ÜSTÜNKAYA’NIN ÇİNİ DESENLERİ KİTAP HALİNE GETİRİLİYOR: DÜNYADA SES GETİRECEK

157

UNESCO tarafından ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülüne layık görülen Kütahyalı çini sanatçısı Hamza Üstünkaya’nın, 7 bine yakın çini deseninin kitap haline getirileceği bildirildi. Üstünkaya, “Bu desenler hiçbir yerde yok. Basıldığı zaman dünyada ses getirecek binlerce yepyeni desenler var.” dedi.

77 yaşındaki çini ustası Üstünkaya, yaptığı açıklamada, babasından devraldığı çini sanatını bugünlere taşıdığını ifade etti. “Ateşte açan güller” olarak nitelendirdiği çini sanatının kolay olmadığını dile getiren Hamza Üstünkaya, “İnsan çini yaparken düşüncelere dalar. Yaparken zevk aldıran, fırından çıkarken heyecanlandıran bir eserdir. Çini bir göz zevkidir” dedi.

‘DÜNYADA DESEN TARZINI DEĞİŞTİREBİLİRİM’

“Kütahya çinimizin simetriği, rengi ve deseni boldur. Günümüzde bu tarz çalışma yapan çok fazla kişi yok. Ben de yaklaşık 33 yıldır çinimiz için özgün desenler çiziyorum” diyen Üstünkaya, “Benim hesabıma göre 17 ila 20 kitaplık desen var. Yani bu 17 kitap basılırsa, bu desenler hiçbir yerde yok. Benim zaten iddiam var, dünyada desen olarak bu tarzda şeklini değiştireceğim. Sanırsam da değiştirirdim. Basıldığı zaman dünyada ses getirecek binlerce yepyeni desen var.” dedi.

ÖDÜLÜ ATÖLYEDE ÇALIŞIRKEN ÖĞRENDİ

Kişisel özelliklerini anlatan Üstünkaya, “Benim bir tabiatım var. Ben bir evimi bilirim, bir işimi bilirim. İnsan içine çok çıkmam. Hiçbir yere gidip de bana şu makamı verin, şöyle bir şey yapın demem ama sanatımı gördükçe gelen, soran, arayan çok olur. Ben atölyemde çalışırken bir heyet geldi, bu ödülü vermek istediklerini söylediler ve bunun olduğunu müsteşarın yanında öğrendim ben. Bir heyecanlandım ama o günden bugüne çevrem çoğaldı. Bunun bana nakti hiçbir katkısı olmadı.” dedi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *