‘ABDÜLHAMİT TOPRAK SATIŞINA ENGEL OLDU’

223

Arşiv Belgeleri Işığında Filistin Gerçeği etkinliğinde konuşan Yazar Nermin Taylan Erkutlu, Filistinlilere ait toprakların satılmaması için II. Abdülhamid’in aldığı önlemleri belgeleriyle paylaştı. Erkutlu,II. Abdülhamid’in, siyonizmin kurucusu Theodor Herzl ile yaptığı görüşmede devletin asla toprak vermeyeceğini ya da satmayacağını vurguladığını aktardı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Yazar Nermin Taylan Erkutlu’nun konuşmacı olarak katıldığı Arşiv Belgeleri Işığında Filistin Gerçeği başlıklı etkinlik düzenlendi.

FEF Germiyanoğlu Yakup Bey Salonu’nda Tarih Birliği Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliğe Yazar Nermin Taylan Erkutlu’nun yanı sıra Rektör Vekili Prof. Dr. Ayhan Kahraman, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Rahmi Kasımoğulları, rektör danışmanları Prof. Dr. Arif Kolay ve Doç. Dr. Erdal Aday katıldı.

‘ELLE TAPU HAZIRLAMAYI YASAKLADI’

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına dair tarihî belgeleri paylaşan Nermin Taylan Erkutlu,II. Abdülhamid’in, siyonizmin kurucusu Theodor Herzl ile yaptığı görüşmede devletin asla toprak vermeyeceğini ya da satmayacağını belirten kanıtları sundu. Bu dönemde Yahudi yerleşimcilerin takip edildiğini ve toprak satışının önüne geçmek için elle tapu hazırlamanın yasaklandığını ifade eden Erkutlu, söz konusu görüşmede Herzl’in Osmanlı Devleti’ne sunduğu mektupta, Yahudi yerleşimcilerin ekonomik destek vaat ettiğini ve İngilizlere olan borcun ödenmesinde yardımcı olabileceklerini söylediğini belirtti.

YALANLARLA MÜCADELEYİ BELGELERLE AÇIKLADI

Filistinlilere ait toprakların satılmaması için II. Abdülhamid’in aldığı önlemleri vurgulayan Erkutlu, o dönem bu konuda yalan haberlerin çıkmasının ardından Osmanlı hükümetinin sert bir şekilde yalanlamada bulunduğunu kaydetti. Son olarak Erkutlu, Herzl’e toprak verildiği yalanının Avrupa’da yayılmasına karşı Osmanlı hükümetinin yaptığı sert cevabı ve yalanlara karşı verilen mücadeleyi belgelerle açıkladı. Sunumları öğrenciler tarafından ilgiyle izlenen Nermin Taylan Erkutlu, daha sonra öğrencilerden gelen sorulara yanıt verdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *