EV SAHİBİ İLE KİRACI KARŞI KARŞIYA

691

Konut kiralarında yaşanan fahiş artışlar ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirdi. Kiracıların aylık kira bedelinin tespiti davası açabileceğini ifade eden Av. Ali İhsan Bakır, hakimin hem ev sahibi hem de kiracının ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak iki taraf içinde hakkaniyete uygun bir karar vereceğine vurgu yaptı

Yüzde 25’lik kira artış sınırlaması enflasyonun sürekli artması ile unutuldu. Konut kiralarında fahiş artışların önüne geçmek için getirilen yüzde 25’lik kira artış sınırının üzerinden aylar geçti ancak yasal düzenlemeye uyan çok az sayıda ev sahibi bulunuyor. Gelirinin büyük kısmını kiranın oluşturduğu ev sahibi kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına tepki gösterirken; kiracılar da daha yüksek kira bedelleri ödememek için ev sahibiyle uzlaşmaya gidiyor.

‘HERKES HAKLI’

Ev sahibi ve kiracıların genelde birbirine bir adım atarak orta yolu bulduğunu ifade eden Altın Emlak Kütahya Temsilcisi Kenan Uzman, “Fahiş kira artışları da, yüzde 25 de kabul edilmiyor. Ortalama Bin TL kirası olan bir evin kirasının bu sene 3 bin 500 TL, 4 bin TL’lere yükseldi. Bu durumda herkes kendi penceresinden haklı” dedi. 

Yüzde 25 kira sınırının askıda kaldığını belirten Avukat Ali İhsan Bakır ise ülkedeki ekonomik koşulların ağırlaşması halinde hakimin söz konusu kira mukavelesine müdahale etmesinin Borçlar Kanunu’nda da yer aldığını vurguladı. 

HUKUKİ YOLLAR AÇIK

Kiracıların mahkemeye başvurarak aylık kira bedelinin tespiti davası açabileceğini belirten Bakır, “Aylık kira bedeli diyelim Bin lira; 25 artışta Bin 250 TL yapacağım ve yeni dönem için aylık kira bedelinin tespiti davasını açacağım diyebilir. Mahkeme de buna ülkedeki enflasyon oranı, ekonomik koşullar, maaş artışlarını göz önünde bulundurarak bir fiyat belirlemek zorunda. Tamam, ev sahipleri enflasyon artışını söylüyor onların da haklı olduğu noktalar var. Bir yandan da hem paranın alım gücü düştü, hem de kiracının geliri, enflasyon kadar artmadı. Hakim hem ev sahibi hem kiracının ekonomik durumunu göz önünde bularak iki taraf içinde hakkaniyete uygun bir karar verecektir” şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *