DEVLETE HAYVANLARI KORUMAK İÇİN POZİTİF YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİLMELİ: KANUNLAR CAYDIRICI NİTELİKTEN YOKSUN

211

Artan hayvan katliamlarına karşılık faillere yatarı olmayan cezalar verilmesi, iyi hal indirimleri yapılması ve kanunların caydırıcı nitelikten yoksun olmasının hayvanların yaşamını tehdit ettiğini belirten Kütahya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Av.Hediye Türkol Kehribar, cezalar üst sınırlar artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kütahya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Av.Hediye Türkol Kehribar, 4 Nisan Hayvan Hakları Gününe ilişkin açıklamada bulundu.

HEDEF FARKINDALIK YARATMAK

2010 yılından bu yana 4 Nisan tarihinin her yıl ‘Dünya Sokak Hayvanları Günü’ olarak kutlandığını belirten Türkol Kehribar, 4 Nisan Hayvan Hakları Gününün amacının tüm dünyada sokakta yaşayan hayvanların zor yaşam koşullarını iyileştirmek ve içinde bulundukları duruma ilişkin farkındalık yaratmak olduğunu ifade etti.

Şehirlerde ve yerleşim yerlerinde hayatlarını sürdürmeye çalışan sahipsiz hayvanların Türkiye’de Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kontrolsüz nüfus artışının önlemek için Belediyeler tarafından kısırlaştırılma uygulamaları yaptığını ifade eden Türkol Kehribar, kısırlaştırma uygulamalarının önemine vurgu yaptı. 

EROS İÇİN VERİLEN CEZA YETERSİZ!

Can dostlara ilişkin saldırı ve şiddete her gün yenisinin eklendiğini ifade eden Türkol Kehribar, “En son, kedi canımız Eros’a yönelik saldırıda fail İbrahim Keloğlan’a verilen 1 yıl 3 ay hapis cezasının üst mahkemece bozulmasının ardından yeniden yargılama yapılarak Keloğlan’a iyi hal indirimi yapılarak ‘kasten hayvan öldürme suçundan ‘2 yıl 6 ay hapis cezası verildi ve sanık hakkında verilen Ceza Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadar en yüksek ceza olmasına rağmen gene  yetersiz kaldığını düşünmekteyim.” İfadelerini kullandı.

İTİRAZ VE DENETİM ZORLAŞIYOR

Sanık hakkında verilen iyi hal indirimini eleştiren Türkol Kehribar, “Artan hayvan katliamlarına karşılık faillere yatarı olmayan cezalar verilmesi, iyi hal indirimleri yapılması, kanunların caydırıcı nitelikten yoksun olması hayvanların yaşamını tehdit etmeye devam etmekte, ayrıca dava duruşmalarına katılma talepleri reddedildiği içinde hakkaniyetsiz kararlara itiraz etmek ve denetime tabi tutulmasını sağlamak da zorlaşıyor.” Şeklinde konuştu. Türkol Kehribar maalesef ki aynı durumun kadına yönelik suçlarda da yaşandığına dikkat çekti.

CEZALARIN ÜST SINIRI ARTMALI

Anayasanın hayvanların hissedebilir bireyler olduğu biçimde düzenlenmesi ve devlete hayvanları korumak için pozitif yükümlülükler getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Türkol Kehribar, “Hayvanları Koruma Kanunundaki cezalar TCK içinde üst sınırlar artırılarak ve suçun taksirle de işlenmesi halinde de cezalara bağlanmalıdır.” Şeklinde konuştu.

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *