MİLYONLARIN AKLINDA ARTIK TEK BİR SORU VAR; EVİM DEPREME KARŞI GÜVENLİ Mİ?

491

Binaların depreme dayanıklılığını ölçmek için birden fazla yöntem bulunuyor. İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilcisi Kadir Fırat Zeybek ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, evinizin dayanıklılığını öğrenebileceğiniz yöntemler ve nasıl başvuruda bulunabileceğiniz hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardından, milyonlarca kişinin aklında aynı soru var: “Oturduğum bina sağlam mı? Evimin dayanıklılığını nasıl test ettirebilirim?”

‘BİRDEN ÇOK YÖNTEM VAR’

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilcisi Kadir Fırat Zeybek binalarının depremde güvenli olup olmayacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar için açıklamalarda bulundu. Bina güvenirliğinin ölçülmesinde birden fazla yol olduğunu ifade eden Zeybek, “Birinci yöntem Deprem öncesinde veya deprem sonrasında yapılabilen “Bina Durum Tespit Raporu” dedi. Yapısında gözlemlediği değişikliklere dair veya yapısı hakkında şüphelerinin giderilmesini isteyen kişilerin başvuracağı yöntemde belediyeden binanın onaylı mimari ve statik projesi temin edildiğini ifade belirten Zeybek, vatandaşların İMO Kütahya Temsilciliğinden ulaşılabilecekleri SİM ve İTB Belgesi olan uzman inşaat mühendislerine projeler ile başvuru yapılabileceğini vurguladı.

İLER DÜZEY İNCELEME GEREKLİ Mİ?

Bu rapor sonucunda; yapının projelerine uygun yapılıp yapılmadığı, varsa çatlakların yeri ve durumu, korozyona uğramış donatıların tespit edildiğini ifade eden Zeybek, “Binada olumsuz hareket olup olmadığı değerlendirilir. Bu rapor ön izlenim amacıyla hazırlanır ileri düzey inceleme gerekip gerekmediğine karar verilir.” İfadelerini kullandı.

‘HER GÜN ONLARCA TELEFON ALIYORUZ’

Art arda yaşanan depremlerin ardından Kütahya’daki olası bir depremde evlerinin depreme dayanıklılığı konusunda endişelenen vatandaşlar, binalarının güvenirliği hakkında uzman desteği almak istiyor. Hem Kütahya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri hem de İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kütahya Temsilciği, depremin ardından her gün onlarca endişeli vatandaştan telefon aldıklarını belirtti.

‘BİR DİĞER YÖNTEM BİNA PERFORMANS ANALİZİ”

Bir binanın depreme dayanaklılığını gösterecek yöntemler hakkında açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kütahya Temsilcisi Kadir Fırat Zeybek, “Bina Durum Tespit Raporu” yönteminin ardından binanızın depreme dayanıklılığını ölçecek daha ileri düzey incelemenin “Bina Performans Analizi” yönetimi ile yapılabileceğini dile getirdi. Zeybek, “Deprem öncesinde veya deprem sonrasında yapılabilen yöntemle Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 doğrultusunda; Taşıyıcı sistemden yeterli sayıda karot alınır. Taşıyıcı sistem donatıları tespit edilir. Rölöve çalışması yapılır. Zemin etüt çalışması yapılır.” Şeklinde konuştu.

‘GÜVENSİZ YAPILAR İÇİN GÜÇLENDİRME PROJELERİ HAZIRLANIR’

Bu veriler ışığında taşıyıcı sistemde oluşabilecek hasarların bilgisayar ortamında analiz yapılarak tespit edildiğini açıklayan Zeybek, sonucunda yapının güvenli veya güvensiz olduğunun ortaya çıktığını; güvensiz yapılar için güçlendirme projeleri hazırlandığını belirtti. Zeybek, SİM ve İTB Belgesi olan uzman inşaat mühendislerine başvuru yapılarak bu işlemler yaptırılabileceğini de dile getirdi. 

Üçüncü yöntem “Riskli Bina Tespitinin” 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu kapsamında yapıldığını dile getiren Zeybek, “Kat maliklerinin kentsel dönüşüm kanunu kapsamında binalarını yıkıp tekrar yapmaya karar verdikten sonra bu raporun çalışmalarına başlamalarında fayda vardır.” Dedi.

Binanın riskli olup olmadığı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisanslı firmaları tarafından tespit edildiğini dile getiren Zeybek, zemin katta bulunan taşıyıcı sistemlerden yeterli sayıda karot numunesi alınıp, donatı tespiti yapıldığını söyledi.

‘RİSKLİ İSE YIKIM SÜRECİ BAŞLAR’

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında binanın yıkılıp yıkılmaması hakkında bilgi verileceğini dile getiren Zeybek, incelme sonucunda yapının riskli yapı tespit edilmesi halinde yıkım sürecinin başlayacağını da sözlerine ekledi.

Binalarının depreme dayanaklılığını öğrenmek isteyen vatandaşlardan çok sayıda talep aldıklarını ifade eden yöntemler hakkında açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, “6306 sayılı kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak “Riskli Bina Tespitine” E-devlet üzerinden başvuru da bulunmak mümkün. 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ile yapılan bu incelemede eğer yapı riskli çıkıyorsa herhangi bir güçlendirme işlemi yapılamıyor, yıkılmak zorunda. Bu durumda kira yardımları da devreye girebiliyor.”

“Bina Performans Analizi” yönteminde ise alanında uzman inşaat mühendisleri devreye giriyor. Yapı riskli çıkıyorsa güçlendirme yapabilir binasını yıktırabilir ya da bunların hiçbirini yapmayabilir. Bunun bir bağlayıcılığı yok. Bu yöntem ücretli özel bir hizmet.” İfadelerini kullandı.

10 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Binasının depreme dayanaklılığını ölçtürmek için başvuruda bulunacak vatandaşların karşısına çıkan maliyetler ise yönteme ve binanın büyüklüğüne göre değişiyor. Gözlemsel bir rapor 10 bin TL civarından başlıyor, yapının büyüklüğüne göre artıyor.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *