‘2024’Ü UMUTLA KARŞILAYABİLİRİZ’

363

2024’ü umutla karşıladığını ve kazanılacak bir yıl olarak gördüğünü belirten KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, Türkiye ekonomisinin ciddi ivmeler kazandığını hatırlattı. 2024’de seçim sonrasında ertelenmiş taleplerin gündeme geleceğini, işlerin olabildiğince açılacağını umut eden Güral, “Başaracağımıza inanıyorsak, inanın başarırız.” Dedi.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Aralık ayı Meclis toplantısında Meclis Başkanı Nafi Güral 2023 yılı değerlendirmesi ve 2024 yılı beklentileri hakkında görüşlerini hazirunla paylaştı.

‘ZORLU BİR YILI TAMAMLIYORUZ’

Zorlu geçen 2023 yılının tamamlandığını ifade eden Nafi Güral, “Biliyorsunuz değişik etkenler oldu, yüz yılın felaketi depremin etkisi oldu, yüksek oranda seyreden enflasyonun etkisi oldu ama Allah’a şükür her şeyden evvel önce sağlığımızla sonra da işlerimizle ilgili üstesinden gelemeyeceğim ağır sorunlar yaşamadan bu günlere geldik.” Şeklinde konuştu.

EKONOMİDE CİDDİ İVMELER KAZANILDI

KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral 2023 Yılının Değerlendirmesini yaptı ve 2024 yılı beklentilerini sıraladı. Yeni yıla umutla baktığını ifade eden Nafi Güral, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde ciddi ivmeler kazanıldığına değinerek yeni bir ekonomik model, yeni bir ekonomik anlayışın gündeme geldiğini hatırlattı. Güral, bu yeni modelin sonuçlarının, hem uluslararası arenalarda hem de ülkemizdeki ekonomi çevrelerinde memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

‘TAM KAPASİTE ÜRETİM MALİYETİ AZALTIR’

2024’ü iyi yorumlamak gerektiğine dikkat çeken Güral, başarı merdivenlerinin çıkmanın yolunu; pozitif anlayışlar ile hareket edip, durağanlaşmadan yola devan etmek olarak gösterdi. Durağanlaşmanın ayrı bir sıkıntı, ayrı bir dert getirebileceği öngörüsünde bulunan Nafi Güral, üreticilere şöyle seslendi:

 “Tam kapasite üretim yaparsa birim maliyetlerinin ne kadar olduğunu hesapladıktan sonra, tam kapasiteden daha az üretim yaptıklarında maliyetlerinin arttığını, tam kapasite üretim yaptıklarında ise maliyetlerinin azaldığını göreceklerdir.”

‘YETER Kİ KENDİMİZE GÜVENELİM’

2024’ü umutla karşıladığını ve kazanılacak bir yıl olarak gördüğünü belirten Güral, “Özellikle seçim sonrasında ertelenmiş taleplerin gündeme geleceğini, işlerin olabildiğince açılacağını umuyorum. Moralimizi yüksek tutmamız lazım. Başaracağımıza inanıyorsak, inanın başarırız.  Bütün mesele moral de, kendimize güvende, korkmadan yılmadan işlerimize sahip olmada.” İfadelerini kullandı.

‘HESAP MANTIĞINI ELİMİZDEN BIRAKMAYALIM’

Hesap adamı olma mecburiyetini bir defa daha tekrarlayan Nafi Güral, “İş süreçlerimizin tüm aşamalarında  hesap mantığını elimizden bırakmadığımız takdirde sürpriz olumsuzluklarla karşılaşmayız.” Dedi.  Üretim maliyetlerini sağlıklı bir şekilde hesaplamanın önemine vurgu yapan Güral üreticilere önemli tavsiyelerde bulundu

Üretim maliyetleri içinde iki faktör olduğuna dikkat çeken Güral, şu ifadeleri kullandı: “Tam kapasite üretim aşamalarında kullanılan giderler üretim yapıldığında oluşan giderlerdir, mesela ham madde, işletme malzemesi, enerji, ambalaj, mavi yakalıların ücretleri vb.  bu kulvarda yapılan harcamalardır. Üretim olsa da olmasa da devam eden üretim dışı giderler vardır. Mesela beyaz yakalıların giderleri, iş yeri kiraları, ofis giderleri, taşıt giderleri, kredi maliyetleri, yangın kaza vb. sigorta giderleri, emlak vergileri, amortismanlar vb. giderler üretim yapılsa da yapılmasa da devam eder. Söz gelişi tam kapasitede 1000 ünite üretimin maliyetinin 1 milyon TL olduğunu, üretim dışı giderlerin ise 250 bin TL olduğunu farz edersek, bir ünitenin maliyeti 1milyon 250 bin toplam maliyet.”

“1milyon 250 bin toplam maliyet, bin ünite üretim olduğunda; bir birimin maliyeti 1,250₺ olur. Tam kapasite değil de, eksik kapasite kullanarak, mesela 800 ünite üretim yaparsak üretim maliyeti 800bin TL, üretim dışı giderler değişmeyeceği için 250bin TL olarak devam eder. Böylece 800bin TL üretim maliyeti + 250bin TL devam eden giderler 1 milyon 50bin TL giderler toplamı olacak. Üretim miktarı 800 adede böldüğümüzde Ünite maliyetinin 1 milyon 50bin TL: 800 ünite = 1,312 TL olduğu, yani maliyetin yüzde 5 oranında arttığı görülecektir”

Üretim yapanların tam kapasite çalışmaları halinde en ekonomik maliyetleri elde edebileceğini dile getiren Güral, “Yetmez, ürettikleri satıp, stok  maliyetlerinden kurtulmaların da çok önemli olduğu unutulmamalıdır.” Dedi. Ticaret erbabına da tavsiyelerde bulunan Güral, ölçek ekonomisine dikkat etmeleri, işlerini, olabilecek en yüksek düzeyde ciro elde edebilecek şekilde geliştirmeye  çalışmalarını tavsiye etti. “Az kazanç sürümü, sürüm kazancı çoğaltır.” Sözünün unutulmaması gerektiğine değinen Güral, “İşimizdeki ölçeğimiz ne kadar büyük olursa, az kazanç sürümü, sürüm kazancı çoğaltır anlayışımız sayesinde hak ettiğimiz kazanç elde edilebilir.” Şeklinde konuştu.

BÜYÜK ÖLÇEK BÜYÜK BAŞARI

Ölçek ekonomisin önemini Kütahya’ya yapılan bir ziyareti örnek göstererek anlatan Nafi Güral, “Ulusal piyasada satış yapan bir firmanın üst düzey yöneticileri Kütahya’ya gelip firmanın ülke genelinde uyguladıkları kendi iş modelini  anlatmışlar. Anlattıklarından çıkan iş modelinin esası, az kazanç sürümü, sürüm kazancı çoğaltır mantığına dayandığını görüyoruz. Firmanın ülke genelinde 63 dağıtım deposu, 10bin 500 mağazası, 80bin çalışanı, 2023 yılı cirolarının  230 milyar TL olduğunu, 2024 hedeflerinin 12bin Mağaza 350 milyar TL ciro olduğunu anlatmışlar. Ayrıca şunları söylemişler: “Pek çok üretici firma hesabını yapmadığı için günden güne öz sermayesini tüketiyor ve bu tüketimler bir gün gelecek, o firmaları sıkıntıya sokacak.” İfadelerini kullandı. Bu ifadelerin ölçek ne kadar büyük olursa, işlerin o ölçüde başarılı olacağının göstergesi olduğuna değinen Nafi Güral, “Hesap yapma mantığımızı geliştirmemiz olmazsa olmaz iş modelimiz olması gerekmektedir. Kendi firmamıza özel iş modeli belirlememiz, olabildiğince ulusal  marketlerin kulvarlarının dışında işler yapmaya çalışmamız veya onların kulvarlarındaki kalemlerin dışında fark yaratacak çeşitlere yönelmemiz gerekmektedir.” Dedi.

‘YAPAY ZEKAYI İYİ ANLAMAK GEREK’

Dünyanın hızla değiştiğine dikkat çeken Nafi Güral, yapay zekayı çok iyi anlamamız gerektiğine vurgu yaptı. Televizyon reklamlarında üretimden, ticaretten ziyade teknoloji endeksli ürünleri piyasaya sürüldüğünü dile getiren Güral, bunun özünde teknolojik gelişmeler olduğunu ifade ederek teknolojik gelişmelerden uzak kalmamak gerektiğine değindi. Yuvarlak masa toplantıları yapmanın önemini belirten Güral, yuvarlak masa toplantılarında ortaya çıkan sinerjiden faydalanmak gerektiğinin altını çizdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *