ORMANLAR NEDEN YANAR ?

1350

Türkiye özellikle son yıllarda yaz aylarının gelmesiyle birlikte içimizi yakan, masum olmayan, birçok şüpheyi de beraberinde taşıyan orman yangınları ile boğuşuyor.

Televizyonların ana haberlerinde  gazetelerin manşetlerinde yüreğimizi yakan yangın haberleri. İnsanın içi kararıyor.

Aslında bugün, son zamanlarda sıkça konuşulan, gazetelere haber konusu olan Kütahya’ nın ağız tadını  yazmayı düşünüyordum. Gelin görün ki ormanların azılı düşmanı  yangınlar Muğla Marmaris’ te  yeniden kendini göstererek gündemi belirledi.

☆☆☆

Orman ve yangınlar hakkındaki bilgilerimizi  belleğimizde daima taze ve canlı tutmak her bakımdan önem arz ediyor.

Türkiye orman varlığı zengin bir ülke değil. Ama, dünya âlemi kıskandıracak güzellikte harika ormanlarımız var.

Konunun uzmanlarına göre bulunduğumuz coğrafya itibariye yüzde 75 orman varlığına sahip olmamız gerekiyor. Amma velâkin kese kese, yaka yaka elimizde ancak yüzde 28-29 orman kalmış. Bugün Avrupa’ nın  bile orman varlığı yüzde 43.

Kütahya özeline baktığımızda kısmetli illerden olduğumuzu görüyoruz. Zira orman varlığımız yüzde 54. Bunun kıymetini biliyor muyuz ?  Şüpheliyim. Ancak, bilmek ve ona göre davranmak zorundayız. Boynumuzun da borcudur.

☆☆☆

21 Haziran saat 20.02’de başlayan Marmaris’ de ki yangın bu yazının kaleme alındığı saatlerde hala devam ediyordu.

Yangının çıktığı bölge aynı zaman Doğal Sit Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası. Ülkemizin de en nadide turizm bölgesinde olduğunu yazmak ukalalık olur.

Yangının çıkışından hemen sonra yani 8 dakika sonrasında müdahale yapılıyor. Devletimiz şu anda bütün kurum ve birimleri ile sahada. 27 helikopter, 14 uçak, Bin 600 personel, 13 dozer, 400 civarında arazöz, 39 iş makinesi ve ilâve birliklerle söndürme çalışmaları sürüyor.

İlgili bakanlar da ilk andan itibaren yangın mahallinde çalışmaların koordinasyonunu  sağlıyor.

Marmaris Belediye Başkan yardımcısının basına yansıyan açıklamaları oldukça dikkat çekici. Diyor ki, yangın yüzde 90 sabotaj, kasıt var. Zaten savcılık da yangınla ilgili soruşturmayı başlatmış.

Hatay’ dan Çanakkale’ ye özellikle bütün kıyı şeridi ve yakınlarında her sene yaşadığımız orman yangınları hakkında halkın ekseriyetinin kanaati yangınların masum olmadığı. Bu konuda yasalar yeterince önleyici ve caydırıcı değilse meclis yenisini yapmaya/ çıkartmaya muktedirdir. Hayır diyecek siyasetçi de yoktur.

☆☆☆

Bu yangınlarda, yalnız ormanlarımız yanmıyor ! 

Doğal hayatta ne kadar canlı türü varsa..

 Buralarda hayatını yaşayan onca masum, bağı bahçesi, tarlası ola insanımızın  geleceği.. 

Gelinlik kızların çeyizleri.. Delikanlıların umutları.. Yaşlıların hatıraları.. 

Her şey yanıyor !

Eğer varsa müsebbipleri Allah’a havale ediyoruz.

Marmaris’ de ki yangın;sadece bir bölgenin, bir ilin değil, bütün ülkenin meselesidir.

Geçmiş olsun Marmaris.

Var olasın Türkiye.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *