KÜTAHYA SAĞLIKTA BİR İLKİ YAŞADI ‘KOAH HASTALARI İÇİN UMUT IŞIĞI’

1050

KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı hekimleri KOAH hastası R.Ç. (65) isimli bir erkek hastaya Kütahya’da ilk kez “Coil” tedavi yöntemi uyguladı. Göğüs Hastalıkları AD’den Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kaya yöntemi Kütahya’da aktif olarak uygulamayı planladıklarına değindi.

T.C. Sağlık Bakanlığı Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı (AD) tarafından KOAH hastası R.Ç. (65) isimli bir erkek hastaya yenilikçi bir tedavi yöntemi uygulandı. “Coil” tedavi yöntemi Kütahya’da ilk kez gerçekleştirildi.

Uygulanan yenilikçi tedavi yöntemiyle, çalışmayan akciğer alanları büzülerek akciğerde yeni alan açılımı gerçekleşti. Böylelikle uzun zamandır nefes darlığı çeken hastanın solunum mekaniği iyileştirildi.

‘BAŞKA MERKEZLERDE YAPILAMIYOR’

Konuyla ilgili Göğüs Hastalıkları AD’den Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kaya, “Kütahya’da ilk defa gerçekleşen bronkoskopik volüm azaltıcı işlem (Coil) için Dokuz Eylül Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD’den Doç. Dr. Kemal Can Tertemiz kurumumuza gelerek destek olmuştur. Ayrıca kendi kliniğimizden Prof. Dr. Ümran Erbay ve Dr. Öğr. Üyesi Ferida Marım ve diğer sağlık çalışanlarımız da yer almıştır. KOAH hastaları için bir umut ışığı olan bu işlemin bölgede başka merkezlerde yapılmaması merkezimiz açısından önemlidir.” diye konuştu. 

‘40 İLA 60 DAKİKA ARASINDA SÜRÜYOR’

Kaya işlem hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bronkoskopik volüm azaltıcı işlem, akciğerde hava hapsi olan ve iyi havalanamayan amfizem alanlarına yönelik bir işlemdir ve iyi havalanamayan alanlar coil ile daraltılıp kapatılır. İşlem ameliyathane koşullarında, genel anestezi altında ortalama 40 ila 60 dakika arasında sürmektedir.”

AMAÇ HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK

KOAH hastalarının ciddi nefes darlığı çeken hastalar olduğunu belirten Kaya, “işlem sonrasında hastalarda nefes darlığı hissinde azalma, günlük işlerini daha kolay yapma, merdiven inip çıkmada kolaylık, yürüme mesafesinde artma beklenmektedir. Amacımız genel olarak hastamızın yaşam kalitesini artırmaktır. Bu işlemin bundan sonra Kütahya’da aktif olarak yapılması planlanmaktadır.” dedi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *