OCAK AYI RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK AYI ‘AŞIYA ERİŞİM ÇOK ÖNEMLİ’

2556

Rahim ağzı kanserini önlemede aşıların büyük bir rolü olduğunu ifade eden KSBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, seksüel aktif tüm kadınların, öncesinde aşılanmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, rahim ağzı kanseri ile mücadelede büyük bir güç olan HPV aşıları hakkında açıklamada bulundu.

‘GENÇ YAŞTA AŞI OLMAK ÖNEMLİ’

Rahim ağzı kanseri ile mücadelede aşıların çok faydalı olduğunu ifade eden Perçin Renders, Aşının 18 yaştan önce yapılmasının önemine de vurgu yaptı. Perçin Renders, “HPV virüsü cinsel yolla bulaşan bir virüs bu yüzden seksüel aktif tüm kadınların, öncesinde aşılanması çok önemli. 15-18 yaş arasında aşısının yapılmasını öneriyoruz çünkü gerçekten kanseri önleyici etkisi, virüsü engellediği için çok büyük. Viral etkenler dışında da başka kanser sebepleri de var ama onun için yapacak bir şey yok. Ama viral kaynaklı kanserleri önleyebilmek için aşı güzel bir yol” İfadelerini kullandı.

HPV virüsünün kadınlarda rahim ağzında bir takım değişikliklere yol açtığını ifade eden Perçin Renders, “Bu da ilerde kansere dönüşebiliyor. Eğer siz virüsün rahim ağızına yerleşmesini engellerseniz zaten virüsün yayılmasını da önlüyorsunuz. Virüs erkeklerde belirgin bir semptom yapmıyor ancak erkekler, virüsü bulaştırabiliyor” İfadelerini kullandı. Aşının önleyici konumuna dikkat çeken Perçin Renders, bu sebeple her kadının HPV aşısına erişiminin çok önemli olduğunu ifade etti.

SGK HENÜZ ÖDEMİYOR

Şu an ülkemizde ücrete tabii uygulanan HPV aşısının SGK tarafından ödenmesi için rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olan Ocak ayında büyük bir kamuoyu oluşturuldu. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ücretsiz aşılamanın yakında bir planlama dahilinde başlayacağını dile getirmişti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *