YATIRIMCILAR ELAMAN BULMA ENDİŞESİ YAŞIYOR

186

Sanayi alanlarının büyüdüğü Kütahya’da girişimcilerin elaman bulma endişesi taşıdığını ifade eden Kütahya Valisi Musa Işın, geçen sene bin 900 kişi meslek liselerinden mezun olduğunu ama bu sayının sanayiye yansımadığını, bu mezunlar ile sanayicinin buluşturulması gerektiğini belirtti.

KÜTAHYA BİR SANAYİ ŞEHRİ

Kütahya Valisi Musa Işın, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Kütahya’nın gayri safi milli hasılasının 65,7’sinin sanayiden geldiği bir sanayi şehri olduğunu ifade eden Vali Işın, “Rakamlara Zafer OSB dahil değilken bile bu, Kütahya’nın sanayi şehri olduğunu ifade ediyor. Zafer OSB’nin altyapısı bu sene sonunda bitiyor. Parsellerin tümü satıldı, inşaatlar yükselmeye başladı. Bununla da yetinmiyoruz 6 bin 400 dekarlık alanı ilave ediyoruz. Tarım Bakanı geldi burada görüşüldü biz onları ziyaret ettik şu anda 6 bin dekar olan yere 6 bin 400 dekarlık alanı daha ilave diyoruz. Eskişehir’den sonra bölgenin en büyük OSB’si olacak ve sadece orada 20 bin kişi çalışacak. Hep karamsar konuşuyoruz ama bu şehirde çok güzel şeyler oluyor ve olacak.” Dedi. 

‘SEKTÖRLER KOMPLİKE BİR ŞEKİLDE GELİŞİR’

Kütahya’nın birçok yönden büyük kaynaklara sahip olduğunu belirten Vali Işın, “Sadece turizmi ya da herhangi bir sektörü geliştirelim diyemeyiz. Turizmin gelişmesi için buranın her yönü ile cazibe merkezi olması lazım. Yoksa  “Ben gidip Ulu Camiyi, Aizanoi’yi görmeliyim diye düşünen anca çevre illerden olur. O da turizmde istediğimi gelişmeyi sağlamada yetersiz kalır. Buraya yabancı yerli birçok insanın gelmesi ancak iş imkanları ile olur. Zafer OSB bunu karşılanacaktır. Örneğin Zafer OSB devreye girdiğinde Kütahya’da ister istemez 5 yıldızlı otel olacak. Buraya iş insanları gidip geldiğinde bir müteşebbis burada ihtiyaç var diyecek ve yapacak çünkü talep arzı yaratırken arz da kendi talebin, yaratır. Sektörler komplike bir şekilde yükselir birbirini tetikler.” İfadelerini kullandı.

‘KİMSE ÇALIŞMAK İSTEMİYOR’ DENİYOR

Sanayicilerden ve girişimcilerin “Kimse çalışmak istemiyor. Zafer OSB’den yer alırsak işçi bulabilir miyiz” endişesi taşıdığını dile getiren Vali Işın, “Böyle ciddi bir sıkıntımız var. Milli Eğitim ve müteşebbislerimizde 6 Ekim’de toplantı yapıp bu konuyu masaya yatıracağız. Meslek liseleri ile sanayiciyi bir araya getireceğiz.” Dedi. Geçen sene bin 900 kişi meslek liselerinden mezun olduğunu ama bu sayının sanayiye yansımadığını dile getiren Işın, bu mezunlar ile sanayicinin buluşturulması gerektiğini belirtti.

‘CİDDİ BİR SORUN HALİNİ ALDI’

Başıboş köpek sorununun ciddi bir hal almaya başladığını göreve geldiklerinden beri gündemde olduğunu ifade eden Vali Işın, “Belediyenin de sorumlulukları var. Güney ilçelerimizin toplu olarak bakanlıkla görüştüğü bir barınak projesi var o devam ediyor. Önümüzdeki hafta belediyelerimiz ile bir temasımız olacak. Herkes kendi tedbirini alsın diyeceğiz. Bu tedbirleri almak belediyenin işidir. Bu iki projenin dışında acil tedbirler almaları yönünde kendileri işle daha ciddi tedbirler almaları gerektiğini ifade edeceğiz.” Dedi. Komşu ilçelerden ve illerden köpeklerin arabalara yüklenip Kütahya’ya bırakıldığına değinen Işın, bununla mücadele ettiklerini belirtti.

Hızlı Tren Projesi hakkında da bilgi veren Musa Işın, “İstanbul Antalya hattından Kütahya’nın da yaralanması burada için bakanlık ile görüşme yaptık. Çalışmalar devam ediyor. Bu büyük bir proje ama hükümet talebin ve ihtiyacın olduğunu biliyor.” Dedi. Şehrin içinden geçen hat ile ilgili de bir düşüncelerini ilettiklerini ifade eden Vali Işın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Kütahya’ya gelerek değerlendirmelerde bulunacağını belirtti.

‘MERAK ETMEYİN ARTIK AÇILIYOR’

Şehir Hastanesinde mutlu sona varılmak üzere olduğunu dile getiren Vali Işın, “Yılbaşından önce açılacak şu anda gece gündüz bin 700 kişi çalışıyor. Sürekli Sağlık Bakanlığından ve bizler tarafından bilgi alınıyor. Malzemeler alındı bir taraftan kurulum yapılıyor bir taraftan inşaatın ince işleri yapılıyor. Merak etmeyin artık açılıyor.” Dedi.

‘SEVGİ YOLUNUN AÇILMASINA TARAFTAR DEĞİLİZ’

Kütahya’daki ulaşım sorunlarının çözümü için sevgi yolunun açılmasına taraftar olmadıklarını açıklayan Musa Işın, çevre yolunun da gündemde olduğunu ifade etti.

Bundan birkaç gün önce 60’a yakın iş insanının Kütahya’ya geldiğini bir kısmının yer aldığını bir kısmı Kütahya’yı görmek istediğini belirten Işın, “Züchex Fuarı’nda tanıdığım sanayicilere Kütahya’yı tavsiye ettim. Kütahya’nın avantajlarını anlattım. Hepsi de biz Kütahya’yı gündemine aldı. Daha da anlatmaya devam edeceğiz. Karamsar olmaya gerek yok büyük potansiyelimiz var bu potansiyeli değerlendireceğiz. Kütahya büyük bir sanayi şehri olacak. 2021 yılında 37 derecede olan Kütahya 22 dereceye çıkmış bir şehirdir Zafer OSB ile belki ilk 10’a gireceğiz. Zafer OSB devreye girdiğinde zafer havaalanı da aktifleşecek.”ifadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA UŞAK AFYON GİBİ ÇORAK BİR ŞEHİR DEĞİL’

Simav’da kurulacak Termal Tarım OSB’nin altyapı ihalesine çıktığını açıklayan Vali Işın, Bin 200 dönümlük alanda büyük bir talep söz konusu. En az 2 bin kişi istihdam edilecek. Sanayi turizm hizmet sağlık sektörü birlikte yükselecek. Yoncalı’da 100 yataklı hastane Şehir Hastanesi İle birlikte açılacak. Termal bölgelerimizde suyu kontrol altına alıyoruz. Üst yönetim kuracağız. Suyu herkese istediği gibi çıkaramayacak, izin vermeyeceğiz, suyu tek elden idare edeceğiz.” Şeklinde konuştu. Kütahya’nın yüzde 56’sı ormanlarla kaplı Kütahya’nın Uşak Afyon gibi çorak bir yer olmadığının altını çizen Vali Işın, Ege’deki tek kayak merkezinin termal suyun da bulunduğu Murat Dağı’nda olduğunu vurguladı.  

‘TÜRK VATANDAŞI DİLENCİ OLMAYACAK OLMAMALI’

Türkiye’nin yoksuluna bakabilecek zengin bir ülke olduğuna değinen Vali Işın şu ifadeleri kullandı:  “Bizim imkânlarız var devlet çok yardımlar yapıyor. Emin olun o dilencilik yapanların çoğu maaşa bağlı. İstismar ediyorlar. Ben camilerin, marketlerin önünde görmekten rahatsız oluyorum olmamalı ihtiyaç olan müracaat etsin. Bu ülkede Türk vatandaşı dilenci olmayacak olmamalı. İzin vermeyeceğiz. Ben jandarma ile emniyet ile görüştüm. Yardıma hazırız diyorum devlet olarak.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *