KÜTAHYA’NIN TANITIM YÜZÜ OLACAK

218

Restoran edilen Kültür ve Sanat Evi Sarı Konak’ta Kütahya’nın a’dan z’ye tüm değerlerinin tanıtılacağını ifade eden Abdurrahman Yıldız, tanıtım yüzü olacaklarını söyledi. İmza atacakları etkinlikler hakkında bilgi veren Yıldız, “Bundan sonra hepimiz Türk dünyasını Kütahya’dan yeşertmeye çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı, Ülke Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Abdurrahman Yıldız, Kültür ve Sanat Evi Sarı Konak’ta yürüttükleri faaliyetler ve planladıkları etkinlikler hakkında açıklamalarda bulundu.

‘BEN KÜLTÜR SANAT İNSANIYIM’

Sözlerine kendini tanıtarak başlayan Abdurrahman Yıldız, “Ben kültür sanat insanıyım. Türk Dünyası’nın Ankara sanat danışmanıyım. Aynı zamanda cumhurbaşkanımızın kurduğu ve 2008’de Ülke Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatını Geliştirme Derneği adını verdiği derneğin başkanıyım. Cumhurbaşkanımız Ayasofya’da benim sergime geldi.” İfadelerini kullandı. O günden bugüne Londra’da ve dünyanın pek çok farklı yerinde sayısız etkinliklere imza attıklarını belirten Yıldız, “Meclis müzesinde eserlerim var. Türk dünyasını tüm devletlere sergiliyoruz.” Dedi.

‘KENDİ ŞEHRİME KAZANDIRMAK İSTEDİM’

Kütahya’da 50 tane patenti olan tek sanatçı olduğunu ifade eden Yıldız, çalışmalarında mimaride çiniye uygun roller geliştirdiklerini, suya rutubete dayanıklı bir hale getirdiklerini belirtti. Simitalleştirme olarak bilinen sertleştirme çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Yıldız, “Çininin derecesinin yükseltiyoruz.  Bizim bin 100 bin 200 dereceye çıkarıyoruz. Bunu yapınca tabi bir iki boya yanıyor. Başka boylar kullanarak teknik çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı. 7 sanatı bir arada icraa eden tek sanatçı olduğunu aktaran Yıldız, Kütahya Türk Dünyası’nın göbek işlemelerini, nişlerini zevkle kendisinin yaptığını dile getirdi. 10 yıldan beri Türk dünyasının sanat danışmanlığını yaptığını ifade eden Yıldız, Büyükşehirler dururken Kütahya’ya şube açılması için kendisini ön plana atarak taşın altına elini koyduğunu belirtti. Yıldız, “Ben Kütahyalıyım bu yüzde tabii ki bunu kendi şehrime kazandırmak istedim.” Şeklinde konuştu.

KÜTAHYA DEĞERLERİNE A’DAN Z’YE TANITIM

Saray Mahallesi’ndeki Dispanser Yokuşu olarak bilinen caddede bulunan Sarı Konak’ı alıp restore ederek Türkiye’ye kazandırdıklarını belirten Yıldız, Türk Dünyası Mimarlar Mühendisler Birliği Kütahya Şubesini açtıklarını ifade etti. Tüm Türkiye devletlerinin şehir planlamalarından tutun altyapısına kadar ilgilenildiğini dile getiren Yıldız, “Şu an Kıbrıs Maraş’ta özel bir bölgede bizim mimar mühendisler projemizi çizdik. Orada da inşallah Kütahya çini yerimiz olacak.” Dedi. Kütahya’nın yöresel yemeklerini el sanatlarını tanıtmak için çaba gösterdiklerini belirten Yıldız, “Girişimci kadınlarımızı da yanımıza alarak kira almadık. Dedim ki “Buyurun beraber çalışalım beraber kazalım.” Değişik etkinlikler hem de çeşitli dallarda kadınlarımız bize yardımcı oluyor.” Dedi. Türk dünyası elbiselerinde defileler yapmayı, yabancı öğrencilere Kütahya’nın yöresel yemeklerini tattırmayı, çiniyi nakışları tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Yıldız, burada tanıtmanın yetmeyeceğini, sık sık yurtdışına gittikleri için Kütahya’nın dünyada tanıtım yüzü olacaklarını söyledi.

KÜTAHYA’NIN ADI TÜRK DÜNYASINDA DUYULACAK

Çalışmalarını daha da genişleterek 2024 yılında Kütahya’nın adının Türk dünyasında daha çok duyulmasını sağlayacaklarına değinen Yıldız, “Burada uluslararası bir çalıştay yapacağız. Kıbrıs Cumhurbaşkanı bizim Fahri Başkanımız. Ankara Mamak Belediye Başkanı bizim genel başkanımız. Kütahya’nın tüm kamu kurum müdürleri ve yöneticileri bizim fahri üyelerimiz. Herkes dolaylı ya da doğrudan elinden geleni yapmayı çalışıyor. Bundan sonra hepimiz Türk dünyasını Kütahya’dan yeşertmeye çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

ORGANİZYONLARIN YENİ ADRESİ SARI KONAK

Kütahya’da sanat biraz geride kaldığını dile getiren Yıldız, bunda pandeminin çok büyük bir etkisi olduğunu çünkü pandemiden sonra herkesin evde yatma alışkanlığı edindiğini günü kurtarmaya çalışmaya başlandığını belirtti. Pandemiden sonraki uyuşukluk halinin hala devam ettiğine değinen Yıldız,  bundan sonra vatandaşlarımızı da harekete geçireceklerini belirtti. Projeler hazırlayacaklarının altını çizen Yıldız, hayata geçirecekleri 17 proje olduğunu aktardı. Kütahya yemeklerinin sunumu, kostümlerle resim çekinme, sıra geceleri, kadın gezekleri, mevlitler gibi organizasyonlara imza atacaklarını belirten Yıldız, “Bunlar küçük küçük etkinlikler ama biz konağımızı cıvıl cıvıl yapmak için bunların hepsini burada yapacağız.” Dedi.

HEDEFİMİZ TRAFİĞE KAPALI SANAT SOKAĞI

Konağın bulunduğu sokağı trafiğe kapatarak sanatçılar sokağı yapmak gibi bir hedefleri olduğuna da değinen Yıldız, sokağın kısa bir sokak olduğuna dikkat çekerek trafik fazla işlemediğini belirtti. Ankara’da Sanatçılar Sokağı olarak bilinen Sakarya Caddesi’ndeki akşamları insanların buluşup muhabbet ettiğini hatırlatan Yıldız, “Burayı öyle bir merkez haline getireceğiz. Ramazan ayında güzel etkinlikler yapacağız. Sokağımız akşamları kimisi saz çalacak kimisi defile yapacak. Cıvıl cıvıl bir gençlik sokağı olsun istiyoruz. İnşallah bunu da başarırız.” Şeklinde konuştu.

RUMELİ TV İLE ANLAŞILDI

Kütahya’da bir yer açılınca iki gün sonra kapandığını ifade eden Yıldız, akıbetlerinin aynı olmaması için  gelir elde etmeleri gerektiğine değindi. Bu yüzden bebek mevlitleri, gezek, söz, isteme, nişan organizasyonlarına kapımızı açacaklarını dile getiren Yıldız, Rumeli TV’yle anlaştıklarını sanatçılar ile ayda bir türkü geceleri düzenleyeceklerini ifade etti. Kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayan Yıldız, organizasyonlar ve etkinlikler için de fiyatlarının uygun olduğunu da sözlerine ekledi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *