BÜYÜK HİSAR SOKAK YÜRÜYÜŞ YOLU ŞEHRİMİZE HAYIRLI OLSUN

192

Kütahya Kalesi’ndeki Beden Duvarı ve Kale Kapısı’ndan sonra Büyük Hisar Sokak’taki yürüyüş yolunun restorasyon çalışmalarını tamamlanması ile ulaşımın daha da kolay hale geldiğini ifade eden Başkan Işık, “Yaklaşık 300 metrelik daha kale içinden sonra tepeye çıkacak diğer yola da başlayacağız.” Dedi.

Şehirdeki tarihi ve kültürel eserleri ayağa kaldıran ve gelecek nesillere aktarmak için çalışan Kütahya Belediyesi, Kütahya Kalesi’ndeki Beden Duvarı ve Kale Kapısı’ndan sonra Büyük Hisar Sokak’taki yürüyüş yolunun restorasyon çalışmalarını tamamlayarak hizmete açtı.

Kütahya Kalesi ve Ulu Cami Arkası Kültür Yolu Projesi kapsamında yapılan yürüyüş yoluyla şehrin simgelerinden Kütahya Kalesi’ne ulaşım daha da kolay hale geldi. Ayrıca Büyük Hisar Sokak’taki yürüyüş yolu projesiyle eserleri görmek isteyen ziyaretçiler için seyir terası, dinlenme alanları ve ihtiyaçların karşılanacağı alanlar da yapıldı.

KALEYE BİR YOL DAHA YAPILACAK

Kütahya’yı dünya şehirleri arasına taşıyacak olan çok önemli miraslardan birinin Kütahya Kalesi olduğunu belirten Başkan Işık, “Kütahya Kalesi, Diyarbakır Kalesi’nden sonra Türkiye’nin en büyük ve en görkemli kalesi olarak biliniyor. Atalarımızın birçok eser bıraktığı Kütahya’mız, birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle kadim şehir ünvanını çoktan hak etmiş ve bugün gerçekten Türkiye’de ve dünyada kadim şehirler arasında yer alan bir şehiriz. Bu şehri ihya ve imar etmek her kula nasip olmuyor. Restorasyonunu yaptığımız ve bugün onurla açılışını yaptığımız bu yolun en önemli özelliği Ulu Cami gibi en büyük hazinelerimizden birisi olan ecdat yadigârı eserimizin oradan başlamak üzere Kütahya Kalesi’ni arkadan dolanıp yukarıdaki Döner Restoran’a çıkacak şekilde bir yaya güzergâhının bir bölümünü oluşturması. 240 metrelik bir yolun restorasyonunu tamamladık. Yaklaşık 300 metrelik daha kale içinden sonra tepeye çıkacak diğer yolu da Allah nasip ederse en kısa zamanda şehrimize kazandırmak üzere işlemlerine başlayacağız. Üzerinde bulunduğumuz seyir terasından aşağıdaki İshak Fakih Camimizin o bölgeye inecek olan arka taraftaki yolu da başlattık, oradaki çalışmalar da devam ediyor. O da bittiğinde şehrimizin buraya bakan alttaki mahallelerinden yukarıya çıkışı sağlayacak bir güzergâhı tamamlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

‘SİT ALANLARINDA ÇALIŞMAK DAHA DA ZOR’

Kale Kapısı, Beden Duvarı ve Büyük Hisar Sokak yolunun şehrimize yakışan bir eser olduğunu belirterek sözlerine devam eden Başkan Işık, “Anıtlar Kurulumuz en az bizim kadar bu işi önemseyip her aşamasında iyi denetleyerek güzel bir şekilde bu eserin tamamlanması için çok çalıştılar. Mesafe olarak çok büyük görünmeyebilir ama bir yıldan fazla bu alanın restorasyonunun sürdüğünü söylemek isterim. Kolay işler değil, sıfırdan bir yol olsa çok kısa bir sürede tamamlayabiliriz ama bu tescilli mekânlarda, birinci derece sit alanı olan bir alanda koyulan her taşın doğru koyulması, her imalatın doğru yapılması ve her kademede denetlenmesi gerekiyordu. Kale Kapısı ve Beden Duvarı’nın da restorasyonu tamamlanmıştık. Darısı geri kalan kısımlarının tamamlanmasına olsun” dedi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *