DAHA GÜVENLİ KÜTAHYA İÇİN İNŞAAT MÜHENDİSLERİ SAHADA: DEPREME DAYANIKLI BİNALAR İNŞA ETMELİYİZ

133

Kimyasal Ankraj ile Filiz Ekimi Tasarımı ve Uygulamada Dikkat Edilecek Noktalar Semineri ve Saha Uygulamasında yapı güçlendirmenin metotları hakkında bilgi verildi, saha uygulaması yapıldı. Hilti Mühendislik Mevzuat Yönetim Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel mevcut yapı stoğunun yenilenerek depreme dirençli hale getirilmesi önemini vurguladı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kütahya Temsilciliği Oğulbeyli İnşaat ve Atlas Emlak’ın sponsorluğunda Hilti firması işbirliği ile Kimyasal Ankraj ile Filiz Ekimi Tasarımı ve Uygulamada Dikkat Edilecek Noktalar Semineri ve Saha Uygulaması düzenledi. Programın seminer kısmı Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirildi.

Hilti Mühendislik Mevzuat Yönetim Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel, Destek Mühendisi Büşra İnan Bayrak, Beyza Baçik’in sunumuyla gerçekleştirilen semineri inşaat mühendisleri, inşaat Mühendisliği öğrencileri büyük bir ilgiyle takip etti.

DEPREMDEN SONRA

GÜÇLENDİRME ÖN PLANA ÇIKTI

Hilti Mühendislik Mevzuat Yönetim Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel, Şubat ayındaki depremlerden sonra yapı güçlendirmenin çok daha ön plana çıktığını belirtti. Seminer boyunca güçlendirme adımları, filiz ekimi, filiz ekimindeki farklı aplikasyon tipleri için farklı tasarım metotlarına dair bilgi paylaşımında bulunacaklarını ifade eden Çağdaş Ilgaz Şenel, “Peşinden de sahada sizlerin tatbik edebilmesi ve filiz ekiminde uygulamada nelere dikkat ediliyor onu görebilmeniz için Kimyasal Ankraj ile filiz ekimini uygulamaları yapacağız.” Şeklinde konuştu. Binalarda yetersiz rijitliğimiz, yetersiz dayanım ve yetersiz süneklik olmak üzere üç yetersizlik tip olduğunu ifade eden Şenel, mevcut yapı stoğunun yenilenerek depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

DAHA TASARRUFLU DAHA VERİMLİ

Pahalı ve zaman israfına yol açan “yık-yap” anlayışı yerine yapı güçlendirmenin çok daha verimli olduğunu vurgulayan Şenel, güçlendirmenin yıkıp yapmaya göre ekonomik olarak verimli ve binaları depreme dayanıklı hale getirme açısından çok daha hızlı bir çözüm olduğuna dikkat çekti.

6 Şubat depremlerinin ardından tüm Türkiye’nin performans analizlerine kilitlendiğini ifade eden Şenel, performans analizi yaptıktan sonra belli başlı güçlendirme yöntemleri olduğuna değinerek şu ifadeleri kullandı: “Mevcut yapıya deprem perdesi ilave etmek, özellikle rijitlikle ilgili sorunu olan binalarda bu uygulama kaçınılmaz. Onun dışında yetersiz dayanımı olan kolonlarınız varsa bunları betonarme mantolama ile güçlendirebilirsiniz. Bunların dışında CFRP (karbon elyaf takviyeli polimer kumaş) yöntemi elemanın sargısını kuvvetlendirerek; sünekliğini artırmış oluyorsunuz. Veya burkulması önlenmiş çelik çaprazlar, viskoz damperler gibi pek çok yenilikçi yöntemle güçlendirme yapabilirsiniz.”

ŞANTİYEDE UYGULAMA YAPILDI

Soru-cevap bölümünde Hilti Mühendislik Ekibi, katılımcıların merak ettikleri konular hakkında detaylı bilgiler verdi. Ardından programı saha uygulaması için şantiyede Kimyasal Ankraj ile filiz ekimini uygulamaları yapıldı.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *