‘YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR’

480

İl genelindeki konutların neredeyse yüzde 60’lık bölümünün 2001 yılından önce yapıldığına dikkat çeken Altın Emlak Kütahya Temsilcisi, Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, hazırlanacak eylem planı ile bu binaların depremde dayanıklılığının kontrol edilip “yarın çok geç olmadan”gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

10 ili etkileyen, binlerce canı yitirdiğimiz depremin ardından açıklamalarda bulunan Altın Emlak Kütahya Temsilcisi, Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, Kütahya’daki yapı stoğu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Depremin merkez üssü Kütahya değil, Türkiye’nin herhangi bir şehri olsa da; deprem ile Kütahya’nın da sallandığını belirten Uzman, “Deprem gerçeğini değiştiremeyiz. Ama bu ilde yaşayanlar olarak değiştirebileceğimiz şeyler var” ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 60’A YAKINI 2001 ÖNCESİ YAPILDI’

Uzman, Domaniç, Tunçbilek, Tavşanlı, Köprüören, Porsuk, Sabuncu, Altıntaş, Dumlupınar’ın ikinci derece; Simav, Emet, Dağardı, Hisarcık, Örencik, Aslanapa, Çavdarhisar, Gediz, Pazarlar, Şaphane’nin ise birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlattı. Yapım yılı bilinmeyenlerle birlikte il genelindeki konutların neredeyse yüzde 60’lık bölümünün 2001 yılından önce yapıldığına dikkat çeken Uzman, konutların yüzde 32,50’sinin 1981-2001 arası, yüzde 21,80’inin 1980 öncesi inşa edildiğini açıkladı.

Acil eylem planı hazırlanması, bu binaların dayanıklılığı, inşaat kalitesi, kolon kesme gibi durumlarının kontrol edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine değinen Uzman, “Hatta 2001 yılından sonra yapılan binalar bile kontrol edilmelidir. Yıkılması gerekenler olası bir deprem yıkmadan yıkılmalıdır. Yüksek izin verilmemeli, yatay şehirleşmeye geçilmelidir” dedi.

‘BU MAHALLELERDE ESKİ BİNA ÇOK FAZLA’

Kütahya Merkez’de eski yapı stoğunun fazla olduğu yerleri, boydan boya Menderes Bulvarı ve sağlı sollu kapsayan mahalleler, Atatürk ve Abdurrahman Karaa Bulvarı, Saray, Ali Paşa, Fatih Mahallesi olarak açıklayan Uzman, bu bölgelerde denetimlerin şart olduğunu vurguladı.

Yıldırım Beyazıt ve Fatih Mahallesinin bir bölümü, Gaybi Efendi Mahallesi, Bölcek ve Osman Gazi Mahallelerinin zemin açısından sorunlu bölgeler olduğunu belirten Uzman, şu ifadeleri kullandı. “Bu mahallelerde de yeni yapılaşma olsa da kontroller yapılmalı binalar gözden geçirilmelidir.  Yoksa yarın çok geç olabilir… Biliyorum bu işlerin maliyeti büyük ve zor işler ama depremlerin faturası, maliyeti ve can kaybı çok daha büyük… Yoksa yarın çok geç olabilir…”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *