OMBUDSMAN ŞEREF MALKOÇ KÜTAHYALILARLA BULUŞTU: ‘SİZ DERDİNİZİ ANLATIN GERİSİNİ BİZ TAMAMLARIZ’

133

“Ombudsman Kütahyalılarla Buluşuyor” toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Başdenetçisi Ombudsman Şeref Malkoç, vatandaşlardan taleplerini iletmelerini istedi. Malkoç, www.ombudsman.gov.tr ye girip derdinizi anlatın yeter. Gerisini biz tamamlarız.”şeklinde konuştu.

Kütahya Valiliği ve Kamu Denetçiliği Kurumu koordinatörlüğünde düzenlenen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Başdenetçisi Ombudsman Şeref Malkoç’un katıldığı “Ombudsman Kütahyalılarla Buluşuyor” toplantısı Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

‘BÜYÜK BİR BOŞLUĞU DOLDURUYOR’

Kamu Denetçiliği Kurumu gibi kurumların insanların devlete olan saygısını ve aidiyetini artırdığını ifade eden Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Uzayan adalet süreci de maalesef birçok olumsuzluklara yol açıyor. O yüzden kamu denetçiliği kurumu kamu kurumlarıyla kamunun kendi arasında olan uyuşmazlıkların çözümünde büyük bir boşluğu dolduruyor.” İfadelerini kullandı.

Kütahya’nın, şanlı Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı, Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış önemli bir yer olduğunu ifade eden Kütahya Valisi Musa Işın, “Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Ana bizim misafirimizdir; Domaniç ilçemizde türbesi vardır. Kütahya aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın son zaferinin kazanıldığı ve cumhuriyete giden yolun başlangıcı olan bir yerdir.” Dedi. Kuruluş ve kurtuluşun şehri Kütahya’nın şanlı tarihimizin önemli dönüm noktalarına ev sahipliği yaptığını belirten Vali Işın, Kütahya’nın tarihi, doğal güzellikleri ve kültürüyle adeta saklı bir cennet olduğunu vurguladı. 

BUYURGAN DEVLET ANLAYIŞINDAN

MÜŞFİK DEVLET ANLAYIŞINA GEÇİŞ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin son 20 yılda çatık kaşlı, buyurgan devlet anlayışından, anlayabilen, anlatabilen, anlaşabilen, vatandaşına değer ve önem veren bir devlet mekanizmasına dönüştüğünü dile getiren Işın, Bilgi Edinme Yasası ve kamu yönetimindeki şeffaflık gibi önemli adımların atılması ve bütün kurumlarda hükümran olmasının bu değişimin göstergesi olduğuna değindi. Ombudsmanlık devlet anlayışında yaşanan değişimi simgelediğine dikkat çeken Vali Işın, Ombudsmanlık müessesinin ceberut devlet anlayışından müşfik devlet anlayışına geçiş sürecinde önemli bir rol oynadığına değindi.

Hak arama hürriyeti, insan haklarına saygının ön planda olduğu, şeffaflık ve hesap verebilirliğin arttığı bir dönem yaşandığını dile getiren Işın, “Eskiden vatandaş devlet için vardı, bugün ise devlet vatandaş için vardır. Tüm kurumlarımız vatandaşımızın memnuniyetine odaklanmıştır.” Şeklinde konuştu. “Bugün git, yarın gel” ya da “Git işini mahkemede hallet ben işimi bu kadar yaparım. Gerisine karışmam” anlayışının artış var olmadığını ifade eden Vali Işın, “Vatandaş gelip bize bu iş yapılmıyor derse ben şunu söylerim. Eğer bir işi yapamıyorsak hukuki olarak mutlaka gerekçelerini vatandaşa anlatın. Onu ikna edip öyle göndermeliyiz. Bu iş olmuyor demekle kalmayacağız. Bu iş neden olmuyor bu işi neden yapamıyoruz. Bunu vatandaşımıza anlattığımız takdirde vatandaşımız da olmuyorsa bile bize teşekkür edip ayrılacaktır. Biz bunun örneklerini çok yaşadık.” Şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Türkiye’nin insan odaklı hizmet anlayışına kavuştuğuna değinen Vali Işın, “Artık “Devlet adamı” kavramının yanına “halkın adamı” anlayışını da eklememiz gerekiyor. Bu anlayışla hareket ediyoruz.” Dedi.

Türkiye’de Kamu denetçiliği, dünyadaki adıyla ombudsmanlığın devletle millet arasında itilafları sağlamayı hedeflediğini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Başdenetçisi Ombudsman Şeref Malkoç, “Kamu denetçiliği gibi 15’e yakın kurum cumhurbaşkanımızın başkanlığında son 20 yılda kuruldu. Bunun en yaygın bilineni CİMER.” dedi. Geçen yıl CİMER’e 7 buçuk milyon başvuru gittiğini ifade eden Malkoç, birçok kurumun insanların aldığı kamu hizmeti daha kaliteli olsun hizmet verdiğini belirtti.

EN GEÇ 6 AY İÇİNDE KARAR VERİLİYOR

Kamu denetçiliği kurumunun birkaç tane ayrıcalığı olduğuna dikkat çelen Malkoç, şu ifadeleri kullandı: “İlk olarak Türkiye’de 18 yaşından küçük çocukların velisinin izni olmadan başvurabilecekleri tek kurum. İkinci olarak bize müracaat tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde karar veriyor olmamız. Bu ikisi çok önemli. Bilgisayarınızın başına oturup www.ombudsman.gov.tr ye girip derdinizi anlatın yeter. Gerisini biz tamamlarız. Eksik noksan varsa arkadaşlarımız müracaatçıyı arar bunları tamamlar. Başvurulardan başvuru parası harç parası pul parası hiçbir şey istemiyoruz. İşte bu müessese kurulurken bütün masrafları bizim karşılamamız kararlaştırıldı.”

Konuşmaların ardından programın serbest kürsü bölümünde vatandaşlar, şikayetlerini anlattı. STK Başkanları, mahalle ve köy muhtarları ve vatandaşların ilettiği talepler, kamu denetçiliği yetkilerine yönlendirildi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *