GEÇMİŞİN YANLIŞLARI TRAFİĞİ ETKİLİYOR

230

Kütahya’da mevcut birçok yolun tasarımının zamanında düzgün yapılmadığına, şehrin bir an önce bir çevre yoluna ihtiyaç duyduğuna değinen Prof. Dr. Murat Karacasu, ulaşım sorunlarının çözülmemesinde vatandaşların kemikleşmiş alışkanlıklarının da yattığına vurgu yaptı.

Kütahya’da artan taşıt sayısı ve nüfus ile trafik sorunlarının çözülmesi için planlamaya ihtiyaç duyulduğuna değinen Karacasu, bu hedefe hizmet edecek Ulaşım Master Planın Kütahya ölçeğinde hiçbir ilde olmadığını sadece birkaç büyük şehirde yapıldığını belirtti.

Kütahya’nın gelecek yıllardaki ulaşım ve trafik sorununu çözmeyi amaçlayan Kütahya Ulaşım Ana Planı’nın sunumunda Kütahya’da yaşanan trafik sorunlarına yönelik önemli noktalar dikkat çekti.

SORUNLARA ŞİMDİ ÇÖZÜM

BULMAZSA DAHA DA ZORLAŞACAK

Geçmişte yanlış politikaların sebep olduğu sorunlara dikkat çeken Karacasu, “Kütahya’da şehir vazo ve üzerinde güney bölgesinde birikmiş. Bu ülkenin birçok kentinde olan bir sorun. İlerde problemeler daha da büyüyecek şehirdeki araç sayısı iki katına kısa sürede çıkacak. Sorunlara şimdi çözüm bulmazsa gelecekte bu sorunlar daha da zor çözülecek” dedi.

‘ÇEVRE YOLU ACİL İHTİYAÇ’

Kütahya merkezde özellikle vazo bölgesindeki merkezi iş alanı bölgesinin trafiğin rahatlatılması adına bir an önce dağıtılması gerektiğini belirten Karacasu, “Tabii bu sihirli değnek ile çözülecek bir sorun değil kentsel dönüşümlerle bu sorun çözülür. Zaten Kütahya’da uydu kentler oluşmaya başlamış bunlar doğru yatırımlar. Ancak Kütahya’da çevre yolları şehir içi yol haline gelmiş. Kütahya’nın bir an önce gerek Afyon gerek Tavşanlı yolunu diyagonal bir biçimde birbirine bağlayacak yeni bir çevre yoluna ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı. 

‘KÜTAHYA HER YERE ARACIYLA GİTMEK İSTİYOR’

Kütahya’da her nasılsa mevcut birçok yolun tasarımının düzgün yapılmadığına değinen Karacasu, “Üç şeritli yoldan gelip birden ikiciye düşüyorsunuz. Bunların bir an önce düzeltilmesi gerekiyor” dedi. Ulaşım sorunlarının çözülmemesinde Kütahya’da yaşayan vatandaşların kemikleşmiş ulaşım anlayışının da yattığına vurgu yapan Karacasu, “Vatandaşta ben her yere arabamla gideceğim, diye bir algı var. Vatandaş park alanı olsa bile oraya değil tam işinin önüne araç park etmek istiyor. Kütahya’da maalesef bu açıdan başkalarının hakkını gasp eden bir anlayış hâkim. Bisiklet yolları, yaya yollarını esnafın eşyaları ile kapatmış. Kimse hatayı kendisinde görmüyor. Sorunlarda kimse suçu üstüne almıyor” şeklinde konuştu.

SADECE BÜYÜKŞEHİRLER VE KÜTAHYA’DA YAPILDI

Sunumda ilk sözü alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu, “Ulaşım Master Planı yaptırmak her belediye başkanı için elini taşın altına koymak demek. Bu bir sorumluluğu da berberinde getiriyor. Kütahya bu açıdan çok şanslı bir il. Ulaşım Master Planını Türkiye’de birkaç büyük şehir var. Kütahya’da bunların arasına katıldı. Bu rapor artık bizden çıkmıştır belediyenin öz malıdır.” Dedi. Geleceğe yönelik yapılması gerekenlerin rapor ile planlandığını ifade eden Karacasu, Kütahya’da artan nüfus ve taşıt sayısı ile şehirde hareketlilik arttığını bunun ise bir planlama ihtiyacı doğurduğunu açıkladı.

‘SİZLERİN TEDBİR ALMASI GEREKİYOR’

Turistik yerlerin kavşak noktasında bulunan Kütahya’nın güzel yüzünün şehirden geçen vatandaşlara sunulması gerektiğine değinen Karacasu, “Sizlerin tedbir alması gerekiyor ki yolcular başka yollara kaymasın. Ulaşım Ana Planı yatırımların da önünü açar. Çünkü sorunlar bellidir.” Dedi. Kütahya Belediyesi’nin Kütahya ulaşım planında kullanabilecek bir bilgisayar programı da aldığını vurgulayan Karacu, bu plana ufak tefek değişiklikler yaparak programın uzun vadede kullanılabileceğini vurguladı.  Düzenledikleri anketlerle Kütahya’da şu an vatandaşın yoğunlukla hangi yolları kullandığının ve 2043 yılında neren nereye yolculuk yapılacağının belirlendiğini belirten Karacasu, İmar planı ile ulaşım master planı birleştirdiklerinin de altını çizdi.

‘ÇİFT ŞERİT PARKLAR BÜYÜK TEHLİKE’

Kütahya’daki bisiklet yollarında teknik hatalar olduğunu ve bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Karacasu, “Yaya ve bisikletlilere ayrıcalık sağlamak gerekiyor. Kütahya’daki yaya yollarında elinde bir bebek arabasıyla bir yaya rahat geçemeyecek. Örteneğin FSM bulvarındaki yaya yollarında büyük yetersizlik var.” Dedi. Bir şehirde kolay kolay görülemeyecek bir görsel kirliliğin Kütahya’da bulunduğuna değinen Karacasu, “Tabelalar bunun en büyük sebebi ayrıca neredeyse her dairede iki tane uydu anteni var. Bu teknolojide kalmaması gereken bir durum halbuki. Kütahya’daki görsel kirliliğe her hangi bir kentte henüz rastlamadık.” Dedi Kütahya’da insanların başı boş bir şekilde yolun hem sağına hem soluna park ettiğine değinen Karacasu, “Bunların yönleri de yanlış. Bir an önce düzenlemesi yapılmalı yollarda çünkü çift parkları kaldıracak kadar geniş yollar yok. Cadde ve sokaklarda hem dikine hem enine ikinci şerit parklanmalar trafik güvenliğini tehlikeye atıyor.” Dedi.  

‘BİRAZ CESARETLİ OLMAK GEREKİYOR’

Halkın bilinçlendirilmesi gerektiğine değinen Karacasu, “Ne taşıtların yayaya ne yayaların taşıta saygısı kalmış. Kanal geçişlerinin sağında solun bazı yerlerde kaldırım yok. Şununla da karşılaştık kamyon ve tır parklanmaları görülüyor. Bu diğer insanların park ermesine engel oluyor. Küçük sanayi bölgesi bir an önce kaldırılmalı. Daha yeni yerleşim merkezilerinde taşıt sayısında ötürü problemler olmuş bir an önce çözülmeli. Biraz cesaretli olmak gerekiyor. Şu an elde bir veri var. Denetim gerekiyor siz yanlış yapana ceza kesmelisiniz ki birkaç sene sonra bu yanlışlar ortadan kalksın.” Şeklinde konuştu.

‘EKSPRES HATLAR KONULMALI’

Ulaşımı rahatlatacak senaryolar üzerine de açıklamalarda bulunan Karacasu ve ekibi, Hacı Hıfzı Emer Caddesinin kısmen yayalaştırılması, Cumhuriyet caddesinin tek yönde tek şeritte trafiğe açılması,Yeni adliye sera yolunda ve yeni sanayi kavşağında bazı düzenlemeler, Hilal kent bulvarın genişletme çalışmalarının şart olduğuna değindi. KSBÜ’nün ayrılması ile Germiyan Kampüsünde kurulacak hastane ile öğrenci ve hareketlilik sayısında artış olacağı vurgulanırken; DPÜ Zafertepe arasında ve Şehir hastanesini KSBÜ hastanesine bağlayan iki ekspres otobüs hattı önerildi. Şehri ikiye bölen bir demiryolu hattının şehrin merkez trafiğine banliyö hattı olarak hizmet verebileceğinin belirtildiği sunumda bu sistemin çalıştığı şehirler arasına Kütahya’nın da dahil olabileceği vurgulandı. Kütahya’nın dış bölgelerinden trafik akışının çok fazla olduğu ve çevre yolu inşa edilmesi halinde merkezde yüzde 92 mertebesinde bir yoğunluk azalış olacağı öngörüldü.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *