DAHİL TURİZM

604

       Evet dünyada bazı ülkeler TURİZM gelirleri açısından oldukça büyük paralar kazanmakta. Bu kazanç ülke ekonomisine yarar getirmekte ama bu yararın yayılması lazım. Nasıl mı kolay turizmde her şey dahil demekten vaz  geçersek daha karlı hale geliriz.

     Baktığımızda ülkemiz turizm çeşitliliğinde en az deniz, kum, güneş kadar turizimin diğer alanlarında da oldukça fazla skalaya sahiptir. Tarih turizmi, doğa, turizmi, dağ , kayak turizmi  gibi alanlara da sahiptir, ama en çok parayı ve turisti sahiller çekmekte.     Yıllık 30 milyon turist rakamı telaffuz ediyoruz, bunun en az 25 milyonu sahillerde, iyi güzel ama turisti biz başka alanlarda da çoğaltmak zorundayız. Çünkü otele giren turist otelden çıkmadıkça para kazandırma şansı sıfırdır. Diğer alanlarda ki turistler ise para harcayarak turizm yapacağı için pek çok işletmeye, esnafa, halka katkı yapmakta.  Bu durumda tek işletme yerine çok işletmenin yüzü gülecektir.

     Ülkemiz sahil turizmi açısında çok ilerlemiş, tesisleşme yönü ile de Avrupa ya kafa tutar hale gelmiştir, tabi ki sevindirici  İşi özü gelen turisti otele kapatıp tatil bitince göndermek olmamalı. Gelen turist çeşitli aktiviteler, şehir içi geziler, ören yerleri ziyaretleri, otel dışına çıkıp sahilde dolaşıp oradaki esnaflara para bırakacak hale gelirse maksat hasıl olmuş olur.

      Bunun için diyorum, HER ŞEY DAHİL TURİZM sadece otel ve işletme sahibine yarayan bir sistemdir. Turizti otele tıkıyorsun ye iç yat diyorsun bu böyle olmaz. Turist dışarı çıkmadıktan sonra neye yarar ki, turizm gelirlerinin artması, bu artış otelciler kadar, çevreye de faydalı olursa tamam. O beldeye, o ilçeye para bırakmayan turiste halk tabiri ile bitli turist denir.

      Bu sistemle turizm geliri artmaz artsada belli çevrelere yararı olur, o bölgede ki esnaf sinek avlarsa otellerin camını seyrederse ne anlamı var ki artışın. Oteller bazı aktivitelerini dışarıya kaydırmalı, bazı aktivitelerini de kaldırıp çevreye uyumlu hale getirmeli.

    Özellikle sahil turizminin yanına başka dalları da ekleyerek yatan turist değil, gezen turiste yönelmeliyiz, gezen tavuk yumurtası nasıl lezzetli ise, gezen turist o kadar çok para bırakan turist demektir. Doğa, tarih, dağ, kayak turizmi gibi çeşniye daha çok yatırım yapıp özendirmek ve tanıtmak zorundayız. Bunu başarırsak kazancımız daha çok artar ve tabana yayılır.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *