‘KÜTAHYA KÖKLERİ İLE KANATLANIYOR’

281

“Ekonomide Ufuk Turu” adlı paneline katılan Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Kütahya’nın ekonomide yukarıya çıkan, zaten belli bir kökleri olan ama şimdi o kökler üzerinde kanatlanmaya başlayan bir il olduğunu vurguladı. Güldağ, Merkez Bankasının faiz artırımı kararını da değerlendirdi.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) tarafından düzenlenen “Ekonomide Ufuk Turu” adlı panelde Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, katılımcılara önemli bilgiler verdi. Davet için KUTSO’ya teşekkürlerini sunan Hakan Güldağ, “Sizlerle birlikte olmak çok kıymetli. Bizim yaptığımız en önemli şey sizlerden aldıklarımızı Ankara’ya taşımak. Sizlerin fikirleri çok önemli. Ben buradaki izlenimleri aktarmaya çalışacağım.” Dedi Güldağ, Kütahya’nın ekonomide yukarıya doğru çıkan kabuğunu kıran, dinamizmini kuran, zaten belli bir kökleri olan ama şimdi o kökler üzerinde kanatlanmaya başlayan bir il olduğunu vurguladı.

‘İLK KADIN TSO BAŞKANINDAN SONRA İLK KADIN TMCB BAŞKANI’

Merkez Bankasının faiz artışını da değerlendiren Güldağ, “Reel sektörün sorunları ya da umutları beklentileri sadece faiz kararıyla şekillenmiyor. Bunun dışında da çok farklı beklentiler var. 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihindeki iki seçim arasında ekonomide var olan bazı sıkıntıların artmakta olduğunu gördük. Şimdi yeni bir ekonomi yönetimi ile yeni bir rotaya yelken açıyoruz. Bunun en somut göstergelerinden birisi Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve Merkez Bankasına Hafize Gaye Erkan’ın atanması. İlk kadın Ticaret ve Sanayi Odası başkanımızın ardından Merkez bankası da ilk kadın başkanını gördü, ilk kez kadına teslim edildi. Bu hepimizi sevindirdi. Şimdi soru; “Mevcut ekonomi modelinden farklı bir ekonomi modeline gidecek miyiz?” İş dünyası, yerli yabancı yatırımcı bunu merak ediyor. Çünkü bir yol istiyorlar.” İfadelerini kullandı.

‘FAİZ ARTIRIMI KRİTİK BİR KARAR’

Faiz artırımının kritik bir karar olduğunu belirten Güldağ, şu ifadeleri kullandı: “Faiz yüzde 15’e çekildi 8 buçuk olan politika faizi. Bu piyasaların beklentisinin altında piyasa 20 ve üzeri faiz oranı bekliyordu. Bizim son dönemde yaşadığımız sorunları başında döviz sıkıntısı geliyordu. Dolar, Euro yukarıya tepki verdi. Özellikle bankacılık endeksinin ve borsanın önce negatife sonra pozitife dönmesi parasal sıkılaştırma tarafına girildiği anlaşılıyor. Aslında parasal sıkılaştırma reel sektörün çok da arzu ettiği bir ortam değil.”

‘EN ACİL OLAN ACİL OLAN TERCİH EDİLDİ’

“Biz döviz bulmakta zorlanıyoruz Türkiye üreten bir ülke ancak üretim önemli ölçüde ithal girdiye dayanıyor. İthal girdinin Türkiye’ye girmesinin garantisi de bizim elimizde döviz olması. Dövizde sıkıntı yaşadığımızda o ithal girdilerin Türkiye’ye gelmesinde sıkıntı yaşanıyor. Bu durumda en önemli olanın önemli olana tercih edildiğini söylemek mümkün. Çünkü acil bir sorununuz varsa hemen çözmeniz gereken -ki o Türkiye ekonomisi açsında döviz sıkıntısıydı- orayı öncelikle çözelim diye bakıyor iş dünyası. Orası öncelikle dengeye kavuşursa diğer konuları da peşi sıra rahatlatmak mümkün olacak faizlerin artırılması da aslında reel sektörün çok istediği bir konu değil. Yatırımcılar çok daha uygun faizlerle kredi bulmak istiyorlar ama öyle bir noktaya geldik ki faizini verelim desek bile krediyi alamaz noktaya geldik.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *