ULAŞIM SORUN

603

     İnsanları beldeleri birbirine bağlayan ağlar yol ağlarıdır. Yol ağı iyi olan beldeler kalkınan beldelerdir.  Yol ağı iyi olunca ekonomi canlı olur, insanların zaman ve rahatlık kavramları iyi olur.

     Kütahya bakımından yol ağlarına şöyle bir bakarsak. Ulaşımın rahat olduğu söylenebilir mi, şöyle söylenebilir son yıllara baktığımızda ilimiz yolları oldukça iyi ve güzel hale geldi, yol  nimeti ile diğer illerden bağlantı sorunları  aşıldı duble yollar sayesinde rahat ve güvenli ulaşım sağlandı hakeza merkezden ilçelere bağlantı yollarımız da güvenli ve rahat hale geldi, yani baktığımızda yol güzergahlarımız olumlu halde.

    Şimdi gel gelelim şehir içi ulaşım için aynı iyi halleri yazmak mümkün değil. Şehir içi trafik keşmekeşi azalacağına artmakta. Bunu başlıca nedeni şehrin büyümesi değil, sorun şehrin plansız büyümesinde.  Asıl neden eski ve yeni yapılanma ile ilgili. Yeni oluşan mahalle ve caddelerde sorun az, mesela yeni sayılan MENDERES caddesi olumlu vaziyette, ama Asım Gündüz caddesi ve Osmanlı caddesi için aynı olumlu tarifi yapamayız. Asıl sorun yeni yapılanmalarda hem yol güzergahları geniş ve düz değil, hem de şehir planlamasında  gelecek yıllar düşünüldüğü için olumlu, ama bunda 30- 40 yıl öncesinin ve daha eski yolların geniş tutulmayıp imar alanları ile iç içe olması ve siyasi kayırmacılık ile akan yolu dışa taşarak kesen binalar göze çarpmakta, yani dümdüz gideceği yerde zik zak çizen yol çarpık imar uygulaması ve kayırmacılık ile bozulması başlıca neden. Şehir plancıları şehri tasarlarken rahat yol güzergahı olacak biçimde yapılanmaya izin vermeliler. Şehir ve yol planlayıcılarına siyasal müdahale yapmak demek bindiğin dalı kesmek demek. İşte sorunun temeli bu.

     Pek çok yol güzergahı çarpık binalar ile müzmal olmuş durumda , bu olumsuzluğu düzeltmek zorlaşıyor,  yola taşan binaları istimlak etmek hem pahalı hem de sorunlu işin aslı kimseye hatır gönül ilişkisi kurmak yerine işin doğrusunu yapıp bedeli ne olursa olsun çarpık yolu düz hale getirmek için çabalamalıyız.  Şehir planı güdük ve kısa vadeli değil, 50-100 yıl düşünülerek yapılmak zorunda.

     Bir diğer sorunda şehir içindeki HATALI PARKLAR, daracık yola bir değil, yan yana 2- 3 araç park edince vay halimize oluyor. Şehir içinde yeterli otopark yok olanlarda işemiyor, pahalı denmekte, uzak denmekte, bahane çok ama bizlerde oto park kültürü zayıf yetkililerde oto park yapma  eksiği var.

     Şehir içi ulaşıma çözüm üretmek sıkıntılı Belediyelerin en büyük eksiği  olan bu konu daha çok baş ağrıtacağa benziyor. .




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *