MÜCADELEMİZİ KADIN ERKEK SÜRDÜRECEĞİZ: KADINA ŞİDDETE TOLERANSIMIZ YOK

239

Her türlü zeminde şiddet uygulayana, şiddete taraf olana, şiddet üzerinden siyaset yapana, şiddeti araçsallaştıran, olumlayan zihniyete karşı kadın erkek omuz omuza mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirten AK Parti Kadın Kolları İl Başkan Vekili Av. Sevdenur Karabacak, bu konuda asla toleransları olmadığının altını çizdi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kütahya İl Kadın Kolları Başkanlığı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde basın açıklamasında bulundu. AK Parti Kadın Kolları İl Başkan Vekili Av. Sevdenur Karabacak tarafından yapılan basın açıklamasına AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay da katıldı.

Dün Bosna’da bugün Gazze’de olduğu gibi çatışma bölgelerinde kadınlara uygulanan insanlık dışı fiziksel ve cinsel saldırılar ve toplu şiddetin, aynı zamanda savaş suçu olduğunu ifade eden Sevdenur Karabacak, Filistin’deki ateşkesin kalıcı olmasını diledi. Gazze’de bütün dünyanın gözleri önünde her saat 6 çocuk, 4 kadının öldürüldüğünü aktaran Karabacak ölenlerin sadece masum kadın ve çocuklar değil vicdanlar olduğuna değindi.

‘21 YILDIR KARARLI BİR DURUŞ SERGİLİYORUZ’

AK Parti olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede 21 yıldır kararlı bir duruş sergilediklerinin altını çizen Karabacak, kadının eğitim hakkı başta olmak üzere, fırsat eşitliği, iş gücü piyasasına ve karar alma mekanizmalarına katılımının hükümetlerinin öncelikli politika alanlarından olduğuna değindi. AK Parti olarak Anayasa’dan TCK’ya, İş Kanunu’ndan sosyal politika uygulamalarına kadar yüzlerce düzenleme ve kanunu hayata geçirdiklerini dile getiren Karabacak, “Şiddetle mücadeledeki kararlılığımızı 2002’de daha ilk seçim beyannamemizde, ifade ettik. 2003’de aile mahkemelerini biz kurduk. 2004’de Anayasa’da “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir.” maddesini biz getirdik. 2005 yılında töre ve namus nedeniyle işlenen cinayetleri ağırlaştırılmış suç kapsamına aldık. TCK‘de kadına şiddet ve cinsel suç tanımını ilk defa biz yaptık. 2010’da kadın erkek fırsat eşitliğini güçlendirerek pozitif ayrımcılık ilkesini Anayasa’da düzenledik. 2012’de ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun ulusal mevzuatımızdaki en önemli dayanak oldu.” ifadelerini kullandı.

‘ARTIK KRAVAT TAKANA İNDİRİM YOK!’

2021 yılında nikâhlı eşe karşı işlenen suçu, boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişlettiklerinin altını çizen Karabacak, “TCK’de 2022 yılında yapılan son düzenlemelerle erkeğin kadına yönelik işlediği suçlarda ‘iyi hâl uygulamasını’ kaldırdık ve kadına şiddeti ‘katalog suç’ kapsamına aldık. Artık takım elbise giyen, kravat takanlar takdir indirimi gerekçesinden faydalanamamaktadır. Fiziksel veya iletişim araçlarıyla yapılan ısrarlı takip eylemleri suç kapsamına alınmıştır. Yine talep etmeleri hâlinde şiddet mağduru kadınlara baro tarafından ücretsiz avukat hizmeti sağlıyoruz. 2013 yılında kurulan şiddet izleme merkezlerini yaygınlaştırarak 81 ilde 1 milyonun üzerindeki kişiye ulaştık. Şiddet ve taciz eylemlerini önlemek üzere kolluk kuvvetlerine tek tuşla ulaşabildikleri kadın acil destek mobil uygulaması KADES’i hayata geçirdik. Şiddet gören kadınların etkin şekilde korunması için elektronik kelepçe uygulamasını yine biz başlattık. 2011 yılında ise iş yerinde psikolojik tacizin önlenmesi mobbing genelgesini düzenledik ve mobbingi suç kapsamına aldık.” Şeklinde konuştu.

‘ŞİDDETE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal dayanışmanın gücüne dikkat çeken Karabacak, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle şiddetin sadece ev, sokak ve işyerleri ile sınırlı olmadığını vurgulamak istiyoruz. Çatışmalarda zorla silahlandırma, çatışmaya zorlama, tecavüz ve intihar görünümlü infazlar da kadına yönelik şiddetin en ağır biçimidir. YPG-PKK gibi terör örgütlerinin uluslararası raporlara giren kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetini, infazını bir kez daha kınıyoruz.” Dedi. AK Parti Kadın Kolları olarak kadına yönelik her türlü şiddeti reddettiklerini ifade eden Karabacak, “Tek bir kadının dahi şiddet görmesine tahammülümüz yok. Ev içinde, çatışmalarda, terör faaliyetlerinde ve her türlü zeminde şiddet uygulayana, şiddete taraf olana, şiddet üzerinden siyaset yapana, şiddeti araçsallaştıran, olumlayan zihniyete karşı kadın erkek omuz omuza mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” Dedi. Kadına yönelik şiddetle mücadele etmekte kararlı olduklarını vurgulayan Karabacak, bu konuda asla toleransları olmadığının altını çizdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *