HAYME ANA’YI ANMA VE GÖÇ ŞENLİKLERİ 742. KEZ DÜZENLENDİ ‘ÜLKENİN MAYASINI HAYME ANA TUTTU’

253

Türk’ün şanlı anası, Kayı Boyu’nun Lideri Hayme Ana’nın 742’inci kez anıldığı Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenliklerinde konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, yurdumuzun yaşadığı her zorlukta birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu sergilemesinin Hayme Ana’nın attığı mayanın sağlam bir şekilde tuttuğunun göstergesi olduğunu belirtti.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi, “Devlet Ana” olarak bilinen Hayme Ana, bu yıl 742’incisi düzenlenen Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri ile anıldı.

TÜRBESİ BAŞINDA DUALARLA YAD EDİLDİ

Hayme Ana Türbesini’nin ziyaretiyle başlayan etkinliklere Vali Musa Işın, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Kütahya Milletvekili Mehmet Demir, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Mustafa Baş,Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Domaniç Kaymakamı Muhammed Furkan Okumuş, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türbede edilen duaların ardından il protokolü, vatandaşları selamlayarak şenlik alanındaki stantları gezdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şenlik, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Dr. İrfan Açık’ın duası ile devam etti.

Halk oyunları, mehter takımı ve kılıç kalkan ekibi gösterisi büyük bir coşkunun yaşandığı şenlikte Karesi Obası Atlı Binicilik ve Savaş Sanatları Eğitim Merkezi ekibi geleneksel atlı Türk sporları ve savaş sanatları gösterilerini sundu.

Hayme Ana’nın Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki emeği, alın teri ve duasıyla sadece bir Oba’nın değil Saltanatın, yıllar sürecek bir İmparatorluğun kutlu anası ve Türk kadınının simgesi olduğunu belirten Vali Musa Işın, adına türbe yapılan ilk Türk kadının Hayme Ana olduğunu hatırlattı.

‘TÜRK KADINININ GÜCÜNÜN GÖSTERGESİ’

Hayme Ana’nın Türk kadınının Devlet yönetimindeki rolü ve toplumdaki değerinin en önemli göstergesi olduğunu ifade eden Musa Işın, “Onun yetiştirdiği evlatlar bir cihan imparatorluğu kurarken aynı zamanda çağ açarak Dünya Tarihine de yön vermişlerdir. Tarih boyunca göğsünde iman kalbinde vatan ve millet sevgisi olan nesillerin yetiştirilmesinde başta Hayme Ana olmak üzere Nene Hatunların, Şerife Bacıların, Kara Fatmaların ve analarımızın emeği büyüktür. Onların temsil ettiği değerler üzerine inşa edilen bir Medeniyet’ in mirasçıları olarak Malazgirt’ten başlayıp oradan Domaniç’e ve imparatorluğa uzanan kutlu hikayesini bu topraklarda yaşatmaya çalıştıkları milli ve manevi değerleri çocuklarımıza Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenliklerimizle anlatma imkanına kavuşuyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘ÜLKEMİZİN TOHUMLARI BURADA ATILDI’

Son dönemde yurdumuzun dört bir tarafında yaşanan doğal afetlerde milletimizin birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun 742 yıl önce Hayme Ana’mızın attığı mayanın sağlam bir şekilde tuttuğunun en güzel örneği olduğunu belirten Işın, “Şehitlerin anası, Erenlerin anası, Gazilerin anası, Alpler’in anası, anaların anası Hayme Ana sana selam olsun; Ruhun şad olsun! Aynı zamanda Kurtuluşumuzun 101. yılını kutluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin tohumları da burada atılmıştır. Kuruluşun beşiği olan Domaniç’te Osmanlı Beyliği’nin ilk adımın koyulduğu bu topraklarda bu yıl 742.’sini kutladığımız Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri gelenek ve göreneklerimizi bu kutlu topraklarda canlı kanlı yaşadığımızın en büyük örneğidir. Atalarımızın Orta Asya’dan başlayan göç yolculuğu Sultan Alparslan’ın Malazgirt’te Anadolu’nun kapılarını bizlere açmasıyla devam etmiş ve üzerinde bulunduğumuz kutlu topraklarda nihayete ermiştir. Türkmen kızı olan Hayme Ana üç kıtada 600 yıl adaletle hüküm sürecek ver İslam sancağının bayraktarlığını yapacak bir imparatorluğun temellerini burada atmıştır.” Şeklinde konuştu.

Atalarımızın köklü mirasına her zaman sahip çıkacağımızı vurgulayan Musa Işın, bizi biz yapan değerlere sahip çıktığımız ve yaşattığımız sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk aşamayacağımız hiçbir engel olmadığını belirtti.

SEMBOLİK GÖÇ YÜRÜYÜŞÜNÜN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konuşmaların ardından Kutay Gösteri ekibi, Domaniç Halk Eğitim Müdürlüğü Folklor ekibi ve Karesi Atlı Okçuluk ekipleri ve İnegöl Mehter takımının gösterileri gerçekleştirildi. Şölen, Söğüt’e temsili göç yürüyüşü ile son buldu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *