‘BU SORUNU BİZ YARATTIK’

1098

Başı boş köpek sorunun insan eli ile yaratıldığını ifade eden Doğa ve Hayvan Sevenler Derneği Başkanı Sevgi Keler Tola, özellikle kırsaldan besleme noktalarına bırakılan yavru hayvanların, popülasyonu hızla artırdığına değindi. Keler Tola, hayvan haklarını koruma adına attıkları adımlarda hukuksal gelişme kaydedemediklerinin altını çizdi.

Doğa ve Hayvan Sevenler Derneği Başkanı Sevgi Keler Tola, 4 Ekim Hayvanları Koruma günü dolayısıyla hayata geçirdikleri etkinlikler ve hayvanların korunması adına Kütahya’da atılabilecek adımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

‘AÇ HAYVAN AGRESİFLEŞİR’

4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde gerçekleştirildikleri etkinlikler hakkında bilgi veren Doğa ve Hayvan Sevenler Derneği Başkanı Sevgi Keler Tola, son dönemde artan başı boş köpek sorunu ile ilgili de konuştu. Başı boş köpek sorunun insan eli ile yaratıldığını ifade eden Keler Tola, “Bu hayvanları bu duruma yine biz getiriyoruz. Evet korkan insan ile empati yapmak şart ama bu köpekler açlıkla mücadele ediyor. Ramazan ayını hatırlayın insanlar ne kadar agresif oluyor. Aç olduğu sürece hayvanlar agresif olacak. O yüzden besleme ve yaşam alanının kurulması çok önemli. Sokaktaki hayvanların hali gerçekten çok perişan. Örneğin son olarak Yoncalı beslemesine gittim yol üzerinde üç köpek cesedi ile karşılaştım. Hayvanlar kısırlaştırılmış besleme noktasına bırakılmış ama bu hayvan şehirde yaşamış kırsal da yapamıyorlar. Kırsalda büyüyen hayvanlar kendi alanlarını koruma içgüdüsü ile diğerlerine zarar veriyor.” Dedi. TOKİ, Enne tarafından her gün şikayetler geldiğini belirten Keler Tola, o aciz hayvanların aç olduğunu unutmamak gerektiğini vurguladı.

‘KÖYLERDEN BESLEME NOKTALARINA BIRAKIYORLAR’

Sosyal medyada tüm bunları anlatmaya çalışınca tek söylenen sözün “O kadar seviyorsanız evinize alın” olduğunu dile getiren Keler Tola, “Bu yaklaşım bir çözüm olamaz.” Dedi. Hayvanseverler olarak en büyük sorunu köylerle yaşadıklarını dile getiren Keler Tola, “Doğum yapan anne ve yavrular besleme odaklarına bırakılıyor. Belediyenin bunun önüne geçme şansı yok. Bu durum vicdanla ilişkili. Köylü köpeğini direkt kısırlaştırılmak için bir adım atsa hem üreme bitecek hem popülasyon azalacak, hem de önünde sonunda şehre gelen bu hayvanların verdiği şikayetler de azalacak.” Dedi.

Tavşanlı’da bir köyde köpeklerin yaşlandığı için vurulduğunu, Enne’de besleme yaparken darp edildiklerini, Sultanbağı’nda köpeğe cinsel tacizin kanıtlarının elinde bulunduğunu ifade eden Keler Tola, bu durumlarda hukuksal hiçbir gelişme kaydedememenin acısını yaşadıklarını vurguladı.

4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde Kütahya Belediyesinin organize ettiği sokak hayvanları etkinliğine özel mama kabı ve mama dağıtımına katıldıklarını ifade eden Sevgi Keler Tola,  80. Yıl İlköğretim okulunda duyarlı, hayvan sever bir öğretmen arkadaşımız var her yıl proje üretiyor. 6. Sınıf öğrencileri kedi köpek yatağı evi yapıyorlar. Onları teslim aldık.

Bu kadar başıboş hayvana mama yetiştirmek de zor. O yüzden ben bunu sorun olarak gören insanlarla aynı şeyi düşünemiyorum. Çünkü açlık her canlı için çok zor.

Şehir dışındaki diğer dernekler de görüşüyoruz. Büyükşehirlerde insanlar genelde pikniğe giderken araçlarının arkasında mama ekmek taşıyor. Kütahya’da maalesef böyle bir kültür yok. Biz bu hayvanları önce bir besleyelim sonra bakalım saldırıyorlar mı? Köpekler karınlarını doyurmak için birbirini yiyor.

Bir barınak daha yapılacağını biliyorum ama projeler yıllar sürüyor. Yaşam alanı oluşturulması kolay olmuyor. Biz gönüllüler olarak besleme yapmaya hazırız.

Besleme bilinçli yapılmalı. Yol ortasına tavuk kemikleri bir tyavrunun ölümüne sebep oldu. Olmadık yererde mesleeme yapılıyor: cadde yol kenrarı. Halbuki odaklarda besleme olmalı. Sabah saatlerinde havanla rçıkkmıyor. Akaşm saatlerinde çöp kanerlarında yiyecek arıyorlar. Tüm gün aç kaldıkları için.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *