‘İS DEĞİL İZ BIRAKTIK’ NAFİ GÜRAL’DAN TARİHİ BİR VEDA

118

27 yıl şerefle görev yaptığı KUTSO’ya veda eden İş İnsanı Nafi Güral, oda organlarında görev yapmak külfetse, sırası gelenin külfete katlanması gerektiğini; görev yapmak şeref ise, sırası gelenin bu şereften nasibini alması gerektiğini vurguladı. Güral, her KUTSO meclisinin arkasında sis değil iz bıraktığını belirtti.

İş İnsanı Nafi Güral, tarihi bir konuşma ile görevlerinin son erdiğini açıkladığı Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’na (KUTSO) veda etti. Güral, KUTSO’nun tarihini, kurumsallaşma adımlarını ve Kütahya’ya sağladığı yatırımları anlattı.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’na (KUTSO) veda konuşması yayınlayan İş insanı Nafi Güral, oda görevlerinin sonlandığını belirtti. Göreve başladıkları günlerde ülkenin ekonomik imkânlarının çok sınırlı olduğunu hatırlatan Güral, devamında 2001 krizinin yaşandığını ve dört rakamlı faizle tanışan üyelerinin, çok zorlandığını dile getirdi. Güral, oda olarak kriz yönetimini devreye aldıklarını, ekonomik sıkıntı çekmeden yola devam edilebilecek bir model oluşturarak, oda hizmetlerinden başka, hedefledikleri yatırımları yapmaya başlayabilecek imkânlar yarattıklarını vurguladı.

‘100 YAŞI YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLANSIN’

1995 yılındaki oda seçimlerinde talip olmadan KUTSO Yönetim Kurulu başkanlığına seçildiğini ifade eden Güral, o yıldan 2022’ye kadar 27 yıl şerefle görev yaptığını açıkladı. KUTSO’nun tarihinin hiç bir döneminde seçim kavgaları ile meclis ve yönetimin oluşmadığını ifade eden Güral, 1926 da kurulan KUTSO’nun bugün 98 yaşında olduğunu aktardı. 2026 yılında KUTSO’nun 100. Yaşını kutlama etkinlikleri yapılmasının odanın itibarını artıracağına işaret eden Güral, halen görevde bulunanlarının odanın şanına yakışacak kutlama yapacaklarını belirtti.

‘SIRASI GELEN BU ŞEREFTEN NASİBİNİ ALIR’

98 yılın üçte birinde Başkan olarak görev yaptığını hatırlatan Güral, “Hatırlayacağınız gibi 2008 ve 2012 ve 2018 yıllarında Yönetim Kurumu Başkanlığı görevimi devir etmek istedim, ama meclisimden izin alamadım.” Dedi. 2018 yılında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Madem yönetim kurulu başkanı olmak istemiyorsun, o halde meclis başkanı ol” talebi üzerine meclis başkanı olduğunu aktaran Güral, “Görev yaptığım 27 yıl boyunca sizlerin sinerjisinden çok yaralandım. Bilgi birikimlerimiz, asaletiniz, hoş görünüz, görev anlayışınız, sevgi saygı ölçülerini çok dengeli şekilde kullanmanız odamızın değerini artıran faktörler olduğu gibi; emanet aldığımız görevimizi hakkıyla gerçekleştirmemizin teminatı oldu. 1926 den başlayan, hiç sorunsuz kavgasız devam eden oda organlarımız, kuruluşundan beri hizmet eden seçilmişlerimiz sayesinde devam etti, inşallah böyle devam eder.” Dedi. Oda organlarında görev yapmak külfetse sırası gelenin külfete katlanması gerektiğini; görev yapmak şeref ise, sırası gelen bu şereften nasibini alması gerektiğini vurgulayan Güral, “Ben şahsen şeref aldığımı düşünüyorum. Ancak makamın değerinden yararlanmak değil, makama değer katmak, takdirle anılacak izler bırakmaktır.” Şeklinde konuştu.

Görev yaptığım 27 yıl boyunca mecliste ve yönetimde birlikte çalıştığı yüzlerce ismi sevgi ve saygıyla  anan, rahmetli olanları hayırla yad eden Güral, “1995’den beri sırası geldiği için göreve talip olan arkadaşlarımızdan oluşan, her meclis dönemi tamamlandığında, arkanızda bıraktınız izleri gururla hatıralarında işlediniz. Şimdiye kadar hiç bir görev dönemimiz iz yerine is bırakmadı şükürler olsun.” Dedi.

İLK ÜÇ ODADAN BİRİ KUTSO OLDU

1995 yılında göreve gelen meclis olarak 1999 seçimleri için ilk iş, oda meclisinin insan kaynağı yetiştiren bir kurum olması amacıyla çalıştıklarını belirten Güral, “İstedik ki, odamız insan kaynağı olsun, şehrimiz için seçilecek makamlara aday arayışları olduğunda oda potansiyellerine göz atsınlar.”dedi. Odaya fiilen hizmetleri olan iki üyenin milletvekili olduğunu açıkladı. TOBB bünyesindeki odalar arasında ilk üç odadan biri olarak oda internet site oluşturduklarını ifade eden Güral, oda başarılarının kalıcı olmasını sağlayacak kurumsallaşma hamlelerini gerçekleştirdiklerini belirtti.

TOBB GÖREVLERİ İLE ÖNEMLİ ROL OYNADI

Öncelikle çalışma sistemi belirlediklerini söyleyen Güral, KUTSO’nun Türkiye genelindeki odalar içinde iyi bilinen ve itibarlı bir oda olduğuna dikkat çekti. KUTSO’yu temsilen üstlendiği görevleri sıralayan Güral, “TSO konsey üyeliği, TSO konsey başkanlığı, 61. 63. Dönem TOBB Genel kurulu başkanlığı, Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeliği, Yüksek disiplin kurulu başkanlığı Yüksek istişare kurulu üyeliği, Strateji geliştirme yüksek kurulu üyeliği, Karma Ekonomik konseyi yurt dışı programlarında bakanlarla birlikte TOBB delegesi olarak görevler, Paris’te  OECD toplantılarında TOBB temsilcisi olarak görev verilmesi görevlerini üstlendim. Paris’te, 1915 Ermeni tehcirinin 100, yılı nedeniyle Ermeni diasporasına karşı ülkemizin hamlelerinde TOBB delegesi oldum. TOBB programları kapsamımda Kanada, Silikon vadisi, Fas gibi ülkelerde ikili temas heyetlerinde görevler aldım.” Dedi.

50 YILLIK İHTİYACA HİZMET EDECEK                                          

KUTSO’nun yatırımlarına dikkat çeken Nafi Güral, “Cumhuriyet caddesi üzerindeki oda binamızın yetersizliği dikkate alınarak, bedeli ödenerek belediyeden arasını satın alıp, halen kullanmakta olduğumuz oda binamız ihaleye çıkarılmadan, odamız tarafından inşa edildi. Mesleği inşaat arkadaşlarımız kendiişlerine başlamadan önce oda inşaatına gelerek özveri işe çalıştılar, odamızın en az 50 yıllık ihtiyacına yetecek büyüklükteki binamızı en ekonomik maliyetle tamamladılar, bu vesile ile kendilerine şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhuriyet caddesinde belki Kütahya’nın en değerli köşesinde bulunan, deprem riski olması nedeniyle kullanılması sakıncalı eski oda binamızın kazanılmasını hayal ediyorum. Halen kullanmakta olduğumuz oda binamızda, TOBB bünyesindeki hiç bir odada uygulaması olmayan imkanlar yaratılarak, tüm meslek komiteleri için çalışma odaları hizmete sunuldu. Eskişehir yolu üzerinde bina satın alınarak, Kütahya’da üretilen ürünlerin daimi sergi binası olması sağlandı, salon hizmete açıldı, bir kaç yıl açık kaldı ama bir firma dışında talep olmadığı için amacına ulaşamadı ve maalesef kapatıldı. Bina, Halen ekmek fabrikası olarak kirada.” Şeklinde konuştu.

‘YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ

FAKÜLTESİ YERLEŞKESİ OLMALI’

Eğitime verdikleri öneme değinerek faaliyetlerini sıralayan Güral, KUTSO Eğitim vakfının kurduklarını, Atatürk Endüstri Meslek Lisesi, KUTSO Endüstri Meslek Lisesi, KUTSO İlköğretim Okulunu eğitime kazandırdıklarını açıkladı. TOBB ETU mütevelli heyetine müracaat ederek, Kütahya’da TOBB ETÜ ye bağlı yüksek teknoloji mühendisliği fakültesi ile yüksek Teknoloji meslek yüksekokulu kurulmasını talep ettiklerine değinen Güral, “TOBB ETÜ Üniversite senatosu talebimizi onaylayarak YÖK’e gönderdi. Fakülte binamızın en İstanbul Antalya yol güzergâhında bulunması, odamızın adının ezberlenmesi, diğer odalara örnek olması amacıyla arsa arayışlarımız sürerken belediyenin ihaleye çıkardığı arsaya talip olduk. Kütahya iş insanları ihalede amansız rakip olarak kıran kırana mücadeleye girdiler, sonuç olarak, yapılacak binanın 1/4 kısmının ve o günün parası ile belediyeye 946bin TL ödeyerek arsayı satın aldık. Sadece odamızın kaynakları kullanılarak devasa binayı inşa ettik, bina fakülteye için beklemeye alındı. Ben de KUTSO yönetim kurulu başkanı olarak öğrenci yurdunu yapıp üniversiteye hibe edecektim. TOBB ETÜ talebini YÖK e iletti, Ancak, siyasi otorite üniversitelerin sadece bulundukları illerde fakülte ve yüksek okul açmalarına müsaade edileceği gerekçesi ile kabul edilmedi. Devasa Binamız hizmet için bekliyor. TOBB ETÜ yüksek teknoloji mühendisliği fakültesi olmadığına göre,  boş duran devasa binamız için gönlümden geçen, DPÜ KUTSO Yapay Zeka Mühendisliği Fakültesi yerleşkesi olarak eğitime hizmet vermesidir.” ifadelerini kullandı.

Kütahya’da ilk gümrük müdürlüğünün zamanın milletvekili Emin Karaa’nın gayretleri ile 1998’de  kurulduğunu ama maalesef devam edemediğini aktaran Güral, “İktidar değişti, odamızın yılmadan konuyu takip etmeleri sonucunda tekrar kuruldu, halen başarı ile çalışıyor.” Dedi. KUTSO’nun başlangıçta B grubu sonraki denetimlerde A grubu akredide oda özelliği kazandığını belirten Güral, Türkiye genelinde az sayıdaki A gurubu akredite oda dan biri olduklarına değindi.

REKOR ZAMANDA TAMAMLANDI

30 Ağustos OSB’nin kurulması aşamasında var güçleri ile çalıştıklarını belirten Güral, “Bir siyasi veya başkaca bir destek almadan, 17 ay gibi rekor kısa zamanda yatırımlara hazır hale getirildi, bu başarının elde edilmesinde Salih Çetiner tek başına ordu gibi çalıştı bu vesileyle kendisine şükranlarımı sunuyorum” dedi. Kütahya Serbest Bölgesinin şehre kazandırılması çalışmalarının 2015 yılında görevde olan vali tarafından engellendiği için hayata geçirilemediğini dile getiren Güral, yerine gelen valinin döneminde 15 Temmuz süreçleri başladığı için çalışmanın gündeme gelemediğini belirtti. İlçe odaları ve borsa ile hiç sorunsuz çalıştıklarının altını çizen Güral, Türkiye’ye örnek olan bu birliktelik nedeniyle odalar ve borsaların TOBB nezdinde itibar kazandığını başkanların TOBB organlarında görev yaptığını KUTSO’nun kadın temsilcisinin de başkan olarak görev yapmaya devam ettiğini vurguladı.

KUTSO’nun tarihine değinen Güral, “1999 yılında Bazı üyelerimiz alternatif listelerle seçimlere katıldılar, olgunluk içinde geçen seçimlerde bir kısmı meclise girdiler ama başkanlığı alamadılar. Alternatif listelerden meclise giren arkadaşlarımızın içinde işlerini kaybedenler odamızdan ayrıldı. Başarılı şekilde ekonomiye katkı vermeye devam eden üyelerimizi ise dışlamadık, 2003 yılında yönetime aldık, kazandık; kazanmamış olsaydık, muhtemelen odamız içinde ikilik tohumları ekilecek, yeşerecek, kuruluştan beri devam eden birlik beraberlik ortamı zarar görebilecekti. Odamız bu üyelerimizden çok yararlandı, bazılarının unutulmaz hizmetleri oldu, unutmayalım ki, odamız kimsenin malı değildir. Emanet görevini alanlar bu hususu akıllarından çıkarmamalı, emaneti titizlikle muhafaza etmeli ve geliştirmelidir.” Dedi.

Kendisini KUTSO Meclisinin bir ferdi olarak gördüğüne değinen Güral, “Dikkat ederseniz ben sembol gibi kaldım, her şeyi arkadaşlarım yaptılar sağ olsunlar.” Dedi. Meclis ve yönetim kurulunda görev yapan herkese teşekkür eden Güral, “6 meclis başkanı ile en küçük bir tatsızlık yaşamadan güzel hizmetlere meclisle birlikte ortak olduk. 5 genel sekreterim ile sevgi saygı ortamında çalıştık, hem geçmiş dönem, hem de yeni göreve başlayan genel sekreterimize teşekkür ediyorum. İşlerindeki sorumluluk anlayışı ile can siparane görev yaparak odamızı taçlandıran, beni hep güçlü kılan meclisimize ve yönetim kurulu üyelerime, meclis, yönetim, OSB gibi kulvarlarda başarılı çalışmalarla birlikte, özellikle OSB genişlemelerindeki başarıları ile taçlandıran 30 Ağustos OSB’ de Salih Bey, Mahmut Bey ile Kütahya OSB’de Tolga Bey ve çalışma arkadaşlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Borsamız ile ilçe Ticaret ve Sanayi odalarımız Simav, Tavşanlı, Gediz meclislerine, yönetimlerine, Başkan’larına teşekkür ediyorum. Beraber seçildiğim çalışma arkadaşlarıma, profesyonellerime karşı istemeden yaptığım hatalarım olduysa, özür dileyerek helallik istiyorum.” İfadelerini kullandı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *