ATATÜRK O SÖZÜ KÜTAHYA’DA SÖYLEDİ

222

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kütahya Lisesini ziyaretinin 101. Yılında o gün yaşananlar yad edildi. Atatürk’ün ziyaretinde “Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, gerçek mutluluğa ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri memleketin geleceğini yoğuran irfan ordusudur.” Sözünü Kütahya’da söylediği belirtildi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Mart 1923 yılında Kütahya Lisesini ziyaretinin 101. yılı dolayısıyla Kütahya Lisesi Konferans Salonu’nda program düzenlendi. Programa şube müdürleri İrfan Kanık, Hüseyin Hakan Durum, Kütahya Lisesi okul yönetimi, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Programda ziyaret hakkında bilgi verildi ve Atatürk’ün öğretmenlere hitabı okundu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Mart 1923’te Kütahya Lisesini ziyaretinde öğretmenler odasında öğretmelere hitaben konuşma yaptığı belirtildi. Bu ziyarete tanıklık eden kütüphaneci Mustafa Hakkı Yeşil’in röportajındaki bilgiler katılımcılara aktarıldı.

FAYTONA BİNMEYİ REDDEDİP

İSTASYON CADDESİ’NDE YÜRÜDÜ

Atatürk’ün Kütahya’yı ikinci ziyaretinin halka tellallar ile duyurulduğunu, geleceği gün herkesin istasyona koştuğunu ve kendilerinin de öğrenci olarak gittiklerini belirten Yeşil’in röportajdaki şu ifadeleri dikkat çekti: Atatürk yanında Latife Hanım’la birlikte trenle geldi Kütahya’ya. Kendisine tahsis edilmek istenen faytona binmeyi reddedip o zamanki dar İstasyon Caddesi’nin tozlu yolundan beraberindeki kalabalıkla sohbet ederek yürüdü. İlk olarak Hükümet Konağı’na çıkarmak istemişler ama Gazi, ilk gelişinde burayı görmüş olduğu için gerek duymamış ve şehrin içine doğru girmek istemiş. Önce Yeşil Cami’yi ziyaret etmiş, bizzat içine girmiş ve çok beğenmiştir. Ardından belediyeyi ve sonrasında postaneyi ziyaret etmiştir. Buradan şehre doğru yürüyerek 30 Ağustos İlkokulu karşısındaki İş Bankası’nın yerinde bulunan Azim Çini Fabrikasına gelmiş ve oradan da Ulu Cami’ye geçmiş, Ulu Cami’yi ve muhitini dolaştıktan sonra da Kütahya Lisesi’ne gelmiştir.”

Ulu Önder Atatürk ziyaretinde öğretmenlere hitap ettiği ve  “Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, gerçek mutluluğa ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri memleketin geleceğini yoğuran irfan ordusudur.” Sözünü Kütahya’da söylediği belirtildi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *