‘İSTANBUL’UN CESARET EDEMEDİĞİNİ KÜTAHYA’DA YAPTIK’ DÜNYA’NIN YARATICI ŞEHİRLERİ BU ZİRVEDE

276

Yaratıcı Kültürel Endüstrileri Zirvesi’nin açılışında konuşan Başkan Işık, İstanbul’un dahi yapmaya cesaret edemediği zirvenin daha önce dünyada sadece birkaç sayılı şehirde gerçekleştirildiğini belirtti. Başkan Işık, Avrupa Birliği Seramik Şehirleri Ağına dahil olmak için ilk adımın da zirvede açılacağına değindi

Kütahya Belediyesi ev sahipliğinde 19-22 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen Yaratıcı Kültürel Endüstrileri Zirvesi açılışı Kütahya Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleştirildi. Açılışa Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, dünyanın birçok ülkesinden yaratıcı şehirler ağına girmiş çok sayıda şehrin belediye başkanları ve valileri katıldı.

20’DEN FAZLA ÜLKE KATILDI

Kütahya Belediyesi tarafından düzenlenen Yaratıcı Kültürel Endüstriler Zirvesi başladı. 4 gün sürecek zirvede 20’den fazla ülkenin 40’dan fazla şehrinden gelen sanatçılar ve şehir temsilcileri ile Türkiye’den 20’den fazla şehrin sanatçılarını ve temsilcileri buluştu. Büyük bir coşkuyla yapılan zirve açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Yaratıcı şehirler ağına girmiş olan şehirlerimizin belediye başkanları ve valilerinin de bulunduğu toplantıyı İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştirmeye karar vermiştik. Maalesef İstanbul’un bu toplantıyı düzenleyemeyeceği ortaya çıkınca hızlı bir şekilde karar aldık ve böyle onurlu bir toplantıya ev sahipliği yapmaya talip olduk.” İfadelerini kullandı.

‘SADECE BİRKAÇ ŞEHİRDE YAPILABİLDİ’

İstanbul’un dahi yapmaya cesaret edemediği zirvenin daha önce dünyada sadece birkaç sayılı şehirde gerçekleştirilmiş olduğunu belirten Başkan Işık, amaçlarının Kütahya’nın sanatlarını nesilden nesile aktaran sanatçılarla birlikte bu etkinlikleri gerçekleştirmek ve etkinliği nesillere aktarmak olduğuna değindi.

‘TARİHİ ADIMI BURADA ATACAĞIZ’

Türkiye’de Seramik Şehirleri Birliğini kuracakları yedi seramik şehrinin belediye başkanları ve temsilcilerinin de zirvede olduğunu dile getiren Başkan Işık, şu ifadeleri kullandı: “İzleyen toplantılarda bunun kararını alıp protokolünü imzaladıktan sonra sonraki adım Avrupa Birliği Seramik Şehirleri Ağına dahil olmakla ilgili süreci başlatmak olacak. Dolayısıyla bu toplantı ve toplantıya ev sahipliği yapmamızın ana amaçlarından birisi de bu tarihi adımı burada atmaktır.”

‘KİMSE YOKSA BİZ DE YOKUZ DEMEKTİR’

Kütahya’nın 2017’de zanaat ve halk sanatları alanında yaratıcı şehir ilan edilen Türkiye’nin ilk şehri olduğunu belirten Başkan Işık, zanaat ve halk sanatlarının şehirlerin o halkın yaşayan ve gelecek nesillere aktarılması gereken en önemli hazinesi olduğuna değindi. Uluslararası her etkinliğin o kültürlerin kaynaşmasına, insanların birbirini daha iyi tanımasına ve ülkeler arası işbirliğinin artmasına vesile olması gerektiğinin altını çizen Başkan Işık, “Bu etkinliklerde bulunmadığımız sürece kendi içimizde, kendi şehrimizi, kendi ülkemizi ne kadar beğenirsek beğenelim ya da ne kadar birbirimize anlatırsak anlatalım; bu etkinliklerde bizim dışımızda kimse yoksa biz de orada yokuz demektir.”dedi.

‘KÜTAHYA’NIN BOYNUNUN BORCU’

Başkan Işık, dört günlük etkinlik sürecinde Yaratıcı Kültürel Endüstrileri Zirvesinde akademik bildirilerin sunulacağını, zanaat ve halk sanatlarıyla bezeli şehrin dinamiklerinin keşfedileceğini, sektörel bazlı görüşmelerin sağlanacağını ve kültür ve yaratıcılık ile işbirliklerinin güçlendirilmesin amaçlandığını belirtti. Zirveye zanaat ve halk sanatları alanında kendini dünyaya ispatlamış birçok ülkenin birçok şehrinin temsilcilerinin yanında ayrıca Kütahya’nın kardeş şehirlerinin başkanları ve temsilcileri de olduğunu ifade eden Başkan Işık, Kütahya’nın Türkiye’deki toprağa dayalı sanayi ürünleri olarak tanımlanan seramik, porselen ve cam sektöründeki üretimin yüzde 75’ini tek başına karşıladığını açıkladı. Işık, dolayısıyla Kütahya’nın böyle bir başlangıcı yapmak ve kültürel işbirliğini sağlayacak olan bir etkinliğe ev sahipliği yapmasının boynunun borcu olduğunu vurguladı.

‘İNSANLIĞI DUYARLI DAVRANMAYA ÇAĞRIYORUZ’

UCLG-MEWA Genel Sekreterliğinin yönetiminde sayman olarak görev almasından dolayı böyle bir paylaşımı da hem şahsı hem Kütahya hem de teşkilatı adına görev bildiğini ifade eden Başkan Işık, UCLG-MEWA Genel Sekreterliğinin Filistin’deki saldırılar hakkındaki şu bildirisini de okudu: “Gazze’de 7 Ekim’den bu yana ciddi bir askeri taarruz ve bombardıman yaşanmaktadır. Bu saldırıların neticesinde çok sayıda can kaybı yaşanmış binlerce insan yaralanmış ve yerinden edilmiştir. Yaşanan bu insanlık dramı karşısında seslerini duyurmak için Filistin’den yerel yönetim ve yerel yönetim birlikleri dayanışma çağrılarında bulunmuşlardır. UCLG-MEWA teşkilatı olarak yaşanan bu kabul edilemez durumunda bir önce sonlandırılması için bütün insanlığı duyarlı davranmaya davet ediyoruz.”

ZİRVE 4 GÜN BOYUNCA SÜRECEK

Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Yunanistan, Macaristan, Malezya, İran, Tacikistan, Makedonya, Özbekistan, Bulgaristan, Suudi Arabistan,Afrika, Hırvatistan Bosna Hersek,  Ürdün, İspanya, Hindistan, New Mexico’dan çok sayıda şehrin ağırlandığı zirve Şehrin Başat Sektörü: Çini temasıyla toplantı, gösteriler ve workshoplarla devam etti. Bugün de Sektör ile Buluşma Sektörün Kültürdeki Etkisi temasıyla zirvenin ikinci günü pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *