KÜTAHYA’DA KİRA FİYATLARI İLK KEZ DÜŞÜŞTE: EMLAK PİYASASI KİLİT VAZİYETTE

411

Uzun zaman sonra ev kiralarında balon fiyatların aşağı inmeye başladığını ifade eden Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, faize kaydırılan naktin konut satışlarını düşürdüğünü belirtti. Emlak piyasasında bir paradoksa girildiğine değinen Uzman, “Şu an ev almak isteyen alamıyor, satmak isteyen satamıyor, kiralamak isteyen kiralayamıyor” dedi.

BALON FİYATLAR AŞAĞI İNMEYE BAŞLADI

Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, Kütahya’da uzun zamandır ilk kez kira fiyatlarında düşüş yaşandığını ancak emlak sektörünün bir kısır döngü içine girdiğini açıkladı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi uzun bir aradan sonra Kütahya’da da kira fiyatlarında düşüş olduğunu belirten Kanan Uzman, “Bundan bir buçuk iki ay önce ev bulamıyordu insanlar şu an da kiralık evler var ama şuanda da tutan yok.” İfadelerini kullandı. Kiralıkta balon fiyatlar aşağı inmeye başladığına değinen Uzman, konut satışlarının çok düştüğünü, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 25’lik bir düşüş olduğunu ifade etti.

NAKTİ OLAN FAİZE YÖNELDİ

Vatandaşın kredi alamadığını dile getiren Uzman, “Kredili satış zaten yüzde 20-25 oranındaydı. Ekonomik krizden önce de 100 ev satılıyorsa 20-25 tanesi ipotekli satıştı. Yalnızca 0,69 uygulaması ile yüzde 33’lere çıkmıştı. Ancak konut satışlarının yüzde 75-80’inin zaten nakit yapıldığını ifade eden Uzman, konut satışındaki düşüşün asıl sebebini nakitte olan paranın faize, altına ya da dövize kaymış olmasından kaynaklandığını vurguladı.

ALMAK İSTEYEN ALAMIYOR SATMAK İSTEYEN SATAMIYOR

Faiz oranlarının aylık yüzde 45’e kadar yükseldiğine dikkat çeken Uzman, “3 milyon TL’ye ev alacak vatandaş fiyat düşer diye ev almıyor, faize yatıyor. Aylık 150 bin TL gibi bir faiz geliri elde ediyor.. Ev fiyatları düşer diye düşünülüyor ama ev fiyatları düşmüyor çünkü maliyetler sürekli artıyor. Maliyetler arttıkça ev fiyatlarının düşme ihtimali yok. Ama fiyat yükselme eğrisi düşmeye başladı çünkü şuanda ev satılmıyor. Almak isteyen alamıyor satmak isteyen satamıyor kiralamak isteyen kiralayamıyor. Böyle bir paradoks var şu anda. Bu sebepten dolayı da kiralık ev fiyatlarında düşüş var.” dedi.

KREDİLİ SATIŞ DÜŞÜYOR

Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, emlak piyasalarındaki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Konut satışlarında düşüş yaşandığını ifade eden Kenan Uzman, “Geçen ay yine kredili yani ipotekli satış oranı yüzde 4,80’e düştü. Satılan yüz konuttan 5 tanesi kredi ile satılabildi. Yıl ortalaması yüzde 20’nin altına düşmüyordu. Eylül ayında yüzde 8’lerde olan oran, Ekim’de yüzde 4,80’e düştü. Kredili satış daha da düşüyor.” İfadelerini kullandı. 

DÜKKANLAR EV KİRALARININ

ARTIŞ HIZININ ALTINDA KALDI

Kütahya’da kira oranlarının ilk kez düşmeye başladığını ifade eden Uzman, “Kendi portföyümde toplam yüzde 25-30’a varan düşüşler var.” dedi. Ticarethaneler ve dükkan kiralarındaki durumu da değerlendiren Uzman, “Birçok insan iş yerlerinde kirada duruyor. Mal sahiplerinin birçoğu da diyor ki Bbenim kiram daha önce 3 asgari ücret tutuyordu. Şu anda kiracı 5 bin TL’ye duruyor şu an en az 3 asgari ücret tutarında olması lazım”. Biz de diyoruz ki “Böyle bir dünya yok sen bunu istiyorsun ama bu piyasanın gerçeğine uymuyor.” Sen o parayı istersen bu insan 35 bin TL’yi nasıl ödesin. Çıkarır yeni kiracı alırsan 35 bin TL’ye verirsin o adam da 2 ay öder, sonra ödeyemez. İnsanlara yaşam hakkı tanımanız lazım diye konuşuyoruz mülk sahipleri ile. Özellikle dükkân sahipleri ile. Çünkü dükkan kiraları son dönemde ev kiralarının artış hızının biraz altında kaldı. Hala daha çok komik kiralara da duran insanlar var.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM

PİYASAYA ARTIŞI OLARAK YANSIR

Kira ödemelerinde arabuluculuk müessesinin de devreye girdiğini ifade eden Uzman, “Ben kendim de kira takibi yapıyor. Yıllardır duran kiracılarım da var takip ettiğim. Biz aslında arabuluculuğun esasını yapıyoruz. Çünkü geçen sene Bin 500 TL’ye verdiğiniz yerin kirası şu anda 8-9 bin TL. İçinde oturan kişiye bunu diyemiyorsunuz. İtidalli olup her iki tarafında anlayış gösterip ortada buluşması gerektiğini söylüyoruz. Yılbaşında da asgari ücrete zam gelecek bu artışlar da piyasaya fiyat artışı olarak yansıyacaktır.” Şeklinde konuştu.

‘SON 13 YILIN EN DÜŞÜK SAYISI’

Emlak piyasası şu anda kilit vaziyette olduğunu ifade eden Kenan Uzman, 2013’te 2023’e kadar hem Türkiye hem Kütahya’dan satış rakamlarını açıkladı. 2013’te 7 bin 240 konut satıldığını belirten Uzman, Aralık’ı da düşünürsek 2023’de konu satış rakamları muhtemelen 6 bin 156 sayısı ile sona ereceğini öngördü. Uzman, 2023’ün son 13 yılın en düşük konut satışının olduğu yıl olacağını belirtti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *