KENTTEN KÖYE GÖÇ DEDİK’TE BAŞLADI

961

Devlet desteği ile köylerinde büyük bir atılıma imza attıklarını anlatan Dedik Köyü Muhtarı Hüseyin Yeniadam, “Şu anda köyümüzde silaj paketleme makinesinden tutun uydu sistemli havalı ekim makinesine kadar imece usulüyle kullandığımız çok sayıda makinemiz var. Bu sayede köyümüzden kente göç yok, hatta geri dönenler var” dedi.

‘20 GÜNLÜK PİYASAYI BİR YILA YAYDIK’

Kütahya Merkeze bağlı Dedik Köyü’nde 10 yıldır Muhtarlık yapan Hüseyin Yeniadam, çevre sakinlerinin deyimiyle “belediye gibi çalışarak” köyüne büyük bir ekonomik girdi sağlıyor. Köy Yerleşim Alanını Genişletme Projesiyle devletin imkan sağladığı hazine arazilerini ihtiyacı olan vatandaşlara bedel karşılığı satarak köyün elde ettiği para ile bu işe başladıklarını ifade eden Hüseyin Yeniadam, “İlk olarak İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü hibeleri silaj paketleme makinası aldık. Kütahya merkezde tek bizde, hala da kimse de yok. Mısır silajında kullanıyoruz. Aynı anda kullanılacak tüm makine ekipmanlarını da aldık. Şu anda vatandaşa paketleme hizmeti sunuyoruz ve 20 günden biten silaj piyasasını biz bir sene sürdürmüş oluyoruz.” Dedi. Köy halkının bu sayede hayvan yemi olarak kullanılan mısır silajını 1 sene boyunca satışa hazır tuttuğuna değinen Yeniadam, köy bu sayeden büyük bir girdi sağlandığını belirtti.

‘HER SENE BİR MAKİNE ALDIK’

Kazandıkları para ile her yıl bir makine ekipman aldıklarını ifade eden Yeniadam, şu anda köyün kullanımda 8 makine olduğunu dile getirdi. Yeniadam, İl Özel İdaresinden ve Tarım İl Müdürlüğünden hibeler uydu sistemli havalı ekim makinesi, 3 tane sıra bağımsız biçme makinesı, balya makinesı, makinelerde kullanılacak kepçeli traktör, paketleri taştığımız ataşman, taş toplama makinesı, ufuk tefek başka makineler aldık. Devlet desteği ile bunları başardık, herkese çok teşekkür ederiz.” Dedi. 

‘GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN SU POMPASI YAPACAĞIZ’

Köy muhtarlığına ait süt toplama merkezi de kurduklarını ifade eden Yeniadam, “Soğuk hava tankımız var. Süt toplama aracımız var. Onları da bu makinelerden kazandığımızla yaptık. Piyasadan yüksek dağıtıyoruz. Bu sayede insanlara ekonomik anlamda biraz daha destek sağlıyoruz.” Şeklinde konuştu. Makinelerin imece usulü kullanıldığına dikkat çeken Yeniadam, “Daha da durmayacağız, önümüzdeki günlerde İl Özel İdare desteğiyle içme suyu pompası yapılacak. İçme suyu pompasında güneş enerjisi kullanacağı.” İfadelerini kullandı.

DEDİK KÖYÜ’NDE TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Yapılanlar sayesinde köylerinde kente göç olmadığını dile getiren Yeniadam, şu ifadeleri kullandı: “Hatta bu gelişmeler üzerine daha da dönen var.  Her bölgenin kendine özgü avantajları var bizim in mısır üretimi uygun o yüzden buna yoğunlaştık. Eğer böyle çalışmalar çoğalırsa ben kente göçün çözüleceğine kırsalda üretimin artacağına inanıyorum.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *