HAYME ANA BEZ BEBEKLER TARİHİ YAŞATIYOR ‘İSTİHDAMA DÖNÜŞMELİ’

470

‘Geleneksel Sanatlar Genç Kuluçka Merkezi’ projesi kapsamında üretilen Hayme Ana bez bebekler geçmişten geleceğe köprü oluyor. Kursiyerlerinin yeteneklerinin istihdam oluşturulmasını temenni eden Bez Bebek Sanatçısı Şaziye İlgün, “Marifetli eller kültür turizmine ve ekonomimize katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği Kütahya Belediyesinin ‘Geleneksel Sanatlar Genç Kuluçka Merkezi’ projesi çerçevesinde Kütahya Halk Eğitimi Merkezi iş birliği ile açılan kurs, Kültür ve Turizm Bakanlığı bez bebek sanatçısı Şaziye İlgün rehberliğinde devam ediyor.

TİTİZLİKLE ÜRETİYORLAR

Kursiyerler tarafından büyük bir titizlikle ‘Hayme Ana giysili’ bez bebekler üretiliyor. Bez bebeklerin kültürel gelenekleri gelecek kuşaklara aktarmak için birer kültürel araç olduğunu ifade eden Sanatçı Şaziye İlgün, “Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği Kütahya Belediyesinin ‘Geleneksel Sanatlar Genç Kuluçka Merkezi’ projesi dahilinde Kütahya Halk Eğitimi Merkezi iş birliği ile geleneksel sanatımız olan ‘Bez bebek kursu’ açılmıştır. Kütahya’da bir ilk gerçekleşti. Her şeyi ile bir ilk, ilk bez bebek sanatçı, ilk bez bebek kursu, ilk kursiyerler, ilk kurumsal kurs olma özelliği ile başladık. Bize bu ilkleri yaşatan Kütahya Belediyesi Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık’a, Belediye Etüt Müdürü Mehmet Zenci ve değerli personeline, Kütahya Halk Eğitimi Merkezine çok teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.

‘DOĞAL ÜRÜNLER KULLANIYORUZ’

Germiyan Sokağı’ndaki UNESCO Şehirler Ağı Zanaat ve Halk Sanatları Konağı’nda devam eden kursta bez bebekler ile geçmişten geleceğe köprü olduklarını dile getiren İlgün, “Medeniyetlerin kesiştiği, Osmanlı İmparatorluğu’na yurt olmuş, şehzadeler şehri, Süleyman Şah’ın eşi, Ertuğrul Gazi’nin annesi, Osman Gazi’nin babaannesi Hayme Ana’yı Domaniç’in bağrında saklamaktadır. Domaniç Hayme Ana giysili bez bebeklerimizle kültürel mirasımızı yaşatıp gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Hayme Ana bez bebeklerin yapımında o döneme en yakın malzeme olan doğal keçe, çuha, pamuklu kumaşlar ve deri kullandık. Yüz şekillendirmesi iğne ardı tekniği ile yapıldı. Saçları yün iplik kullanılarak berik örgü ile şekillendi. Başlıkta çuha kumaş kullanılarak turalar ile süslendi. Kaftanı geleneksel Türk motifleri ile kanaviçe tekniği ile işlendi. Önlüğü hakiki keten kumaştan olup, üzeri doğadan esinlenerek bezendi. Çarığı hakiki deriden dikişsiz teknik ile yapıldı.” Şeklinde konuştu.

‘HEM TURİZME HEM EKONOMİYE KATKI’

Kursiyerlerimin özverili, sabırlı ve titiz çalışmaları ile ustalık yolunda ilerlediğini dile getiren İlgün, “Bu başarılı hanımların yollarının açılmasını, onlara istihdam oluşturulmasını ümit ediyorum. İnanıyorum ki marifetli eller kültür turizmine ve ekonomimize katkı sağlayacaktır. Hem Kütahya’mız hem kadınlarımız kazanacak. Biliyoruz ki sanatı yapan değil, destek verenler yaşatır; değer verenler geleceğe taşır” ifadelerini kullandı.” Dedi. Kursiyerler Fatma Ovacık ve Gülnur Uslu, kursun kendilerine büyük bir heyecan kattığını ifade etti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *