DUALARIN YANINA YARDIMLARI EKLEYİN

236

Kütahya İHH Kadın Kolları tarafından düzenlenen Umut Sofrası Etkinliğinde Gazzeli katılımcılar bölgedeki zulmü anlattı. Tüm ailesi şehit olan Abdullah Abu Jasir, “Sizden ricam Filistin’deki insanları yalnızca dua ile değil somut adımlarla anın. Orada bir günde aileler yok oluyor yardımlarınızı eksik etmeyin.” Dedi.

Kütahya İnsani Yardım Derneği Kadın Kolları Bengisu Sosyal Tesislerinde Umut Sofrası etkinliği düzenledi. Kütahya’da yaşayan Gazzeli Muhammed Ziya Afifi, Muhammed Bülbül, Abdullah Abu Jasir’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte Filistin’deki son duruma dair gelişmeler aktarıldı.

Kütahya İnsani Yardım Derneği Kadın Kolları tarafından Bengisu Sosyal Tesislerinde düzenlenen Umut Sofrası etkinliğinde Kütahya’da yaşayan Gazzeli Muhammed Ziya Afifi, Muhammed Bülbül, Abdullah Abu Jasir’in anlattıkları salonu yasa boğdu. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ı eşi Fatma Işık da katıldı.

‘7 EKİM’DE İNSANLAR KENDİ ÇÖZÜMÜNÜ ARADI’

7 Ekim tarihinde Filistin’i yıllardır ambargoda tutan duvarın sekiz yerden delindiğini belirten Muhammed Ziya Afifi, “Bir şey elde edemeyeceğiniz bile bile 20 bin kişinin ölümüne sebep oldunuz” tepkileri ile karşılaşıldığını ifade etti. Gazze’de yaşamanın, oralı olmanın başka bir anlam ifade ettiği  ve oradaki insanlar adına hüküm vermenin doğru olmadığını belirten Afifi, “O insanların 20 yıldır tek hayatı “Elektrik, su ne zaman gelecek, sınır kapısı ne zaman açılacak” diye düşünmek.” Dedi. Filistinlilerin 20 yıldır hayatını insani bir şekilde sürdüremediğine değinen Afifi, “Gazze’deki tüm içilebilir suları İsrail çekiyor. İçilmeye çalışılan, çamaşırı yıkanan, banyo yapılan su deniz suyu. İnsanlar tuzlu su içtiği için böbrek iflası yaşıyor.” Dedi. İnsanların 7 Ekim’de kendi çözümünü aradı diye eleştirilmemesi gerektiğini vurguladı.

‘GEL BİZİMLE YAŞA’ DİYEN ÇOK OLDU

2014’deki savaşta babasını 2023’te de tüm ailesini kaybettiğini belirten Abdullah Abu Jasir, “Burada yaşadığım için mutluyum. Kütahya’da bana “Sizler bizim kardeşimizsiniz. Hiçbir yer arama, gel bizimle yaşa” diyen çok insan oldu. Benim sizden ricam Filistin’deki insanları yalnızca dua ile değil somut adımlarla anın. Orada bir günde aileler bir günde şehirler yok oluyor yardımlarınızı eksik etmeyin.” Dedi.

‘7 SAVAŞ GÖRDÜM İNŞALAH ZAFERİ DE GÖRÜRÜM’

Akıllarının sürekli memleketlerinde olduğunu ifade eden Muhammed Bülbül, “Ailemle konuşuyorum yiyecek hiçbir şey kalmadığını söylüyorlar. Her gece bir yakınımızın şehit düştüğünü komşumuzun evinin bombaladığını öğreniyoruz. Sürekli bir kara haber nereden kimden gelecek düşüncesi içindeyiz” dedi. Genç yaşına rağmen 7 savaş gördüğüne değinen Bülbül, “İnşallah zaferi de görürüz.” Duasında bulundu.

Gazze’yi orada yaşayan zulmü gündemde tutmayı hedeflediklerine değinen Kütahya İHH Kadın Kolları Başkanı Hatice Karakaya, “Çünkü biz ne yazık ki çok çabuk normal hayatımıza dönüyor unutuyoruz. Gündemimizde hemen başka olaylar oluyor. Şu an çok yakın bir coğrafyada bir millet gözler önünde bir soykırıma tutuluyor. Tüm dünya seyrederken ciddi anlamda bir şey yapılamıyor. Bizlerin elimizden geldiğince bu konuyu gündemde tutması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

‘OLAYLARI TÜRKİYE GERÇEKLİĞİNDE DEĞERLENDİRMEYİN’

30 yıldır Eczacılık okumak için geldiği Türkiye’de olduğunu belirten Eczacı Muhammed Ziya Afifi, Filistin hakkında bilinen yanlışları anlattı. 1915’den sonra Filistin bölgesinde sınırları cetvelle çizilerek Lübnan, Suriye, Filistin ve Ürdün olmak üzere 4 ülke kurulduğunu hatırlatan Afifi, “Filistin’i İngilizler işgal etti ve Yahudileri oraya yerleştirdi. Yani savaş olmadan başka bir ülke kuruldu. İşgalden işgale geçen bir ülkeden bahsediyoruz. 1948 yılında Filistin’in yüzde 72’si İsrail tarafından ele geçirildi. 1967 yılında ise tüm Filistin işgal toprağı haline geldi. Çok daracık bir alanda yoğun nüfus yaşıyor. 2001 yılında Gazze 64km uzunluğunda yerin altında 9, üstünde 9 metrelik bir duvarla çevrili. Üstünde sensörler, detektörler etrafında hendekler var. Kameralarla gözetleniyor.” İfadelerini kullandı.

‘CUMHURBAŞKANI DAHİ İSRAİL’DEN İZİN ALIYOR’

7 Ekim’de Filistin’in kendilerini evinden torağından eden insanlara yönelik saldırı düzenlediğini ifade eden Afifi, “Hiçbir Yahudi’nin dedesi Filistin’de doğmuş değil başka ülkelerden toplanıp gelip bizim evimizi zorla elimizden almış insanlardan bahsediyoruz. İsrail asker bir toplum, yıkım üzerine kurulu bir devlet. İçlerindeki iyi insanlar dahi “Siz gidin burada yaşamak için ısrar edecekseniz öleceksiniz” görüşünde.” Dedi. Türkiye’de bazı insanların yaşananları kendi ülkelerinin gerçekliği ile değerlendirdiğini belirten Afifi, “Filistin’deki insanlar tüm dünyada vatansız olarak kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı Abbas gerçi bizi temsil etmiyor ama Filistin’de bir şehirden bir şehre değiştirmek için İsrail hükümetinden izin alarak geçebiliyor. Kendi askerlerine aldığı silahları İsrail için kullandırması yasak. İsrail’in istediği kişi hapse atılıyor. Giriş çıkışlar onların elinde, tüm evlere girip çıkabiliyorlar. Filistin’i devlet olarak algılamayın işgal edilmiş topraklar olarak bilin sadece Gazze direniş fazla olduğu için giremedikleri bir yerdi.” Şeklinde konuştu.

‘DOĞUM GÜNÜNE 2 GÜN KALA KIZ KARDELŞİM ŞEHİT OLDU’

3 sene önce Kütahya’ya gelen 20 yaşındaki Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Abdullah Abu Jasir, babasının yaptığı üç katlı evlerinde yaşarken Kütahya’daki aileler gibi hayallerimiz olduğunu ve sıradan bir hayatı yaşamaya çalıştıklarını ifade etti. 16 yaşındaki kız kardeşinin doğun gününe 2 gün kala, biri hamile iki ablasının da şehit düştüğünü dile getiren Jasir, doğdukları günden beri işgal altında olduklarını, ailesinden kimsenin hayatta kalmadığını ifade etti .

‘HERKES ALLAHA SIĞINDI’

Salondaki gözü yaşlı her anneden “Allah anaların duasını kabul eder” diyerek Filistin için dua isteyen  Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencisi Muhammed Bülbül, Filistin’deki herkesin allaha sığınmış olduğunu söyledi. Ailesi ile konuştuğunda bombardıman başladığında kaçmak için hazırlandıklarını sonra “Nereye gideceğiz” diyerek düşünüp geri oturduklarını söyleyen Bülbül, insanların bombanın üzerlerine düşmesini beklediğini vurguladı.

Etkinlikte kurulan stantta Filistin yararına malzemeler de satışa sunuldu. Etkinlikten elde edilen ve kurulan stanttan toplanan gelir Filistin’e gönderilecek.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *