ÇOCUK OYUN PARKLARI İHMAL EDİLMEMELİ/ YUSUF KOÇ 

641

 Bugünden sonra yağışların duracağı, havaların dahada ısınacağı tahmin ediliyor. Başta çocuklar olmak üzere herkes park ve bahçelere akın edecek. Her yaştan insan gibi çocuklarda bugünleri dört gözle bekliyordu. Son günlerde havaların yağmurlu geçmesi çocukları parklardan, oyuncaklardan mahrum bırakmıştı. Ev ile okul arasında günlerini geçiren çocuklar hakikaten çok sıkılmıştı. Güneş yüzünü göstermeye, sırtımız ısınmaya başlayınca özledikleri parklara koşan çocuklar buralarda gönlünce oynayıp eğlenecekler. Boşuna atalarımız ” Aptal düğünden, çocuk oyundan usanmaz” dememiş.

  Her insan gibi gezip eğlenmek onlarında en tabii hakkıdır. Minik yürekleri sevindirecek şeylerden mahrum bırakmamak lazım. Parklar çocukların vaz geçemeyeceği oyun alanları olduğu gibi eğlendirici, öğretici, geliştirici faydaları da var. Her çocuk parka gitmek, doyasıya eğlenmek, yeni yeni arkadaşlar edinmek ister. Çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan gelişmesini sağlayan parkların bir diğer özelliği ise çocukların ve ailelerin birbiriyle tanışıp kaynaşmasıdır. Çocuklar oyuncaklarda oynarken ailelerde kendi aralarında sohbet ederek vakit geçirirler. Bütün bu güzelliklerden engelli çocuklarında istifade edebilmesi için rahat ve güvenli oyuncakların bulunması gerekiyor.

 Şehrimiz çocuk oyun parkları açısından bayağı zengin ve donanımlı durumda. Önceki belediye başkanlarından başta muhterem Süleyman Canan olmak üzere Mustafa İça ve Kâmil Saraçoğlu şehrimizin her yanına standartlara uygun parklar yaptırarak önemli bir ihtiyacı karşıladılar. Bildiğim kadarıyla hemen her mahallede çocukların ilgisini çeken gidip rahatça oynayabilecekleri parklar mevcut.  

  Okulların tatile girdiği16 Haziran’dan bu yana yağmur nedeniyle parklarda fazla yoğunluk olmasa da , 28 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı süresince dahada artacaktır. Çocuklar okul yorgunluklarını buralarda atmaya çalışarak bayramında tadını çıkaracaklar. Parklarda bulunan oyuncakların herhangi bir kazaya ve acıya yol açmaması için hemen buralarda çevre düzenlemesi, temizliği, zemin kontrolü, aydınlatılmaları yapılarak bakımlı ve güvenli bir ortam sağlanmalı. Çünkü ” Evvelinden düşünmeyen sonunda pişman olur.” Pişman olmamak için çocukların güvenliği, parkların ve oyuncakların korunması maksadıyla kamera sistemleri kurulmalı. Kameraların caydırıcı özelliği olduğu gibi parklara, oyuncaklara zarar veren sorumsuz tiplerin yakalanmasını da sağlanır. Ayrıca akşamları parkların her yanını aydınlatacak lambalar konularak ışıl ışıl bir ortam oluşturulmalı. Pek çok faydası olduğu bilinen ve çocukların güvenli biçimde eğlenmelerini sağlamak için tasarlanan oyuncakların rutin kontrolleri, periyodik bakımları ve revizyonları ihmal edilmemeli. Zira küçücük bir ihmal büyük acılara neden olur. Ayrıca parkların temizliğinde, oyuncakların korunmasında ailelere de iş düşüyor. Çocuğunu parka götüren anneler, babalar, dedeler, neneler oyuncakları kontrol ederek gördüğü arızayı, eksikliği hemen belediyeye bildirmeleri gerekir. Bunun için parkların görünebilir yerlerine telefon numaraları yazılmalı. Böylelikle olası bir kazayı da önlemiş oluruz. 

 Parklarda bulunan oyuncaklar düzenli olarak uzman kişiler tarafından kontrolleri yapılarak, muayene edilmeli. Tespit edilen kesici, yaralayıcı risk oluşturabilecek parçalar yenisiyle değiştirilmeli. Özellikle salıncakların zincirleri, kancaları, halkaları, boruları, direkleri, seleleri, emniyet kemerleri ve diğer aksamları titizlikle gözden geçirilerek aşınan, yıpranan, çatlamış, kırılmış, tehlike arz eden parçalar yenisiyle değiştirilerek daha güvenli hale getirilmeli. Yapılan bütün işlemler görevli personel tarafından rapor haline getirilerek kayıt altına alınmalıdır. Zira söz uçar yazı kalır. Ayrıca işin ciddiyetini göstermesi açısından önemlidir. Yıkmayı değil, yapmayı öncelememiz dileğiyle sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.   




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *