YILLIK 20 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLAYACAK GES HİZMETE GİRDİ: EDİLEN TASARRUF ŞEHRE DÖNECEK

112

Yıllık 20 milyon Türk Lirası tasarruf sağlayacak olan 2.5 megavatlık Güneş Enerji Santralinin açılışında konuşan Başkan Işık, “Tasarruf edilen 20 milyon lira ile yeni projeler kazandıracağız.” dedi.

ÇÖP DÖKÜM SAHASIYDI GES’E DÖNÜŞTÜ

Yenilenebilir enerji yatırımlarına devam eden Kütahya Belediyesi, mevcut 750 kw kapasiteli Güneş Enerji Santraline ek olarak 2.5 megavatlık yeni Güneş Enerji Santralini tamamladı. Akkent Mahallesi’ndeki eski çöp döküm sahasının üzerine kurulan Güneş Enerji Santrali ile yıllık 20 milyon Türk Lirası tasarruf sağlanacak. 55 bin metrekare alan üzerine kurulu yeni Güneş Enerji Santrali içerisinde 5 bin 886 adet panel, 22 adet 110 kilovat elektrik gücüne sahip inverter, 2 adet de 60 kilovat elektrik gücüne sahip inverter bulunuyor. Yıllık 2 milyon tona yakın karbon emisyonuna eşdeğer üretim yapacak tesis, 5 milyon kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirecek.

‘240 PROJE KAZANDIRDIK’

5 yılda Kütahya’ya kazandırdıkları 240 projeden 111’inci projenin açılış programını yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Yani eserimiz kalıcı. Diğer sosyal yardım ve diğer projeler öbür projelerin içerisinde.” Dedi. Güneş Enerji Santrali sayesinde tasarruf edilecek 20 milyon lira ile yeni projelerin şehre kazandırılacağını söyleyen Başkan Işık, “2018 yılında bizden önce bu alanda 250 kilovat, göreve başladığımız 2019 yılında da 500 kilovatlık bir yatırımla da burası enerji üretmeye başlamıştı. Arada pandemi süreci ve savaşların ekonomi piyasalarına olan ciddi etkileri ve arkasından gelen deprem felaketi nedeniyle birçok yerde olduğu gibi müteahhitlerimizin ve yatırımcılarımızın bu alanlarda teklif verememesi nedeniyle maalesef 2023 yılına kadar bu tesisi yapamamıştık. 2023 yılında ihalesine çıktık. Yaklaşık 61 milyon 600 bin Türk Lirası ile sözleşme imzaladık. 2.5 megavatlık üretim gücüne, 3.2 kilovatlık da panel gücüne sahip bu tesisi şükürler olsun bugün sisteme enerji verecek şekle getireceğiz.” İfadelerini kullandı.

3 YIL SONRA MALİYETİ SIFIRLAYACAK

Bu tesisle yılda yaklaşık 20 milyon liraya yakın enerji tasarrufu sağlanacağını vurgulayan Işık, şu ifadeleri kullandı: “Sisteme verdiğimiz enerjiye karşılık tükettiğimiz enerjiyle mahsuplaşıyoruz, 20 milyon lira eksik para ödeyeceğiz. Dolayısıyla oradan artan 20 milyon lirayla da yeni projeleri bu şehre kazandıracağız. Üzerinde bulunduğumuz alanda kurulan tesisimiz, yaklaşık 55 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Tesisimizde 5 bin 886 adet panel, 22 adet 110 kilovat elektrik gücüne sahip inverter, 2 adet de 60 kilovat elektrik gücüne sahip inverter bulunuyor. Üretime geçen tesisimiz, yıllık yaklaşık 5 milyon kilovatsaat enerji üretiyor ve kendini yaklaşık 3,5 yılda amorti ediyor. Yani 3 yıl sonra bu maliyeti sıfırlamış olacağız. Ondan sonra bu yılki fiyatlarla 20 milyon lira civarında tasarruf etmeye devam edeceğiz.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *