TÜRK MİLLETİNİN KAHRAMANLIK DESTANI

237

Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde 26 Ağustos’ta Afyonkarahisar’dan başlayan Türk milletinin bağımsızlık ve kurtuluş yürüyüşü, kadını erkeği, yaşlısı genci ile Kütahya’da zaferle taçlandı.

Anadolu’yu Türklerin elinden almak isteyen, Türklüğü yok etme mücadelesi veren emperyalist güçler Dumlupınar’da, Altıntaş’ta bozguna uğratıldı. Köylüsü kentlisi, askeri sivili, genci yaşlısı, kadını erkeği Anadolu’nun ebediyen Türk yurdu olduğunu tüm dünyaya bu topraklardan haykırdı. 8 yaşında şehit düşen çocukların, cephede canını ortaya koyan kadınlarımızın, evindeki son aşını askerle paylaşan Türk milletinin kahramanlık destanı bu topraklarda yazıldı.

BİNLERCE VATAN EVLADININ KANLARIYLA SULANDIĞI TOPRAKLAR

13 yaşında Ali, 11 yaşında Süleyman, Halil kızı Zeynep, Ahmet kızı Ayşe, Yusuf kızı Fatma can verdi bu topraklarda vatanı ve bayrağı yaşatmak uğruna. Bağımsızlığımız uğruna cepheden cepheye koşarak çarpışan Çetmili Kara Ali Çavuş 11 yıl sonra Dumlupınar’da kavuştuğu oğlu Onbaşı Mehmed’in kollarında şehit düştü.  14. Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölük Komutanı Yüzbaşı Harputlu Şekip Efendi, Elazığlı Binbaşı Hacı Ömeroğlu Yusuf Ziya, Diyarbakırlı Üsteğmen Mehmetoğlu Ahmet, Urfalı Teğmen Halil, İbrahimoğlu Mustafa Hilmi ile beraber 42 Mehmetçik yine bu topraklarda şehit düştü.  Binlerce vatan evladının kanlarıyla sulandı bu topraklar… Nice isimsiz kahramanlar var oluş mücadelesi verdi. Nice yiğitler canını feda etti, bu uğurda şehit oldu.

“ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ’DİR, İLERİ!” TARİHİ EMRİ BU TOPRAKLARDA VERİLDİ

Türk milleti vatan, bayrak, bağımsızlık uğruna korkusuzca şehadete yürüdü. Türk’ün varoluş mücadelesinde şehit düşen Mehmetçik namus ve şerefini korumaya ant içtiği bayrağını şehit olduğunda dahi yere düşürmedi.  Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” tarihi emrini yine bu topraklarda verdi.

Kütahya, kuruluş ve kurtuluştan sonra binlerce şehidi bağrında barındırarak “Şehitler ve Şehitlikler” diyarı oldu.

KUTLAMALAR TÖREN ALANINDA YAPILACAK

30 ağustos tarihinde zafer bayramı etkinlikleri Valilik önünde çelenklerin sunulmasının ardından Kütahya Valisi Musa Işın tebrikleri kabul edecek. Ardından kutlamalar Zafertepe Çalköy’de devam edecek.

Burada Zafertepe Çalköy’de Zafer abidesi tören programı kapsamında saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal marşımızın okunması ve bayrağımızın göndere çekilmesinin ardından Garnizan komutanının konuşması yer alacak ve sonrasında arazi tanıtılarak hareket anlatılacak.

15.30’da ise Zafertepe tören alanına geçilecek. Sahne gösterileri, tören geçişi, Jandarma genel komutanlığı mehteran birliği konseri, Jandarma özel asayiş komutanlığı üzüm salkımı gösterisi ve Türk yıldızları gösterisi yapılacak.

Zafer haftası boyunca Dumlupınar şehitliği başta olmak üzere birçok tarihi alanın ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *