıyoruz. Zaten en çok bu bölgeler tercih ediliyor.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *