YILAN ZEHRİNİN ANTİKANSER ETKİSİNİ ARAŞTIRACAK: ÇALIŞMA GRUBUNA TÜBİTAK’TAN DESTEK

440

KSBÜ Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji AD Öğretim Üyesi Dr. Suna Karadeniz Saygılı’nın, yer aldığı Wagner engereğinin zehrinin Ovaryum Kanseri üzerinde etkisini araştıracak çalışma grubu Tübitak desteği aldı. Dr. Saygılı, “Ülkemizin biyoçeşitliliği milli servetimizdir.” dedi

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı (AD) Öğretim Üyesi Dr. Suna Karadeniz Saygılı’nın da yer aldığı, “Montivipera Wagneri (Wagner engereği) Zehrinin Proteomik Karakterizasyonu ve Potansiyel Antikanser Etkinliğinin Araştırılması” isimli proje, “Tübitak 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı-Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

‘ÜLKEMİZİN BİYOÇEŞİTLİLİĞİ MİLLİ SERVETİMİZ’

Projeye ilişkin açıklama yapan Dr. Saygılı, “Ülkemizin biyoçeşitliliği milli servetimizdir. Bu biyoçeşitlilik içinde ülkemize özgü olan endemik türlerin ayrı bir önemi vardır. Proje kapsamında ülkemize endemik Wagner engereğinin zehir karakterizasyonu sağlanarak içeriği belirlenecek ve özellikle ‘Ovaryum Kanseri’ üzerinde etkili olabilecek potansiyel moleküller araştırılacaktır.” dedi.

“Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı” nedeniyle deprem bölgesinden Adıyaman Üniversitesi önderliğinde gerçekleştirilecek projede; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), KSBÜ ve Iğdır Üniversitesi iş birliği sağlanacak. Adıyaman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız’ın yürütücülüğünü yapacağı proje; NEVÜ’den Doç. Dr.  Naşit İğci, KSBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Suna Karadeniz Saygılı ve Iğdır Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Akman tarafından hayata geçirilecek.

GENÇ BİLİM İNSANLARI YETİŞTİRECEK

Projenin önemli çıktılarından biri de genç bilim insanlarının yetiştirilmesine katkı sağlanmasıdır. Bu amaçla proje kapsamında bir doktora sonrası araştırıcı ve iki yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak çalışmalara destek sağlayacak.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *