MAĞDURİYET YAŞAMIŞ KADINLARA BÜYÜK DESTEK SAĞLANIYOR: ‘ADEM SAYESİNDE AYNI KİŞİ DEĞİLİM’

197

Bir şekilde mağduriyet yaşamış kadınların ADEM sayesinde hayata kazandırıldığını ifade eden ADEM Koordinatörü Aliye Özkul Yılmaz, merkezdeki kurslara dair önemli açıklamalarda bulundu. Kursiyerler ise Merkezin, hayatlarına dokunduğunu ve kendilerine çok değiştirdiğini belirtti.

HEDEF MAĞDUR KADINLARI

HAYATA KAZANDIRMAK

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı hizmet veren Aile Destek Merkezinin (ADEM), Sera AVM’de düzenlenen serginin ardından ADEM Koordinatörü Aliye Özkul Yılmaz ve kursiyerler açıklamalarda bulundu. Aile Destek Merkezleri Projesinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının tüm Türkiye’de uyguladığı bir proje olduğunu ifade eden Aliye Özkul Yılmaz, ilk önce doğu ve güney doğu bölgesinde uygulanan projenin olumlu sonuçlar alındığını belirtti. Türkiye’de geniş çerçevede uygulanan projenin Kütahya’da da uygulanmaya başladığını dile getiren Özkul Yılmaz, Aile Destek Merkezlerinin tek ebeveynli, şiddet görmüş, depremzede, mağduriyet yaşamış kadınları hayata kazandırmaya yönelik bir proje olduğunu vurguladı.

60 SAAT DERS ALANA TEŞVİK ÖDENİYOR

Aile Destek Merkezi işleyişi hakkında bilgi veren Özkul Yılmaz, “Halk Eğitim Merkezinden bir meslek edindirme kursu açılıyor. 3 aylık bir süreç. Bu süre içinde her biri psikososyal açıdan destekleyici bir derse muhakkak katılmaları gerekiyor. 3 ay boyunca toplam 60 saat eden ders dinleyen kadına teşvik de ödeniyor.” İfadelerini kullandı. Kütahya’da da kursiyerlerinin 3 ay boyunca eğitimlere devam ederek sertifika almaya hak kazandığını belirten Özkul Yılmaz, “Eğitimlere devam ederken bir yandan da bu serginin açılmasını sağlayan ürünlerini oluşturdular.” Dedi. Eğitimlerde Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İŞKUR, Rehberlik Araştırma Merkezi, İl Sağlık Müdürlüğünün farklı birimleri, Üreten Kadınlar Kooperatifi, Müftülük, kütüphane gibi birçok kurum tarafından kadınlara farklı farklı konularda çok kapsamlı eğitimler verildiğine değinen Özkul Yılmaz, bu sayede farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

15 Mayıs 2023’te Birinci Çini Kursunu açtıklarını açıklayan Özkul Yılmaz, “18 Eylül’de ikinci çini kursumuzu açıldı. 5 Şubat’ta amigurumi kursumuzu açtık. Bir ayda onlarda kermese katıldılar. İlk kursun ardından 9 aylık bir süreç geçti. Şu an bu eğitimlerin meyvesini almaya başladık.” Dedi. Kursiyerler malzemelerinin devlet tarafından karşılandığına değinen Özkul Yılmaz, Her 3 ayın sonunda böyle bir kermes düzenlenmesi ve kermeste satılanların da kursiyerlere hibe olarak verilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Üç gün süren kermes boyunca vatandaştan güzel tepkiler aldıklarını ifade eden Özkul Yılmaz, “Sağ olsun Belediye Başkanımız da teveccüh göstererek kursiyerlerimizden çokça ürün satın aldılar.” Dedi.  Haziran ayında bitecek amigurumi kursunun sonunda da kermes yapacaklarını ifade eden Özkul Yılmaz, her 3 ayda her kurs bitiminde kermes yapmayı planladıklarını açıkladı.  

‘BAMBAŞKA BİRİ OLDUM’

Hatay’dan depremzede olarak Kütahya’ya gelen Şadiye Balcıoğlu, “İlk geldiğimizde bize mesaj geldi. Gittik önceki koordinatörümüzle konuştuk kayıtlarımızı yaptırdık. Ben hiç çini yapmayacağımı düşünüyordum çünkü hiç yeteneğim yoktu. Hatta “Ben Cin Ali bile çizemem” dedim. Sağ olsun hocalarımızın hepsi o kadar yardım ettiler ki başardım. Seminerlerimiz her yönden çok iyi geldi, psikolojik destek oldu.” dedi. Kütahya ilk geldiğindekinden bambaşka biri haline geldiğini belirten Balcıoğlu, “O Şadiye ile şu anki Şadiye aynı kişi değil. Eşim de aynı şeyi diyor “Güzel yönde çok değiştin” diyor.” İfadelerini kullandı.

‘KENDİMİZE YENİDEN GÜVENDİK’

Depremden 40-45 gün sonra Hatay’dan Kütahya’ya gelen Hacer Çamlıbel, “Kursumuz her şekilde çok güzeldi. Maddi olarak manevi olarak bize büyük destek sağladı. Burada arkadaşlar kazandık. Güven duygusu tattık, yapamam aşamasını aştık, kendimize yeniden güvendik. Hatay’a özgü yemekler yaptık. Dostluklar kurmak kıymetli hocalarla tanışmak ve bir sanat dalını öğrenmek çok güzel. Emeği verdiğiniz ve bizleri ağırladığınız için çok teşekkür ederiz.” Şeklinde konuştu.

ADEM’in üç kursiyeri ile birlikte Kütahya Belediyesinin düzenlediği çini desen yarışmasına katılan   Mehtap Hastürk, Üçümüz de il 10’a girdik. Eserlerimiz Belediyede sergilendi. ADEM hepimize büyük destek sağladı.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *