SAĞLIK SAĞLIKLI MI?

883

     Ülkemizin SAĞLIK sistemi sos vermekte, şimdi yanlış anlaşılacak ama sağlık alanında muazzam yatırımlar yapıldı diyeceksiniz, peki inkar mı edeceğiz hayır tabi ki  yatırımlara alkış derken sistenim işlevinde arızalar var diyerek    saptama yapmak istedim belki alınacaklar var ama bir gerçek bu.

      Sağlık bakanlığı ve hükümet planlayarak onlarca şehir hastanesi yapıyor lüks ve modern yatırımlar var ortada yani hastanelerimiz Avrupa i bir görünümde. Ancak içlerine baktığımız bu modern yapılar da cihazlar eksik, sağlık personeli eksik, doktorlar eksik.  Yani denizi geçip derede boğulmak misali bu üç ana unsur olamayınca tıkanmalar olmakta, Bir emar bir röntgen için haftalarca sıra beklenmekte, yeterli sağlık personeli olmadığı için hastalara bakım aşamasında sıkıntılar olmakta, özellikle yoğun bakım ve özel ilgi ile bakılması gereken hastalar nitelikli personel olmadığı için muzdarip ler. Hele birde hekim eksiği olunca günde ortalama 50- 80 hasta bakması gereken doktorlar günlük 200 hastaya bakmak zorundalar yani özetle bir hastaya bir dakika ayırmak mı efdal  5-10 dakika ayırmak mı efdal varın siz hesaplayın işte sorun burada doktorların ve sağlık personelinin ücret yetersizliği de bu olumsuzluklara eklendi mi doktorlar  ya özele kaçıyor ya da yurt dışına.

     Bu olumsuzluklara birde özel hastanelerin mantar gibi çoğalıp afaki ücretlerle hasta muayenesi işin başka boyutu,  özel hastaneler ücret şişirmek için bir sürü tahlillerle hastayı daha da mağdur etmekte. İlgili ilgisiz pek çok tahlil yaparak 500 tl lik fatura 3 bin tl ye çıkıyor ve işin içinden çıkılmaz hale geliyor.

     MHRS ile randevu almak bir işkence 1 ay sonraya 3 ay sonraya randevu veriliyor randevuyu zar zor alanlar ise bir emar çektirip aylarca bekliyor oysaki acil müdahale gerekiyorsa 3 aya kadar ölmezsen bakarız denilen sistemin neresi düzgün ki.  Geçen hafta GÖZ polikiliğine aylar sonra sıra aldık sabah 9 dan öğlen bire kadar bekledik yok göz ölçümü yok göz filmi derken dahiliyeden rapor getir dendi baktık olmuyor en iyisi vaz geçelim dedik yani heba olan zamana mı yoksa netice alamamaya yanalım anlamadım bu benim başıma gelen durum ya yaşlılar ya işi olanlar

    İşte sistemin kendisine bizzat tanıklık eden ben, peki nice daha hikayeler var bir sorun öğrenin şimdi sorun ortada sağlık ta çağ atladık, tamam atladık da peki ya işlevi ne olacak, sistem işler hale gelmeden bu sancılar aratarak devam edecek. Akılcı bir politika üretip özellikle personel açığı  ve cihaz açığı giderilirse sağlık tekrar sağlıklı hale gelir bu işlevi sağlayacak olan da bakanlık yetkilileri sorunlar belli çözüm de belli peki ne bekliyoruz ki.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *