İSTANBUL’UN FETHİ YENİ BİR YÜZYILI BAŞLATTI ‘AYASOFYA DA TÜRKİYE YÜZYILINI BAŞLATACAK’

276

Tarihten Günümüze Ayasofya Çalıştayı’nda konuşan AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 1453’de İstanbul’un Fethi ve Ayasofya’nın cami haline gelmesi ile dünyada bir Türk asrı başladıysa; Ayasofya’nın tekrar cami haline gelmesiyle Türkiye’ye Yüzyılı başlayacaktır.” İfadelerini kullandı. 

KADİM Vakfı’nın düzenlediği Tarihten Günümüze Ayasofya Çalıştayı’nda Ayasofya’nın tarihten bu güne yaşadığı değişimler ele alındı. Kadim Vakfı’nın Restore edilen Konağında gerçekleştirilen etkinliğe Vali Musa Işın, Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin ve Adalet ve Kalkınma Partisi Kütahya İl Başkanı ve KADİM Vakfı Başkanı Mustafa Önsay, alanında uzman akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethinden beri ülkemiz için çok önemli bir değer olduğunu ifade eden KSBÜ Rektörü Ahmet Tekin, maalesef belli bir süre ana fonksiyonunu yerine getirmeyen Ayasofya’nın kapılarının çok şükür ki yeniden açıldığını belirtti.

‘TÜRKÜN DÜNYAYA VURDUĞU BARIŞ MÜHRÜ: AYASOFYA’

Ayasofya’nın İstanbul’un sembolü, Fatih’in emaneti olduğunu dile getiren DPÜ Rektörü Süleyman Kızıltoprak, “Ayasofya Osmanlı devleti demektir. Nasıl Hz. Peygamberin müjdesi bize İstanbul’un fethini haber verdiyse Necip Fazıl “Türk’ün bahtının açıldığı gün Ayasofya tekrar açılacak” diye Ayasofya’nın tekrar açılacağını müjdelemiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Türk’ün bahtının açıldığı güne imza atmıştır. Ayasofya sadece bir taş değil Türkün ruhudur. Ayasofya Türkün dünyaya vurduğu barış mührü demektir. Türklerin bu toprakların gerçek hükümdarı olduğunun göstergesidir. Ayasofya bir daha kapanamamak üzere açılmıştır. Kapanmaması Türk milletinin gençlerinin Ayasofya’ya sahip çıkması ile sağlanacaktır.” Dedi. Rektör Kızıltoprak, Ayasofya’nın sadece Türkler için değil; Dünya’da da insanoğlununun gücünün gösteren, Hüda’nın huzuru ve adaleti emrettiğini gösteren bir sembol olduğuna dikkat çekti.

Gençlik yıllarının “Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın” nidalarıyla geçtiğini aktaran Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, “Fethin sembolü Ayasofya bizim kıymetimiz. 86 yıllık esaretin ardından Rabbim 24 Temmuz 2020’de Sayın Cumhurbaşkanımıza Ayasofya’yı yeniden açmayı nasip etti. Nasıl ki İstanbul’un fethi bir çağı açıp bir çapı kapattıysa bizler inanıyoruz ki Ayasofya’nın açılışı da yeni muştaları beraberinde getirecek ve Türkiye Yüzyılını birlikte inşa edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

‘KADİM KONAĞI İLİM VE İRFAN MERKEZİ HALİNE GELECEK’

17 Eylül 2020 tarihinde kurulan Kadim Vakfı hakkında bilgi veren AK Parti Kütahya İl Başkanı ve KADİM Vakfı Başkanı Mustafa Önsay, “Bu binanın restorasyonu karşılığında kiralaması ihalesine girdik. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün büyük gayreti ile iki yıldır burayı inşa etmeye çabalıyoruz. Aslında bugün bir açılış da yapacaktık ancak büyük desteği olan Sayın Bilal Erdoğan Bey’in yurtdışı programı sebebiyle açılışı bir hafta erteledik.” Dedi. KSBÜ’de DPÜ’deki öğrencilerinin konağı kullanabileceğini dile getiren Önsay, bilimsel çalışmaları ve Kadim vakfı olarak yayınlarını artırmak istediklerini belirtti. Kütahya’yı Türkiye genelinde daha önemli bir ilim ve irfan şehri yapmak için çaba sarf edeceklerinin altını çizen Önsay, 15 günlük süre içinde burayı halka da açılacak konağın ilim ve irfan merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.  

Ayasofya’nın Türkiye’nin dünyaya nizamı alem getirmek noktasında kendi misyonuna dönmesine vesile olmasını dileyen Önsay, “1453’de İstanbul’un Fethi ve Ayasofya’nın cami haline gelmesi ile dünyada bir Türk asrı başladıysa; inşallah Ayasofya’nın tekrar cami haline gelmesiyle Türkiye’ye Yüzyılı başlayacaktır.” İfadelerini kullandı.  

‘ESKİ TÜRKİYE’DE AÇILAMAZDI’

Ayasofya’nın ibadete kapalı olmasının yıllardır İslam Dünyasının ve Türk milletinin gönlünde bir yara olduğunu ifade eden Vali Musa Işın, “Büyük bir mücadele verildi. Belki çok kişi açmak istedi ama cesaret edemedi. Çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayeti feraseti ile bu iş de kazasız belasız çözüldü. Ayasofya fetih sembolüdür, İstanbul’un tapusudur. Bu tapuyu biz tekrar elde ettik. 2010 yılında sonra Türkiye’de vesayet yönetimi kaldırıldı. Vesayet anlayışı Türk halkının beklentilerine cevap vermiyordu. Vesayet yönetimleri kırıldı. Devlet milletin devleti oldu, hükümet milletin hizmetine girdi. İşte Ayasofya bu sebeple açıldı eski vesayet yönetimi olsa yine açılmazdı.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *