BARAJLARDAKİ SON DURUM NE? İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÖZLER ÖNÜNDE

328

Yağışsız geçen sonbahar aylarının ardından Beşkarış, Hasanlar, Enne ve Kureşyler Barajındaki doluluk oranları, iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne seriyor. Bölge muhtarlar ve vatandaşlar düşük oranların bilinçsiz sulama ve iklim değişikliği sebebiyle yaşandığını ifade etti.

‘KURAKLIK SON YILLARIN SORUNU’

Beşkarış Barajının şu anda çok düşük bir seviyede olduğunu ifade eden Beşkarış Köyü Muhtarı Erdal Vidinlioğlu, “Biz bu zamanlarda buna hiç alışkın değiliz. Geçen sene bu zamanlarda da aşağı yukarı aynıydı ama zaten bu kuraklık sorunu, son yılların sorunu.” Dedi. Vidinlioğlu su oranının düşüklüğünün sebebini iklim değişikliği ve bilinçsiz sulamaya bağladı.

‘ŞU AN HER GÜN YAĞMURLAR YAĞMALI’

Enne Barajındaki su seviyesinin geçen sene bu zamanlar daha yüksek olduğunu belirten Enne Mahallesi Muhtarı Erol Kucak, Yağmur yağmadığı zaman ister istemez düşüş yaşanıyor. 3-4 aydır yağışın olmaması sebebiyle su seviyesinin düşmeye başladığını belirtti. Şu an her gün yağmurlar yağması gerektiğini dile getiren Kucak, iklim değişikliğinin etkilerinin hissedildiğine değindi.

‘SUYUMUZ ÇÖPE ATMADIK’

Hisarcık’a bağlı Hasanlar Köyü Muhtarı Erdoğan Demir, kendi bölgelerine yağmur yağdığını bu sebeple Hasanlar Barajının su seviyesinin geçen seneye göre arttığını ifade etti. Barajdaki doluluğun yüzde 60-70 oranında olduğunu açıklayan Demir, “Bu sene su tasarrufunu iyi yaptık suyumuz çöpe atmadık.” Şeklinde konuştu.

‘TOPRAK KURU EKİN EKEMİYORUZ’

Kureyşler Barajı’nda yüzde 15-20’lerde doluluk oranı bulunduğunu belirten Kureyşler Köyü sakini Bahattin Demircan, “Geçen sene biraz daha düşüktü yüzde 8-10’lardaydı. Şu anda hava kurak gittiği için su debisi artmadı, suyumuz kıt. Dağlardaki çeşmeler dindi. Bu sene inşallah bol kar olur. 1 ay önce bir yağış oldu o da bölgesel. Aslında hububat ekme zamanı ama toprak kuru, ekin ekemiyoruz böyle olunca” ifadelerini kullandı.

‘SUYU DAHA TASARRUFLU KULLANMALIYIZ’

Beşkarış, Hasanlar, Enne ve Kureşyler Barajındaki doluluk oranı hakkında bölgedeki muhtalar ve bölge sakinleri açıklamalarda bulundu. Barajdaki suyu korumak için suyun daha verimli daha tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayan Beşkarış Köyü Muhtarı Erdal Vidinlioğlu, “Bunu yapabilsek belki seviye kadar düşmezdi. Vatandaşın bu noktada bilinçlendirilmesi lazım. Daha az su kullanalım ki ileriki yıllarda daha büyük sorunlar yaşamayalım.” Dedi. Vidinlioğlu, Barajdaki suyu tarımda kullandıklarını ifade etti.

Enne Barajı’ndaki su oranının düşük olmasının sebebini iklim değişikliği olarak gösteren Enne Mahallesi Muhtarı Erol Kucak, “Şimdi yağmurlar yağıyor olmalı. Baraj Enne’de sulamada kullanılmıyor ama Civli ve Kirazpınar Mahalleleri bu suyla bahçelerini sulayacak” şeklinde konuştu.

‘BORU PATLADIĞINDA BARAJIN

YÜZDE 1’İ ANINDA DÜŞÜYOR’

Bu sene kar yağmasa da bölgede yoğun yağış olduğunu dile getiren Hasanlar Köyü Muhtarı Erdoğan Demir, “Hatta yağmurdan bazı ürünler olmadı bile.” Dedi. Sulama sistemlerinin yapıldığı boruların kalitesinin suyu korumada çok önemli olduğuna dikkat çeken Demir “Adi olduğunda patlıyor ve su heba oluyor. Boru patladığında anında barajın yüzde 1’i düşüyor. Bunun önüne geçmek lazım ki barajların oranı düşmesin. Yağışların güzel olması ve tasarrufun ile güzel suyumuz var bizim.” Dedi.

‘AŞIRI SULAMA YAPILIYOR’

Barajın güçlü bir kaynağı olmadığını kar suyu ile beslendiğini belirten Kureyşler Köyü Sakini Bahattin Demircan, geçen kış da kar çok olmadığı için suyun az olduğunu vurguladı. Bilinçsiz sulama yapıldığını dile getiren Demircan şu ifadeleri kullandı: “Sulama sahasının dışına su çekiliyor. Aşırı sulama yapılıyor. DSİ çiftçi kazansın diye çok cazip fiyat sunuyor ama vatandaş bunu hor kullanıyor. Suyun kıymetini bilselerdi böyle olmazdı. Onlar yüzünden 2 yıldır sulama verilemiyor. Sulama bölgesindeki köy muhtarları haklı olarak “Su tüm ürünlere yetecekse açalım” diyor yoksa “Bu ürünü sula bu ürünü sulama” denemez kimseye.”

‘KAR YAĞIŞI HER GEÇEN SENE AZALIYOR’

İklim değişikliğine değinen Demircan, “Bizim bölgeye 4-5 yıldır 25-30 cm kar yağmıyor. Evvelki sene 10cm kar yağmıştı, geçen sene 5 cm yağdı. Buranın başlıca havzası radarın olduğu bölge; eskiden oralara 2 metre kar yağardı. Karlar erimeye bir başladığında bahar geldiğinde gündönümüne kadar o dere geçit vermezdi. Köprüsünü bulamazdınız. Şimdi su yok. Kar yağmayınca nereden olsun toprağı su yönünde en çok besleyen şey kar ne kadar yağmur yağarsa yağsın kar olmayınca olmuyor.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *