EVE GİRİLMESİ GEREKEN HER İŞE STANDART GETİRİLMELİ ‘EVİNİZE KİMİN GİRDİĞİNİ BİLİN’

245

İnsanların evlerine girilmesinin gerektiği işlerde mesleki yeterlilikten ziyade bir güvenlik açığı da bulunduğuna değinen Başkent Enerji ArGe Baş Teknikeri Hasan Göktürk, evinize aldığınız insana canınızın, malınızın emanet olduğunu unutmamak gerektiğini vurgulayarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

EMİN OLMADAN SERVİS TALEP ETMEYİN

Kombi bakımı, petek temizliği yaptırmak isteyen vatandaşların arama motorundan buldukları telefon numaralarına direkt yönelmemesi gerektiğini belirten Göktürk, “İnsanların öyle bir firmanın gerçekten var olduğuna, yetki belgeleri maliyeye kayıtları olduğuna, yasal olan bütün sorumlulukları ve yükümlülükleri yerine getirdiklerine emin olduktan sonra servis talep etmeleri gerekiyor.” Dedi.

‘BU MESLEKLERİ ARAÇ OLARAK KULLANIYORLAR’

Şu an bu işi yapmak isteyen herkesin para verip oradan buradan belge alabildiğine dikkat çeken Göktürk, “Parayla aldıkları bu belgeler ile insanlar, insanların evlerine giriyor. Evimize kimler giriyor ve ne amaçla giriyorlar bilmiyoruz aslında. Bu kombi bakımının yanlış eksik yapılmasından daha büyük bir tehlike. Çünkü evinizde aldığınız insana canınız, malınız emanet.” Dedi. Kötü niyetli insanların bu meslekleri bir araç olarak kullanabildiğine vurgu yapan Göktürk, “Kütahya’da çok şükür bu henüz yaygınlaşmadı ama biz diğer illerdeki tekniker, teknisyen arkadaşlarımızla iletişime geçiyoruz. Sabıka kaydı olan insanlar var. Kombinin içinden parça çalınması ile başlayan bu şekilde pek çok olay. yaşanıyor.” Şeklinde konuştu.

‘BİRAZ FEDAKARLIK YAPIP ARAŞTIRIN’

Vatandaşa uyarıda bulunan Göktürk, şu ifadeleri kullandı: “Biz ve bu işi aynı şekilde yapan insanlar bir eve girdiğinde faturasını, adresini, telefon numarasını o eve bırakıyor. Zaten olması gereken bu. Ama örneğin internetten bir numara buldunuz, eve bir araba ile geliyor. O evde neden girdiğini bilmiyorsun. Belki amacı dolandırıcılık ya da belki keşif. Bir adresi yok ya da söylediği adres ismi doğru değil. Bu yüzden biraz daha yerel esnafa yönelmek lazım. Biz küçük bir şehiriz, evlerine girilmesi gereken bir hizmet alacaksa vatandaş; biraz fedakarlık yapıp dükkanında insanla tanışıp orada kayıtlarını başlatmalı.”

Eve girilmesi gereken her işte bir standart getirilmesi gerektiğine değinen Göktürk, “Yalnız yaşayan insanlar var öğrenci kardeşlerimiz var burada çok büyük bir açık var.” Dedi. Mesleki yeterlilikten önce güvenliğin sağlanması gerektiğine değinen Göktürk, benzer tüm sektörlerdeki açığın bir şekilde giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘HAYATİ RİSKLERİ ORTADAN KALDIRIR’

Yaklaşan kış aylar öncesi daha tasarruflu doğalgaz ve elektrik kullanmaya dair ipuçları veren Başkent Enerji ArGe Baş Teknikeri Hasan Göktürk, alanında uzman kişiler tarafından yapılırsa kombi marka modellerine ve tesisat yapısına göre değişse de kombi ve petek bakımının tasarruf sağladığına dikkat çeken Göktürk, “Ortalama değer verecek olursak kombi bakımı, yüzde 5 oranında gazdan, yüzde 3 oranında da elektrikten tasarruf sağlıyor. Gaz hattı, kombinin üzerinde gazla çalışan parçaların kontrolü yapıldığı için kombi bakımı doğalgaz zehirlenmesinde, kombinin patlamasında diğer oluşabilecek hayati ve maddi risklerde karşı müşterileri korur.” Şeklinde konuştu.

Tasarrufunun bir yolunun da yoğuşmalı kombi tercih etmekten geçtiğini belirten Göktürk, “Küçük dairelere yoğuşmalı kombi takılmayacağına dair bir yaygın kanı var. Halk bu konuda bilinçlendirilmeli. Bunun metrekare ile ilgisi yok çünkü yoğuşma prensibi kombinin kendi içyapısı ile ilgili bir durumdur. Yoğuşmalı kombide 100 TL’lik bir gazın hermetik kombide alacağınız karşılığı 85 TL gibidir. Yoğuşmalı kombi ise yükseldiğiniz gazın yüzde 108’ini ısıya çevirir. O da büyük bir tasarruf sebebidir.” Dedi.

‘PETEK TEMİZLİĞİ TASARRUFUN BAŞKA BİR YOLU’

Petek temizliğinin de tasarruf sağladığına değinen Göktürk, düzenli çalışan petek sisteminin bir yılın ardından kirlenme ve suyun akışkanlık özelliğini kaybetmeye başladığına vurgu yaptı. Suyun dolaşım hızının yavaşlaması ile geciken ısı transferinin kombide daha fazla yakıma neden olduğunu belirtti. Tasarruflu kullanım için termostat kullanımının şart olduğuna dikkat çeken Göktürk, “Kombi peteklerin içindeki suyu baz alır ama oda termostatı odanın sıcaklığını baz alarak çalışır. O da ısındığında durdurur. Oda sıcaklığını baz alan termostat istenen ısıya geldiğinde durdurur. Kombinin üzerinde sirkülasyonu sağlayan pompayı durdurur. Termostat olmadığında kombinin üzerindeki pompa 24 saat boyunca çalışır, 24 saat boyunca elektrik tüketir. Elektrikten direkt tasarruf sağlanır. Oda sıcaklığına göre çalıştığı için evde yalıtım olmasa dahi termostat olan evde biz kombileri normalde kışın 40-45 ayarlarında kullanıyoruz. Ama termostat takıldığı aman petekler 55-60 dereceye çıkıyor. “dedi. Aynı gazı tüketen iki ev arasında termostat kullananın daha konforlu bir şekilde ısınacağını belirten Göktürk, paranın karşılığının böylece tamamen alındığını vurguladı.

‘BAKIMI KIŞIN DEĞİL YAZIN YAPTIRIN’

Arızaların erken teşhisine imkan veren her yıl düzenli olarak bakımın parçaların ömrünü de uzattığına vurgu yapan Göktürk, vatandaşların genelde kış aylarından önce bakım yaptırdığını ancak yaz aylarında yapılacak bakımın kış aylarında yapılan bakımlardan daha avantajlı olduğunu belirtti. Kışın servis yoğunluğundan dolayı bakımın hızlı yapıldığına değinen Göktürk, “Yaz aylarında bir yoğunluk yaşanmıyor. Daha profesyonel bir hizmet almak isteyen bakımını yaz aylarında yaptırmayı tercih etmeli. Çünkü teknisyenler ya da teknikerle çok daha dikkatli çalışıyor.” Dedi.

‘KOMBİNİZE BAKIM YAPTIK DİYE KANDIRILIYORLAR’

Yetkili servislerin kurumsal olup olmadığına çok dikkat etmek gerektiğini belirten Göktürk, yetkin olmayan kişiler arama motorlarına reklam verebildiğini insanların bu reklamlara aldanarak pek çok dolandırıcı firma tarafından kandırıldığını ifade etti. Vatandaşların uğraşmak istemedikleri için gerçek bir bakım hizmeti almadığını fark etse dahi hukuki yolları denemediğine değinen Göktürk, “Biz sektörün içindeyiz insanların kombinize bakım yaptık denerek dolandırıldığını duyuyoruz.” Dedi. Mali kayıtları olan, yerel esnaflardan işlem yaptıran vatandaşların dolandırıcıların tuzağına düşmeyeceğine değinen Göktürk, “Aynı zamanda işlemden sonra firmanın adresinin, telefon numarasının mevcut olduğu fatura ya da servis fişi istemeliler.  Evlerine gelen teknisyenlerden yetki belgesi ustalık belgesi sormalılar. Bu iki şey tamamsa korku duymalarına gerek yok.” Şeklinde konuştu.

Kötü niyetli insanların evlere girilmesi gerekerek hizmet veren iş kollarını bir araç olarak kullanmaması için çalışmalar yaptığını ve yetkililere sunmak istediğini ifade eden Göktürk, şu ifadeleri kullandı: “Ben şahsım adına bir şey beklemiyorum hedefimiz kendi memleketimizin insanının dolandırılmaması. İnsanların evine kimin girdiğinin belli olması. Çünkü biz bu meslekten kazanç sağlıyoruz. Yıllarımızı veriyoruz, kendimizi daha profesyonel bir hizmet için geliştiriyoruz. Ama karşımızda aynı mesleği yaptığını iddia eden insanlar çıkıyor. İnsanların bize dolandırılır mıyım diye yaklaşması bizi üzüyor. İnsanlar bu insanlar yüzünden bize güvenemiyor.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *