‘HAYATA ONUN GİBİ SANATSAL BAKAN BİR İNSAN TANIMADIM’ ULUÇAY’IN O FOTOĞRAFINI NURİ BİLGE CEYLAN ÇEKTİ

149

56’ncı Türkiye Sineması Ödüllerinde Kütahyalı yönetmen Ahmet Uluçay ile anılarını anlatan ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Uluçay’ın ünlü fotoğrafını Domaniç’te kendisinin çektiğini açıkladı. Uluçay’a duyduğu hayranlığı anlatan Ceylan, “Onun hayata baktığı gibi sanatsal bakan bir insan tanımadım.” Dedi.

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü kazanan, beş filmi En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü için Türkiye’nin adayı olarak seçilen Yönetmen ve Senarist Nuri Bilge Ceylan sinemaya adını altın harflerle yazdırmış bir başka isim olan Kütahyalı Yönetmen ve Senarist Ahmet Uluçay’ı andı.

AHMET ULUÇAY UMUT ÖDÜLÜ VERİLDİ

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) 56’ncı Türkiye Sineması Ödülleri sahiplerini buldu. Gecede SİYAD Ödülleri’nde “Ahmet Uluçay Umut Ödülü” de “Çilingir Sofrası” ile Ali Kemal Güven’e verildi.

“Kuru Otlar Üstüne” ile En İyi Film Ödülü’nü almak üzere sahneye çıkan Nuri Bilge Ceylan, “Ahmet Uluçay Umut Ödülü”nde Ahmet Uluçay’ın fotoğrafını görmesinin üzerine Uluçay’la anısını anlattı.

‘DOMANİÇ’TE KAR GÖRÜNCE HEYECANLANDIK’

Ahmet Uluçay’ın fotoğrafını görünce içinin sızladığını belirten ünlü yönetmen, “O fotoğrafı ben çektim. Mayıs Sıkıntısı filminin senaryosunu bitirdikten sonra Ahmet’ten de küçük bir anekdot almıştım. Birlikte üzerinden bir geçelim diye… Onu köyünden aldım, Eskişehir’e gidiyorduk. Domaniç bölgesinden geçerken birden kar gördük ve çok heyecanlandık. Hiçbir yerde kar yoktu ama orası yüksek olduğu için birden kar görünce arabayı durdurup indik. Birbirimizi çektik. İkili bir fotoğrafımız var orada ama fotoğraf makinesini koyacak bir yer, tripod falan olmadığı için daha sonra ikimizi birleştirerek yaptım. Aslında tek tektir onlar.” İfadelerini kullandı.

MAYIS SIKINTISI SENARYOSUNA BİRLİKTE ÇALIŞTILAR

Daha sonra üç gün Uluçay ile birlikte Mayıs Sıkıntısı senaryosunu üzerinde çalıştıklarını açıklayan Nuri Bilge Ceylan, “Çok sevdiğim bir insandı, büyük bir sanatçıydı. Onun hayata baktığı gibi sanatsal bakan bir insan tanımadım. Onunla yaptığım sohbetleri her zaman çok özlemişimdir. Bazen kavga ederdik, bağrışır çağrışırdık. Çok derin bir insandı. Sizi devamlı şaşırtırdı. Bakkala giderdi mesela, döndüğünde orada bir hikaye yazardı. Gördüğü bir adamı öyle bir anlatır ki size şaşırır kalırdınız. Öyle bir insandı. Onu da anmış olayım.” Şeklinde konuştu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *