DİYABETE ETKİNLİKLERLE DİKKAT ÇEKİLECEK ‘YÜKSEK FARKLAR ZORLUK YAŞATIYOR’

828

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde şeker hastalarının zaman zaman ilaca ulaşımda zorluklar yaşadığını ifade eden Kütahya Tip 1 Diyanet Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Şahin, insülin iğne uçlarına çıkan farkların yüksek olduğunu, hastaları ve aileleri zorladığını vurguladı.

Kütahya Tip 1 Diyanet Derneği İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliğinde bulunarak 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabete dair farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenleyecek. Zafer Meydanında kurulacak stantla diyabete dair farkındalık oluşturacaklarını belirten Kütahya Tip 1 Diyanet Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Şahin, diyabet hastalarının yaşadığı sorunlara değindi.

‘GLUKAGON İĞNESİ ZOR BULUNUYOR’

Çok büyük bir sorun olmamakla birlikte şeker hastalarının zaman zaman ilaçlara erişimde sorunlar yaşadığını ifade eden Ayşe Şahin, “İnsüline ulaşmakta sıkıntılar yaşıyoruz yine temin ediliyor ama biraz uğraştırıcı bir süreç içine giriyor hasta ya da hasta yakını. Bizim acil bir iğnemiz var glukagon ona ulaşmakta biraz sorun yaşıyoruz. Eczanelerde bulamıyoruz.” Dedi.

Diyabet tedavisi için insülin kullanmakta olan hastalar için insülin iğne uçlarına çıkan SGK farklarının yüksek fiyatlı olduğuna dikkat çeken Şahin, eskiden farkların çıkmadığını son dönemde çıkan farkların ise hastaları ve aileleri zorladığını vurguladı.

‘KEŞKE BU İMKANDAN HERKES YARARLANABİLSE’

Şeker ölçümü yapan sensörlerin devlet tarafından verilmesinin büyük bir imkan olduğunu aktaran Şahin, şu ifadeleri kullandı: “Ama bu da bir nebze maddi durumu gözeterek uygulanıyor. Mesela anne baba çalışıyor. Ama maddi olarak karşılamakta zorluk çekiyor çünkü aylık 3 bin 500 TL civarı bir masraf. Devletin yardım ettikleri faydalanabiliyor ama etmedikleri de mağdur. Biz maddi durum, yaş gözetmeksiniz devletimizin karışılmasını istiyoruz. Bunu da her daim gündeme getiriyoruz, beklentimiz o yönde.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *