KSBÜ AKADEMİSYENLERİNDEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA: BAĞIRSAK-BEYİN EKSENİ HASTALIKLARA ŞİFA OLACAK

1060

Bağırsak florasının bozulmasından kaynaklı beyin hastalıklarının tedavisine yönelik proje çalışmaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Fatih Kar, “Proje 2 yıl süre ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nca destekleneceği için çok mutluyuz.” İfadelerini kullandı.

DESTEKLENMEYE DEĞER BULUNDU

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) akademisyenlerinin, bağırsak florasının bozulmasından kaynaklı beyin hastalıklarının tedavisine yönelik gerçekleştirdikleri proje çalışması Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Fatih Kar’ın yaptığı proje çalışmasında; Prof. Dr. F. Emel Koçak, Doç. Dr. Cansu Özbayer, Doç. Dr. Cengiz Koçak, Doç. Dr. Derya Berikten, Doç. Dr. Ceyhan Hacıoğlu ile Öğr. Gör. Ezgi Kar araştırmacı olarak yer alıyor.

 “NCM460 Hücre Hasarı ve Nöroinflamasyon Sıçan Modelinde Bor İlaveli Fekal Mikrobiyota Transplantasyonun Nefrojenik ve Nöroprotektif Etkisinin Bağırsak-Beyin-Mikrobiyota Ekseni Üzerinden Araştırılması” başlıklı proje TÜSEB Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (B grubu) kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

‘BOR TÜREVİ İLAVELİ FMT’NİN

POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLECEK’

Doç. Dr. Kar yaptığı projeye ilişkin bilgiler vererek, “Önerdiğimiz proje, bağırsak-beyin ekseni hasarı üzerindeki etkinliği henüz kanıtlanmamış fekal mikrobiyota transplanstasyonu (FMT) ve bor türevi bileşiklerinin ilave edildiği formülasyonların nefrojenik ve nöroprotektif etkileri temeline dayanır. Böylece, bağırsak inflamasyonunu ve nöroinflamasyonu engelleyecek tamamen yerli kapsülasyon bor türevi ilaveli FMT’nin kullanım potansiyeli değerlendirilebilecektir. “Proje çalışmamız, disiplinler arası bir araştırma olma özelliğini taşımaktadır. Translasyonel Tıp ile ilgili ikinci projemiz hayata geçti. Proje ekibine teşekkür ederim. Proje 2 yıl süre ile desteklenecektir. Yüksek bütçeye ihtiyacımız olmasından dolayı TUSEB B grubu projemizin desteklendiği için çok mutluyuz, üniversitemize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *