KADIN VEKİL TEMSİLİ CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÜST SEVİYESİNDE AMA… BİZ KADIN VEKİL ÇIKARAMADIK

330

Cumhuriyet tarihi boyunca kadın milletvekillerinin temsili, 28’inci Dönem parlamentosunda en yüksek seviyeye çıktı. Ancak kadın milletvekilleri tarafından TBMM’de temsil edilmeyecek 31 il arasında Kütahya da yer aldı.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin kesin olmayan sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren 600 milletvekilinin 121’ini kadınlar, 479’unu erkekler oluşturdu. Bu sonuçlarla yasama döneminde yüzde 17 olan kadın milletvekili oranı cumhuriyet tarihinde en ilk kez yüzde 20’ye yükseldi.

İLK VE TEK…

8 Şubat 1935 yılında yapılan seçimlerde ilk kadın milletvekilleri meclise girme imkanı buldu. 17 kadın meclise girerek bir ilki başardı. Kütahya’da ise ilk kadın milletvekili, 83 yıl aradan sonra 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde AK Parti listelerinden meclise girmeyi başaran, 27 dönem milletvekili Ceyda Çetin Erenler olmuştu.

AK Parti Milletvekili makine mühendisi Ceyda Çetin Erenler şehrin ilk kadın milletvekili olarak 4 erkek milletvekili ile birlikte 5 yıl boyunca mecliste Kütahya’nın sesi oldu. Ancak 28 Dönem Milletvekili seçimlerinde Kütahya kadın milletvekili adaylarından hiçbirini meclise sokamadı.

Kütahya’nın ilk kadın milletvekili olan Ceyda Çetin Erenler şu an Kütahya’yı temsil etmiş ‘tek kadın milletvekili’ unvanına da sahip oldu.

‘KADINLARIN SESİ OLMAKTAN

GURUR DUYARIM’

28. Dönem milletvekili seçimlerinde AK Parti’den 1, CHP’den 1, MHP’den 2, İYİ Parti’den 2, BBP’den 1 kadın milletvekili aday gösterildi. Kütahya 3 Ak Parti, birer CHP ve MHP olmak üzerek 5 milletvekilini meclise gönderdi. Ancak kadın vekil adayı meclise giremedi.

Tüm siyasi partilerden 28. Dönem milletvekili olarak seçilen adayları tebrik eden ve başarılı bir dönem geçirmelerini temenni eden CHP Kütahya 3. Sıra Milletvekili Adayı Güler Ezgi Doğan Turan “Üzülerek belirtmek zorundayım ki 28.Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde 31 ilde kadın milletvekili çıkartılamadı ve bu illerden birisi de ne yazık ki Kütahya. Umuyorum ki meclise girmeyi başaran her bir vekilimiz tüm hemşerilerimizi kucaklar, kadınlarımızı, gençlerimizi, şehrimizin sorunlarını, taleplerini mecliste ve her ortamda yüksek sesle dile getirir, sorun ve taleplerimizin yavuz savunucular olurlar” ifadelerini kullandı. Kadınların yanında olmaktan bir gün bile vazgeçmeyeceğini belirten Doğan Turan “Kadınlarımızın sesi olmak için çıktığım bu yolda yorulmadan çalışmalarıma devam edeceğimi belirtmekten onur duyarım” dedi.

GÖREVİM NE OLURSA OLSUN

MİLLETE HİZMET EDECEĞİM

Kütahya’nın kadın milletvekili adayı çıkartamamış olmasına rağmen en çok kadın milletvekili adayını meclise gönderen partinin yine AK Parti olduğuna vurgu yapan AK Parti Kütahya 1. Sıra Milletvekili Adayı Esra Özbek Balcı “Her ne kadar bu seçimlerde şahsıma ilimizi milletvekili olarak temsil etmek nasip olmamışsa da milletimizin takdiri başımızın üzerindedir. Görevimiz ne olursa olsun milletimize ve ilimize hizmet için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *