OGM İHA’YLA 7/24 TEYAKKUZDA

481

Bayraktar TB2 İHA’nın orman yangınlarının erken tespiti, yangının ilerleyiş yönü ve müdahale cephelerinin belirlenmesinde çok büyük önem arz ettiğini belirten Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri orman yangınlarıyla mücadelede 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade ettiler.

Baykar ile Orman Genel Müdürlüğü (OGM) arasında yapılan sözleşme ile birlikte Kütahya’da Altıntaş Zafer Havalimanı’na yerleştirilen Bayraktar TB2 İHA uçmaya devam ediyor.

Orman yangınlarıyla mücadelede asla taviz vermeyen Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü Bayraktar TB2 İHA, yangınla mücadelede ormanın koruyucuların yanında mücadele de görev alıyor.

‘31 EKİM’E KADAR KULLANILACAK’

Orman yangınları konusunda 7/24 teyakkuzda olduklarını belirten Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı açıklamada Bayraktar TB2 İHA’ların her birinin meteorolojik şartlar ve hava trafiğinin uygun olması durumunda günde en az 10 saat uçuş yapabildiğini belirterek “Bu yıl orman yangınlarını tespit ve mücadelede 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında kullanılmak üzere Bayraktar TB2-Zafer İHA, Altıntaş Zafer Havalimanında konuşlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘MİNİMUM 12 SAAT GÖZETLEME YAPIYOR’

Büyük felaketler yaşanmaması için denetimlerinden ve çalışmalarından asla taviz vermeyen OGM ekipleri Bayraktar TB2 İHA gücüne güç katarken ekipler İHA’nın teknik detaylarını “18 bin feet (6 bin 500 mt.) yükseklikte uçuş yapan İHA, günlük minimum 12 saat gözetleme yapmakta ve tüm uçuşlar Altıntaş Zafer Havalimanında bulunan yer kontrol istasyonundan yönetilerek kontrol edilmektedir” şeklinde anlattı.

‘ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTE’

İHA üzerinde bulunun kamera ile İHA’nın bulunduğu noktadan 300 km yarıçap menzilde tarama yapabildiğini ifade eden OGM ekipleri şu ifadelere yer verdiler; “Havada aldığı görüntüyü anlık olarak Bölge müdürlüğümüz bünyesindeki yangın yönetim merkezine ve Genel müdürlüğümüz bünyesindeki yangın harekât merkezine aktarmaktadır. Kamerada bulunan termal özellik sayesinde ısı ve enerji tespiti yapabilmektedir. Bu özellik orman yangınlarının erken tespiti, yangının ilerleyiş yönü ve müdahale cephelerinin belirlenmesinde çok büyük önem arz etmektedir.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *