ÇİNİKÖY ÇİNİYE DEĞER KATACAK

198

Çiniköy Projesinin ihracat çinicilik sektörüne katma değer sağlaya cağını ifade eden Fotoğrafçılar Çiniciler ve El Sanatları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, yol ticaretini de kullanarak ihracat harici Pazar payını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Erilbaylı Çinili Cami hasretini dindirecek bir müjde de verdi.

Fotoğrafçılar Çiniciler ve El Sanatları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, proje çalışmalarının tamamlandığı Çiniköy Projesinin sektöre sağlayacağı avantajları anlattı. Çinicilik sektörünün uzun zamandır Kütahya’daki yol ticaretinden yararlanmak istediğini ifade eden Sadık Erilbaylı, 6 yıldır üzerine çalıştıkları proje kapsamında, Çevre Şehircilik Bakanlığının onayı ile TOKİ’ye yer devri yapıldığını belirtti. Projenin İlk Evim- İlk Arsam – İlk İşyerim Projesi kapsamında değerlendireceğini dile getiren Erilbaylı, proje çalışmalarının tamamlandığını TOKİ’nin ihaleye çıkacağını açıkladı. Çiniköy’ün Kütahya İstanbul yolu üzeri 14. Kilometresinde yer alacağını ifade eden Erilbaylı,  Ahmetoğlu çiftliği mevkiindeki 39 dönümlük alanın, tam yol üzerinde bulunduğunu belirtti.

ÇİNİLİ CAMİ’NİN AYNISI ÇİNİKÖY’E YAPILACAK

Yol ticareti açışından çok elverişli konumda olacak Çiniköy Projesinde neler olacağını da açıklayan Erilbaylı, “27 tane mağaza yapılacak. Çini atölyelerinde görsel Showlar yapılacak. Yoldan geçen misafirlerimiz keyifli vakit geçirecekler. Çarkta çamurla oynayacaklar. Dekor, çizim, boyama yapabilecekler. Kütahya yolu üzerinde çininin nasıl yapıldığı ile ilgili hiçbir yerimiz yoktu. Örneğin bir Afyon’a baktığınızda lokumun nasıl yapıldığını görsel bir showla gösterebiliyorlar. Ama bizim bir böyle bir şansımız yoktu.” Dedi. Erilbaylı, misafirlerin hem çiniyi öğrenip hem de çini alışverişi yapma imkanı bulacağını aktardı. Projede aynı zamanda 4 tane restoran bulunacağını ifade eden Sadık Erilbaylı, “Akaryakıt istasyonu da Var. Bir de mescit koyuldu oraya Çinili Cami’nin aynısı yapılacak. Gayet güzel bir proje oldu.” şeklinde konuştu.

TALEP ÇOK OLURSA KURA ÇEKİLECEK

Son dönemde yol ticaretinden ciddi anlamda faydalanmaya başladıklarını ifade eden Erilbaylı, şu ifadeleri kullandı: “Yöresel ürünler pazarı ilk adım oldu. Bu ikinci olacak. Üçüncü proje ise aynı yol üzerinde garajın karşısında. Onu da hayata geçirdiğimizde yol ticareti ile ilgili son noktayı koymuş olacağız. Beklentilerimiz karşılanmış olacak.” Proje tamamlandığını oraya katılmak isteyen üyeleri bilgilendireceklerini ifade eden Erilbaylı, talep çok olursa TOKİ aracılığıyla kura çekileceğini aktardı.

İSTİHDAM VE ÜRETİM ARTACAK

Sektörün uzun zamandır Çiniköy’ü beklediğini belirten Erilbaylı, “Sektörde yüzde 70 ihracat, yüzde 30 parekende satış var. Çinici arkadaşlarımız genelde şehirlere gidip satış yapıyorlardı. Buradan en büyük beklentimiz şu: yüzde 30’luk kısmın yüzde 20’sini Kütahya’mızda yol ticaretini de kullanarak pazarlayabilirsek; arkadaşlarımızın turistik yerlere gitmesine gerek kalmayacak. İstihdam, üretim biraz daha artacak, sektöre biraz daha katma değer sağlanacak.” Şeklinde konuştu. Erilbaylı, projenin bu noktaya gelmesi için çaba gösteren Kütahya Valisi Musa Işın’a, AK Parti Milletvekillerine ve il başkanına ve emek veren herkese teşekkürlerini sundu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *