‘KÜTAHYA’DA ÇOK GÜÇLÜ BİR MUTFAK KÜLTÜRÜ VAR’ ELİNİ TAŞIN ALTINA TÜRES KOYACAK

175

Yeme içme sektöründe birlik beraberlik sağlarken Kütahya Mutfağını Türkiye’ye tanıtmayı da hedefleyen TÜRES’in Kütahya’da gastronomi festivali düzenleyeceğini belirten TÜRES Kütahya Şube Başkanı Mevlüt Efe, “Çok güçlü bir mutfak kültürümüz var ancak kimse elini taşın altına koymamış.” Dedi.

GASTRONOMİ FESTİVALİ DÜZENLENECEK

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Kütahya Şube Başkanı Mevlüt Efe, Kütahya’da bir gastronomi festivali düzenlemek istediklerini belirtti. TÜRES’in Misyonunun; Türk Mutfağını dünya gastronomisinde lider hale getirmek, Vizyonunu ise; Türk Mutfağının dünyadaki temsilcisi olmak olarak açıklayan Mevlüt Efe, Kütahya TÜRES’in amacının Kütahya’yı Türkiye’ye tanıtmak olduğunu açıkladı. Hedefleri doğrultusunda bir Gastronomi Festivali düzenleyeceklerini belirten Efe, bu festivalde Kütahya esnafına öncelik vereceklerini ve şehrin eşsiz lezzetlerinin TÜRES aracılığıyla tüm Türkiye’ye tanıtılacağını vurguladı.

‘KÜTAHYA’DAN ÇOK ŞEY OLUR’

Kütahya’da çok güçlü bir mutfak kültürü olduğuna dikkat çeken Mevlüt Efe, “Ancak kimse elini taşın altına koymamış. “Kütahya’dan bir şey” olmaz deniyor ama Kütahya’dan aslında çok şey olur. Bu, şehrin gelişmesinin önünde bir önyargı. Birilerinin elini taşın altına koyması gerek çünkü Kütahya’da çok büyük ustalarımız, çok büyük şeflerimiz var. Bu alanda işi çok iyi olan, işinde başarılı olduğu için yol almış esnaflarımız var.” dedi.

ÜÇ İLÇENİN ÜÇ FARKLI KEBABI VAR

Şehrin bulunduğu bölge itibariyle de çok güzel bir konumda olduğuna değinen Efe, ilçelerin de gastronomik açıdan çok zengin olduğuna değindi. Efe, “Emet’in ayrı, Gediz ayrı, Tavşanlı’nın ayrı kebabı var. Gerek bitkisel, gerek yemek, gerek kültürel olarak Kütahya çok zengin. O yüzden kolay olacak diye düşünüyoruz. İnşallah başaracağız.” Şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ: TÜRES

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Kütahya Şube Başkanı Mevlüt Efe, yeme içme sektörünün gücü olan TÜRES’in hedeflerini anlattı. Yeme içme pazarında dünya markalarının oluşturulması, dünya Gastronomi pazarından daha çok pay alınması ve ülkenin gelir kazandırılması konusunda birçok çalışma yürüten TÜRES’in sektörün gücü olduğunu belirtti.

Kütahya’da sektörde birik ve beraberlik istediklerini vurgulayan Efe, düzenli aralıklarla toplantılar düzenleyip yoğun çalışmalar yaptıklarına, üye sayısı artırmayı hedeflediklerine değindi.

‘ÜYELERİMİZE BİRLİK VAAT EDİYORUZ’

Üyelik sonucunda maddi ve manevi bir katkı değil birlik vaat etiklerinin altını çizen Efe, “TÜRES’in en büyük özelliği birlik, biz insanlara önce birlik vaat ediyoruz. Üye olacak kişilere “Bize üye olursan şunları yapacağız” diyemiyoruz. Ancak TÜRES’in sektöre pek çok faydası olduğunu fark etmek gerek.” dedi. TÜRES’in sektöre sağladığı kazanımları aktaran Efe, “TÜRES daha önce neler yaptı? KDV’leri yüzde 18’den 8’e indirilmesine büyük katkı sağladı. Yemek kartlarında yüzde 12’den yüzde 6’ya komisyon düşüşü yine TÜRES sayesinde oldu. Geçen senede Yemek Sepeti, Getir gibi online yemek platformlarına TÜRES aracılığıyla çalışma düzenlemesi getirildi.” Dedi. İşinde başarılı çok sayıda insan, çok sayıda şefin TÜRES üyesi olduğuna dikkat çeken Efe, reçete birliği, bilgi birikim aktarımının bu şekilde sağlandığını vurguladı.

‘KÜTAHYA’NIN EŞSİZ LEZZETLERİNİ

TÜRKİYE’YE TATTIRMAK İSTİYORUZ’

Kütahya’da bir Gastronomi Festivali düzenleyeceklerini belirten Efe, “Biz birlik olarak beraberlik çatası altında Kütahya’mızın lezzetlerini tanıtacağımız bir festival düzenlemek istiyoruz. Başka illerden TURES Şube Başkanlarımız da katılacak ve farklı şehirlerle sektörel etkileşim sağlanacak. Bu sayede şehrin eşsiz lezzetlerini Türkiye’ye tattırmak istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

EĞLENCE DOLU BİR FESTİVAL OLACAK

Gastronomi festivali hakkında bilgi veren Efe, “Kütahya’nın Cimciği, Tepsi Mantısı, Haşhaşlısı gibi yöresel yemekleri, Tavşanlı Leblebisi, Simav Kestanesi gibi yöresel ürünleri festivalimizdeki misafirlere tanıtılacak.” Dedi. Kütahya’nın yaklaşık 21 tane coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirten Efe, “Çoğu da gıdayla ilgi ama örneğin çinimiz olmazsa olmazımız, o fuarda kesinlikle çinimiz de olacak.” Dedi. Kütahya esnafına öncelikle stant vereceklerini dile getiren Efe, festivalin akşamının konserlerle taçlandırılacağı, çocuklar için oyun alanları kurulacağını eğlenceli aktivitelerin yer alacağını vurguladı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *