SÖZLER SÖZDE KALMASIN

170

Yerel seçimlerde Belediye Başkanı adaylarına, vaatlerinde engellilere de yer vermelerini tavsiye eden 6 Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, Kütahya’da tarihte hiçbir bir adayın görme engellilerin kullandığı Braille alfabesiyle broşür hazırlamadığını belirtti.

ENGELLİ SORUNLARI YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYOR

6 Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, yaklaşan yerel seçimler öncesi başkan adaylarının vaatlerinin kendileri için hep sınırlı kaldığını ifade eden İsmail Barış, Kütahya’da yıllardır çözülmeyi bekleyen engelli sorunları olduğunu açıkladı. 38 yıldır hizmet veren bir STK olarak defalarca kez dile getirmelerine rağmen sorunların hala çözülemediğini belirten Barış, “Düşünülmemek bizi üzüyor. Seçim sürecinde değil genel olarak unutuluyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘OTOBÜSLERDE SESLİ SİSTEM YOK’

Kütahya’nın engelliler için avantajları da olduğuna değinen Barış, “Sarı çizgili kılavuz yollar açısından en şanslı şehirlerden birisi. Ancak Kütahya’mızın en işlek caddesi Sevgi Yolu’na görme engelliler için kılavuz yol yapılalı daha 3 yıl oldu. Şu an şehir içi otobüslerde sesli sistem yok. Zaten hala olmaması bizim geri kalmışlığımızı gösteriyor. Seslerini duyurmak için ellerinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştıklarını ifade eden İsmail Barış, yerel siyasette kendileri için daha fazla adım atılmasını, dikkate alınmayı, adayların istekleri doğrultusunda seçim çalışması oluşturmasını istedi.

KÜTAHYA’DA HİÇ YAPILMADI

Kütahya’da 5 binin üzerinde görme engelli olduğunu ama aileleri ile birlikte birçok kişiyi temsil ettiklerini belirten Barış, “5 bin görme engellinin 4 aile ferdi olduğunu düşünürsek 20 bin vatandaş yapar. Bugüne kadar tek bir siyasi parti Kütahya’da bizim kullandığımız Braille alfabesiyle engelliler için yapacakları çalışmaları anlattığı çalışma yürütmedi. Braille alfabesiyle bir broşür bastırmış olsalar bizim için daha farklı bir değere hâsıl olacak. Bize gerçekten değer veriyor ve kazanırsa gerçekten dediklerini yapacak hissi verir, o samimiyeti görmüş oluruz. Dernek binasına gelerek “Sizler için şunları yapmayı planlıyoruz, şu projelerde buluşacağız” demesi sadece sözde kalıp biten şeyler olabiliyor. Ama bizim elimizde Braille alfabesiyle bir broşür olursa bizim elimizde de kalıcı bir veri olur. Söz uçar yazı kalır. İki gün sonra verilen sözün gerçekleşmezse başkanımıza gideriz.” Dedi.

BELEDİYE MECLİSİNDE ENGELLİLERLE

İLGİLİ 6 MADDE ONAYLANDI

Engelliler gününde Başkan Işık’a sorunları aktardıklarını belirten Barış, son belediye meclisinde engellilerle ilgili 6 maddenin onaylandığı ifade etti. Barış onaylanan 6 maddeyi şöyle sıraladı: “Meclisteki 6 madde Engelli derneklerinin yapacağı etkinliklerde tahsis edilen salonlar ve araçlar için ücret talep edilmemesi veya engellilere özel tarife belirlenmesi. Engelli rampaları ve kılavuz yolların eksikliklerinin tamamlanması. Trafik lambalarında yaya geçişleri için sesli uyarı sistemlerinin tüm trafik lambalarında bulunması. Kaldırımlarda bulunan esnaflara ait eşyalarının kaldırılarak yaya geçiş rahatlığının sağlanması. Belediye sosyal tesislerinde giriş ücretlerinin engellilerden alınmaması ve engellilere daha fazla indirim uygulanması. Kütahya Halk Ekmek bünyesinde glutensiz ekmeğin ayrı bir mutfakta üretilerek sadece çölyak hastalarına satışının yapılması. Glutensiz kafe için temin ve işletmenin biran önce yapılması.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *