SANATA İLHAM VEREN ŞEHİR

484

Bugün dünyanın birçok ülkesinde sanata ve sanatçıya hususi önem verildiği ve buraların birer merkez haline geldiği herkesçe malum. Paris Fransa, Londra İngiltere,  Tokyo Japonya, Berlin Almanya, Viyana Avusturya, Bogota Kolombiya, Barselona İspanya, Floransa İtalya, New York Amerika ve Ülkemizde de İstanbul gibi..

☆☆

Kadim medeniyetimizin bize emanet bıraktığı zengin bir mirasa sahibiz. Bu mirası en iyi şekilde koruyup daha öteye, sonraki sahiplerine taşımak gibi önemli bir sorumluluğumuz var.

Kütahya da sahip olduğu doğal zenginlikleri, tarihi dokusu, kültürel zenginliği ve insan hazineleri bakımından ülkemizin ender şehirlerinden birisidir.

☆☆

Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO ülkelerin gelenek ve göreneklerindeki zenginliğin bir göstergesi olarak “Somut Olmayan Kültürel Miras” çalışmaları ile her ülkeden Yaşayan İnsan Hazinelerini tespit  edip kayıt altına alarak ödüllendirmektedir.

Bugün Türkiye’de çok az sayıda kayıtlı “Yaşayan İnsan Hazinesi” olup üçü Kütahya’ dan dır.

Bu kıymetli sanatçılarımız: Çini Ustası rahmetli Sıtkı Olçar, Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy hoca ve Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya’ dır.

Her üç sanatçımızda hem ülkemizi hem de Kütahya’ mızı uluslararası platformda en iyi şekilde temsil edip tanıtmışlardır.

☆☆

Burada değerli çini sanatçımız Mehmet Gürsoy hocaya ayrı bir paragraf açmak isterim. “Çininin sırrını çözmüş sanatkâr” olarak ünlenen Mehmet Gürsoy Çini bana göre bir göz musikisidir. Bu sanatın notaları da lâleler, karanfiller, güller ve sümbüllerdir. Çininin bir diğer anlamı da kıymetli taşların rengini sır altına gizleme sanatıdır.” diyen Gürsoy yurt içindeki sayısız sergi ve etkinliğin ötesinde bugüne kadar Amerika’ dan Çin’e, Japonya’ ya kadar 50 ülkede 72 sergi açarak ülkemizi, şehrimizi ve çini sanatımızı temsil ederek tanıtmış, Türkiye’ nin sanat elçisi olmuştur.

 İstanbul Beşiktaş Levent’ te 3 Temmuz 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan, yüzde 98’i tamamlanan ve 2023’ ün ilk aylarında açılışının yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafındanyapılması beklenen Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ nin çini kaplama ve tasarımı  “Yaşayan İnsan Hazinesi Sahibi” Mehmet Gürsoy tarafından yapılmaktadır. Kendisini kutluyor, sağlıklı ömürler diliyorum.

☆☆

Kütahya’ nın bir diğer önemli kazanımı da; uzun uğraşılar, yoğun tempolu ve sabırla çalışmanın sonucu UNESCO  tarafından 2017 yılında “Zanaat ve Halk Sanatları” alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı” na alınmış olmasıdır.

Şimdiye kadar 72 ülkeden 182 şehir “Yaratıcı Şehir Ağı” na  girebilmiş. Bu 182 şehirden 7’ si Türkiye den. Bunlardan biri de Kütahya. Diğerleri: İstanbul, Bursa,Gaziantep, Afyonkarahisar, Hatay ve Kırşehir’ dir.

☆☆

Şehrimizin bu başarı hikâyesi ile “Çininin Başkenti Kütahya” unvanı bir kez daha uluslararası düzeyde tescillenerek tarihi kayıtlara geçmiştir. Bu hususta gayret ortaya koyan, katkı sağlayan her kuruma, makama ve özel teşebbüs sahiplerine bu şehrin bir ferdi olarak teşekkür ediyorum.

Zirveye ulaşmak zordur. Büyük emek ve fedakârlık ister. Ancak orada kalıcı olabilmek çok daha zordur der eskiler.

Bu kazanımları anlamlı kılmak, çoğaltarak daha ötelere taşımak herkesin görevi.

Bu şehir hepimizin.

                   _________




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *