‘RAMAZAN MEDENİYETTİR’

177

Ramazan ayının bir okul, bir medeniyet ayı olduğunu ifade eden Kütahya Müftüsü Dr. İrfan Açık, böyle güzel ve değerli bir ayın iyi değerlendirilmesi tüm Müslümanların elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğine değindi. Müftü Açık, Ramazan sonundaki erişeceğimiz bayramın, günahlarımızın affedilmesinin bayramı olması gerektiğini vurguladı.

Kütahya Müftüsü Dr. İrfan Açık, şehrin Ramazan ayına nasıl hazırlandığı ve Ramazan ayının nasıl en güzel şekilde idrak edileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Kütahya Müftüsü Dr. İrfan Açık, şehrin Ramazan ayına nasıl hazırlandığı ve Ramazan ayının nasıl en güzel şekilde idrak edileceğine dair açıklamalarda bulundu. Ramazan ayının öncelikle oruç ayı, Kur’an ayı, takva ayı, hidayet ayı, şükür ve hamd ayı olduğunu ifade eden Açık,“Ramazan aynı zamanda düşünme ve tefekkür ayı. Kur’an’ın indirilmeye başlandığı, Cenabı Allah tarafından Kur’an-ı Kerim’de zikri geçen tek aydır. Kur’an’ın şerefine, bereketine Cenabı Allah bu ayda sayısız gündüzünde, gecesinde sayısız kulunu bağışlayacağını, affedeceğini ifade eder.” şeklinde konuştu.

‘ORUÇ İNSANI DEĞİŞTİRMELİ’

Ramazan’ın bir okul, bir medeniyet olduğunu belirten Müftü İrfan Açık, Ramazan ayında Cenab-ı Allah’ın Kur’an’ın Cebrail vasıtasıyla Peygamber Efendimizin (S.A.V) kalbine indirdiği gibi Müslümanların da Kur’an-ı kalbine indirmesi gerektiğini ifade etti. Müftü Açık, “Bu çok önemli. Kur’an-ı Kerimi öz olarak içselleştirerek onun anlamını fehmederek, hissederek, anlayarak yorumlayarak yaşamak ve yaşatmak hususunda hep beraber gayret etmemiz gerekiyor. Bunun yolu  samimiyetten geçiyor, din samimiyettir. Samimi olduktan sonra Cenab-ı Allah manevi kanallarımızı elhamdülillah açacaktır.” Dedi. İbadetin insana bir güzellik katmasını, orucun insanı değiştirmesi gerektiğini dile getiren Müftü Açık, “Biz orucu tutarken orucun da bizi tutması gerek. Biz orucu tutuyoruz ama aslında oruç da bizi tutuyor, oruç bir kalkan. Biz kendimizi haramlardan, günahlardan, kul hakkına girmekten muaf tutacağımızın sözünü veriyoruz.” şeklinde konuştu. 

‘KIRGINLIKLARI TERK EDELİM’

Müftü Açık, “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayında; cennet kapılarının ardına kadar açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanın pranga ve zincirlere vurulduğu böyle güzel ve değerli bir ayda elimizden gelen gayreti hep beraber yapmamız gerek.” dedi. Vatandaşlar arasındaki birtakım ufak tefek kırgınlıkların da bayrama kadar mutlaka terk edilmesi gerektiğini belirten Müftü Açık, bayramın günahlarımızın affedilmesinin bayramı olması gerektiğini vurguladı.

Bu ayda yetimlere, dullara, fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine yardımları kanalize ettiklerini belirten Müftü İrfan Açık, yardımların büyük bir titizlikle ve gizlilikle yapıldığının altını çizdi. Bu ayda kendilerine gelen zekatlardan özellikle öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Açık, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, engelli vatandaşlar ile ayrı ayrı iftarlar düzenleyeceklerini belirtti.

HATİMLİ TEHECCÜD NAMAZI

ZİYA HİSAR CAMİİ’NDE KILINIYOR

Mahalle buluşmaları kapsamında teravih namazlarını farklı camilerde kılarak vatandaşlarla hasbihâl ederek Ramazan’ı değerlendirmeye çalıştıklarını dile getiren Müftü İrfan Açık, “Yine öğle, ikindi namazı gibi zaman dilimlerinde mutlaka farklı camilerimize, mahallemize gitmeye çalışıyoruz. Çeşitli paydaşlarla Ramazan’da faaliyetlerimizin ivmesini biraz daha artırmaya çalışıyoruz.” dedi. Özellikle bu sene ilk kez Kütahya’da başlayan hatimli teheccüd namazının Ziya Hisar Camii’nde kılınmaya başladığına değinen Açık, “Her gün sabah saat dörtten itibaren başlıyor, yaklaşık bir saat sürüyor. İmsaka kadar çok rahat bir şekilde hatimli teheccüd namazımızı ifa etmeye çalışıyoruz.” dedi. Her camide kadın ve erkekler için mutlaka mukabeleler olduğunu ifade eden Müftü İrfan Açık, Kur’an kurslarında mukabelelerin ayrıca devam ettiği belirtti. Hocaların eşliğinde sadece çocukların katıldığı çocuk mukabelelerine de değinen Açık, pek çok programın aynı şekilde ilçelerde de düzenlendiğini vurguladı.

İTİKAF CAMİLERİ PLANLANACAK

İtikaf yapılacak camilerin planlamasını çok kısa süre içinde yapacaklarını söyleyen Müftü İrfan Açık,  İtikaf, Ramazan ayının son 10 gününde yapıldığı için vatandaş taleplerinin kendilerine bir hafta içerisinde geleceğini belirtti. Açık, daha önce uygun camilerde yapıldığı gibi bu sene de itikafa girmek isteyen vatandaşlara yardımcı olacaklarını dile getirdi.

Enderun usulü teravihin makam bilgisi olan imam ve müezzinler sayesinde icra edildiğini belirten Müftü İrfan Açık, “Mesela Ulu Cami’deki görevlilerimiz makam bilgileri olması sebebiyle her 4 rekatta farklı makamda, enderun usulü teravihi kıldırıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Ramazan’ın aslında bir okul, bir medeniyet olduğunu belirten Müftü İrfan Açık, “Bu sene ne yazık ki oruçla yası beraber tutuyoruz. Zaten Ramazan medeniyeti de duygu yoğunluğu yaşamaktır. Dinde duygu olmazsa deruni bir yapı olmasa anlayış ruh olmazsa; kabuk yani biçimle formel şekilde bir anlam üretemeyiz. Hem şekil hem ruh birlikte, hem öz hem kabuk mutlaka birlikte olmalı, birbirinden ayrılmamalı.” dedi. 

‘ZEKAT İSLAMIN KÖPRÜSÜDÜR’

Ramazan’ın aynı zamanda bir medeniyet olduğunu vurgulayan Müftü İrfan Açık, “Namazıyla, fitresi ile Ramazan bir medeniyettir. Peygamber Efendimizin (S.A.V) ifadesi ile zekat İslam’ın köprüsüdür. Zekat konusunu daha çok insanımıza, vatandaşımıza duyurmamız lazım. Ahirete selametle, güzellikle, rahatlıkla kavuşabilmenin en güzel yollarından bir tanesidir. Bu köprüyü yıkmamak, inşa etmek ve bu köprüyü sağlam temeller üzerine sabit kılmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye Diyanet Vakfının bu konuda büyük çaba harcadığına değinen Açık, makbuzsuz, banka girişsiz, kayıtsız hiçbir bağışın kabul edilmediğini her şeyin şeffaf ve hesap verilebilir şekilde tanzim edildiğini vurguladı.

‘RAMAZAN BİR MİLAT OLMALI’

Peygamber Efendimizin (S.A.V) “İki günü birbirine eşit olan zarardadır.” Sözünü hatırlatan Müftü İrfan Açık, “Her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan’da da manevi ivmemizi, hayrımızı, ibadetimizi artırarak devam edeceğiz. Yine peygamber efendimizin bir ifadesi var ben çok kullanıyorum: “Ramazan ayında özellikle Allah bize iyiliklerle, güzelliklerle kendinizi gösterin diyor.” Diğer zamanlarda tabii ki önemli ama mesela Peygamber Efendimizin (S.A.V) Ramazan’da daha cömert, esen rüzgârdan daha cömert olduğu sahabe tarafından ifade edilir. Zaten cömertti ama Ramazan’da daha cömertti peygamberimiz.” dedi. Müslümanlar için Ramazan’ın aynı zaman bir milat, bir muhasebe ayı olduğunu ifade eden Açık, diğer zamanlardaki eksik bırakılanların onarılması ya da onarılma çabası gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Müftü Dr. İrfan Açık, “Peygamber efendimizin hayat ölçüsü yapabileceğimiz, her zaman aklımızın en güzel yerinde bulunması gereken duası ile bitirelim. Ya Rabbi düzgün bir hayat, temiz bir ölüm, mahcup olmayacak bir hesap nasip et.” Duası ile sözlerine son verdi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *