BORUMUZ ÇOK KARBÜRÜMÜZ YOK

669

  İnşallah oda olacak ve artık borda bizimde borumuz ötecek. Zira Ak Parti Milletvekilleri Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı, Mehmet Demir işe hızlı girdiler. Nede olsa yeniler yorgun argın değiller. TBMM’ye girince makamların tadını çıkarmadan işe koyuldular. Yıllardır halkın içinde olan, çantalarında Kütahya’nın sorun ve beklentileri bulunan vekillerimiz, bakanları ziyaret ederek verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyorlar. 

 Bunlardan biride ve en önemlisi de bor karbür tesisi. Dünya bor rezervinin yüzde 70’ine sahip olan ülkemizde bor karbür tesislerinin olmaması hem ciddi bir eksiklikti hem de iktisadi kayıptı. Zira bor karbür savunma sanayinde, zırh malzemelerinde, aşınmaya dayanıklı makina parçalarının üretiminde ve daha hassas yerlerde kullanılan, ithal edilen bir ürün. Dünyada 4 ülkede üretilen bu kıymetli ürünü ülkemize kazandırmak için yapılan yatırımlar Türkiye’ye çok şey kazandıracaktır. Önceden bor madeni düşük fiyatla ihraç edilirken, 19 Marttan bu yana Bandırma’da bor karbür üreterek, çok yüksek fiyattan satarak ekonomiye değer katıyoruz. Cevherden mücevhere anlayışıyla çalışan iktidar, bunlarla yetinmeyerek ürün çeşitliliğini artırmak, farklı alanlarda kullanılmak amacıyla stratejik öneme sahip ürünler üreterek hem kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz hem de ihraç ederek ülkemize döviz kazandırıyoruz.

 Ülkemiz için en önemli ve en stratejik sektörlerden biri olan savunmaya sanayinde, nükleer enerji santrallerinde ve daha birçok yerde kullanılan ve kullanım alanı her geçen gün artan, kimyasal bir bileşen olan bor karbürü ithal listesinden çıkarılıp ekonomiye kazandırmak için önemli yatırımlar yapıldı, yapılıyor.

 Bor karbür konusundaki hassasiyetimi bilen takipçilerim yazdıklarımı hatırlayacaklardır. 19 Mart’ta Bandırma’da ülkemizin ilk bor karbür tesisi açıldığında bor karbürün Kütahya’ya daha çok yakışacağını belirtmiş, ” Darısı boruyla bereketli Gazi Emet’imizin başına” diye yazmıştım.

 Önceki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Emet’te yıllık 5 bin ton kapasiteli bir bor karbür tesisiyle ilgili çalışmaların başlatıldığını belirtmiş ve dünya bor rezervinin yüzde 40’ına sahip olan Emet’e bor karbür tesisinin yakışacağını söylemişti. Bunu değerlendiren milletvekillerimiz, devlette devamlılık esastır inancıyla Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar’ı ziyaret ederek konuyu gündeme getirerek sürecin hızlandırılmasını istediler.

 Geçen hafta gazetemizde muhabir arkadaşımız Fatma Sümer’in bununla alakalı bir haberi vardı.” Beş kat daha büyüğü Kütahya’ya kurulacak” başlıklı haber özetle şöyleydi.” Emet’te düzenlenen EMFEST’e katılan AK Parti Milletvekili Mehmet Demir, Bor karbür tesisi ile ilgili konuştu. Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar’la yapılan konuşmaların detaylarına yer vererek ” Dünyanın incisi bor madeninin dünyada ki rezervinin 3’te biri Emet ve Hisarcık’ta. Biz Türkiye’nin en büyük rezervlerine sahip topraklar üzerinde oturuyoruz ve bunların sahibiyiz. Bugüne kadar yapılmış çok hizmet var. Bu hizmetleri daha da artırmak için sizleri temsilen üç milletvekili arkadaşımızla birlikte sayın bakanlarımıza ziyarette bulunduk.  Bandırma’da kurulan tesisin tam 5 katı büyüklüğündeki bor karbür tesisi Emet’e ve Hisarcık’a kurulacak ve bizde size daha büyük müjdeler vereceğiz” dedi. Müjde deyince aklıma keşke Sayın milletvekillerimiz ortak bir hesap açsalar da Kütahya ile ilgili hizmet ve müjdelerini oradan paylaşsalar fikri geldi.

  Hükümet doğal kaynaklarımızı etkin duruma getirmek, istihdam oluşturmak, ekonomiye kazandırmak, dışa bağımlılıktan kurtulmak için aktif biçimde çalışırken, maden çeşitliliği bakımından zengin olan Kütahya’da ihmal edilmemeli. İlkin stratejik değere sahip, kullanım alanı genişleyen, pazarı artarak devam eden bor madeninden değerli ürünler elde etmek, kârlı hale getirmek ülkemiz ve ilimiz için önemlidir ve gereklidir. Yatırımlar ve hizmetleri konusunda gayreti olanlara, AK Parti teşkilat başkanlarına, mebuslara ve ilgili bürokratlara başta biz basın mensupları olmak üzere hepimiz destek vererek ilimizin arzu ettiğimiz yere gelmesi için gayret etmeliyiz. İnanıyorum ki desteğimiz onlara moral verecek ve daha çok çalışacaklardır. Değerli okurlarım, aşırı sıcaklar beni tembelleştirdiğinden yazımı son güne bıraktığım için çabuk yazmam gerekti. Eğer bir sürçü lisan ettiysem affola. Sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *